15:28 09.09.2020

В Києві відкривають музей Ігоря Сікорського

3 хв читати

Об’єднання громадських активістів, науковців та митців взялися відновити будинок Сікорського та зробити в ньому музей авіації MUSEUM SIKOR SKY. Спочатку – в онлайн.

Попри те, що в Києві знаходиться дім, у якому народився геній світової авіації, винахідник гвинтокрилів Ігор Сікорський, Україна не має жодного музею його імені, а родинний будинок легендарного винахідника знаходиться в аварійному стані.

Україна не лише не використовує в повному обсязі власні можливості для розвитку туризму, але й не позиціонує себе як країну з величезним науковим потенціалом, однією з тих, що стояла у витоків сучасної авіації. Створення віртуального MUSEUM SIKOR SKY значною мірою розв'яже ці проблеми шляхом висвітлення, демонстрації та популяризації історії Ігоря Сікорського, впевнені автори проєкту.

Яким буде новий MUSEUM SIKOR SKY, який ще й об'єднає цифрові ресурси декількох українських авіамузейних інституцій на єдиній онлайн платформі із застосуванням інноваційних рішень 3D-експозицій з інтерактивними функціями?

Тут (тобто на сайті sikorsky.kiev.ua, який запрацює з 01 листопада) можливо буде побачити піонерів авіації та їх винаходи, пройти київськими та заокеанськими шляхами Ігоря Сікорського, відкрити за дверима цифрового світу інші музейні простори, що приєднаються до проєкту, а у наступному — потрапити у кабіну легендарного багатомоторного літака Першої світової війни «Іллі Муромця». А ще самому змоделювати авіаконструкції та навчитися повітряному бою і пілотуванню у космосі — творці планують створити справжній віртуальний імерсійний музей.

Наразі вже киплять роботи: з допомогою дронів та лазерного сканування відцифровано будинок, створено перші моделі просторів, тривають пошуки та відновлення аутентичних інтер’єрів початку ХХ сторіччя для віртуальної реконструкції першого поверху з інтер’єрами, меблями та оздобленням відповідно до епохи модерну кін.XIX-поч.XX ст., а також музейного хабу 2-3 поверхів, відібрана колекція авторських креслень для створення 3D моделей першого гелікоптера Н-1, який розробив Ігор Сікорський, літака БіС-2, на якому він вперше піднявся в небо та ін. Всі моделі проєктуються з використанням оригінальних креслень. Самі креслення в “цифрі” буде потім розміщено в архіві музею. При розробці використовуються інноваційні цифрові технології: лазерне сканування, фотограмметрія, ВІМ моделювання тощо.

Мрія об’єднала найкращих: над створенням музею в одній команді працюють директор Музею української діаспори Оксана Підсуха, генеральний директор Національного музею “Київська національна галерея” Юрій Вакуленко, генеральний продюсер Ukrainian Fashion Week Володимир Нечипорук, графічний дизайнер Єлизавета Потопальска, музейниця Ганна Лексіна, авіамоделіст та історик української авіації Євген Галущенко, членкиня Європейської асоціації з оцифрованої культурної спадщини "Europeana Network Association" Ольга Баркова, керівник Aero3Dengineering Сергій Присяжний, автор багатьох вагомих культурних проєктів Віктор Кожевніков та багато інших небайдужих фахівців.

“Проект вирішує ще одну болючу проблему суспільства – збереження культурної спадщини. На разі, на жаль, не маємо можливостей відновити будинок, він в аварійному стані і ми його поступово просто втрачаємо. Тому цифрова фіксація об'єкта культурної спадщини світового масштабу дозволить не лише зберегти та дослідити, але й залишити базу для подальшої реставрації та відновлення в реальному житті. Ми вдячні Українському культурному фонду, завдяки якому мрія багатьох українців стане хоча б і віртуальною, але реальністю” — коментує керівник проєкту кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Віктор Гріза.

Пілотну версію сайту-музею MUSEUM SIKOR SKY обіцяють презентувати для тестування вже на початку жовтня.

Проєкт здійснює ГО "Креативна Україна" за грантової підтримки Українського культурного фонду

Довідка

MUSEUM SIKOR SKY – перший в Україні цифровий музейний простір у вигляді київського будинку Сікорського, який об'єднає цифрові ресурси декількох авіамузейних інституцій на єдиній онлайн платформі із застосуванням інноваційних рішень.

Партнери проекту: Цифровий архів Ігоря Сікорського (Стратфорд, Коннектикут, США), Музей української діаспори, розробник вітчизняного ПО для цифрових колекцій культурної спадщини "Спеціалізований центр БАЛІ", "АЕРО 3Д ІНЖИНІРИНГ", видавництво АДЕФ, Державний політехнічний музей КПІ (усі - Київ, Україна).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА