15:48 02.11.2020

Володимир Зубик став спікером Building & Construction Forum 2.0

3 хв читати

29 жовтня на території конференц-зали готелю Hilton Kyiv відбувся масштабний захід-платформа для спілкування тих, хто залучений до сфери нерухомості та будівництва. Захід зібрав понад 200 учасників та 15 спікерів — політичних діячів, забудовників й представників будівельних компаній, виробників будматеріалів, архітекторів, інженерів, консультантів та спеціалістів суміжних сфер, що працюють на будівельному ринку, а також банків та фінансових установ.

Володимир Зубик, президент Асоціації підприємств-будівельників «Інтергал-Буд», став спікером заходу. Він взяв участь у дискусійній панелі щодо реформи ДАБІ, а також поділився з присутніми напрацюваннями щодо робочої формули доступної іпотеки.   

Пан Володимир впевнений, що якщо держава та гравці будівельного ринку хочуть провести якісну реформу ДАБІ, то вони мають говорити не про заміну корупційних особистостей на некорупційних, а, перш за все, мають спрощувати саме систему. Адже наразі вже існує потрійна перевірка — і ДАБІ навіть не перший її щабель. Є ще ДБНи, різні експертизи та містобуди.

Разом з тим, на думку пана Володимира, передача в приватні руки функцій будівельного контролю може бути ефективним виходом з ситуації, проте містить ризики корупційного узурпування на рівні видачі дозволів на таку діяльність. Тож перед тим, як запускати в роботу цей механізм, необхідно чітко прописати алгоритм його роботи, аби унеможливити монополізацію.     

Щодо того, як же сьогодні можна підтримати галузь, то одним з інструментів має стати доступна іпотека. Володимир Зубик запевнив, що запуск іпотеки під 2-3% річних на термін від 15 років позитивно вплине на економіку країни: «За 20 років роботи на ринку житлового будівництва забудовники протестували різні види розстрочок: і під 10%, і під 7%, і під 5% річних. Тому ми реально розуміємо, що для залучення більшої кількості покупців, ставка за іпотечними кредитами має бути не менше 2-3% річних».    

Головними перевагами доступної іпотеки спікер назвав:

•    збільшення податкових надходжень в бюджет — мільйони українців, які оформлять житло за програмою, стануть вмотивованими учасниками цього процесу, адже вони працюватимуть, реалізовуватимуть свої бізнес-ідеї, сплачуватимуть податки тощо;
•    відсутність корупційної складової — адміністрування програми повністю ляже на комерційні банки, вони ж будуть контролювати платоспроможність позичальників;
•    дозавантаження банківської системи — банки отримають інструмент для безпечного заробітку грошей;
•    підтримка українського виробника й створення нових робочих місць — житлове будівництво це на 90% українські матеріали, а також левова частка ручної праці;
•    забезпечення громадян достойним житлом — це не лише дасть можливість забезпечити молоді сім’ї житлом, а й провести реновацію застарілого та аварійного житла по всій Україні;
•    підтримка економіки країни в цілому — мультиплікатор галузі 11,5 свідчить про максимальне залучення інших напрямків економіки.

У кінці виступу Володимир Володимирович зазначив: «Ми маємо досвід та розрахунки, які допоможуть нам створити програму, яка реально запрацює та дасть необхідний стимул для економіки країни».

Учасники форуму відзначили високий рівень організації заходу та пообіцяли зібратися разом вже у наступному році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА