18:07 20.05.2021

Як виміряти вміст нітратів в овочах і фруктах?

5 хв читати

Можливість збільшити врожайність у фермерів виникає, якщо вони вносять в грунт додаткові добрива. У переважній більшості це хімічні добрива, а саме нітрати. При правильному добриві грунту можна трохи підвищити врожайність, але не зробити самі плоди небезпечними для здоров'я людини. Однак гарантії, що ви їсте безпечні овочі, зелень або фрукти у вас немає. Що робити в цій ситуації, і як виміряти нітрати в овочах та інших плодах?

Наскільки шкідливі нітрати для людини?

Самі по собі солі нітратних добрив, які відкладаються в плодах або зелені вище норми, небезпечні для здоров'я. Це в повній мірі стосується маленьких дітей, де вживання ними нітратів дуже небезпечно і сильно обмежено.

Крім разового негативного ефекту отруєння шкідливими продуктами, у нітратів є і більш небезпечний вплив. Це хімічно активна сполука в організмі людини перетворюється в нітрити, які потім утворюють канцерогенні елементи. Самі по собі вони можуть стимулювати онкологічні захворювання, переважно пов'язані з травною системою.

Ці небезпечні для здоров'я сполуки накопичуються в організмі, тому існують і річні норми вживання нітратів людиною, що призводить до необхідності проводити вимірювання нітратів в овочах.

Які овочі та фрукти накопичують нітрати?

У природі все влаштовано таким чином, що деякі рослини накопичують хімічні сполуки в більшій, а деякі меншою мірою. Тому і норми для кожного виду розрізняються. Якщо говорити про рослини і плоди, які більше за інших накопичують нітрати, то тут можна виділити лідерів, розташованих у напрямку зниження по ГДК:

  • свіжа зелень, особливо теплична не сезон (салат, кріп, петрушка, селера і т.д. до 2000 мг/кг);
  • буряк близько 1400 мг/кг;
  • капуста білокачанна рання, особливо качан і зовнішні листя - до 900 мг/кг;
  • капуста білокачанна сезонна осіння - 500 мг/кг;
  • ранні кабачки і морква - до 400 мг/кг;
  • морква сезонна осіння, а також картопля - до 250 мг/кг;
  • перець - до 200 мг/кг;
  • томати й огірки - 150 мг/кг;
  • диня - до 90 мг/кг;
  • виноград, кавун, яблука, груші - до 60 мг/кг;
  • допустима концентрація для маленьких дітей - до 50 мг/кг.

Важливо виміряти нітрати в овочах та інших плодах, якщо ви хочете їх вживати в їжу. При цьому, як перевірити нітрати в овочах і фруктах, тут існує кілька способів, про які ми і поговоримо.

Як визначити нітрати в продуктах самостійно?

Визначити нітрати в овочах і фруктах в звичайному повсякденному житті у себе вдома можна одним із способів:

  • за допомогою спеціального приладу, розрахованого для особистого використання;
  • за допомогою тест-смужок.

Як називається прилад для вимірювання нітратів в овочах і фруктах - він носить назву нітратомір або нітрат-тестер, що те ж саме. Обидва ці методи відрізняються між собою і мають свої плюси і мінуси. Давайте розглянемо їх детальніше.

За зовнішнім виглядом або по запаху ви не зможете визначити рівень концентрації. Наші органи почуттів не припускають небезпеки з такого боку, і природою ми не захищені. Ми просто не будемо знати, що їмо шкідливі продукти.

 

Визначення нітратів за допомогою нітрат-тестера

Якщо використовувати нітратомір, то це дає можливість користуватися таким пристроєм у своєму будинку стільки раз, скільки вам потрібно. Тут важливо правильно проводити тестування, особливо, якщо ви його проводите на цілому фрукті або іншому плоді. Такий тест на одному продукті слід проводити кілька разів, опускаючи сенсор нітрат-тестера в різні місця і на різну глибину.

Даний прилад, що вимірює нітрати в продуктах, часто комплектується додатковими корисними функціями. Він може мати здатність визначати ступінь жорсткості питної прісної води, а також вимірювати рівень радіаційного випромінювання по гамма часткам. Це дозволяє збільшити його функціональність і зробити контроль навколишньої вас екології повнішим.

Плюс нітратоміра - його можна використовувати часто і тривалий час, однак початкова вартість покупки буде суттєвою.

Вимірювання нітратів за допомогою тест смужки

Інший спосіб виміряти нітрати в продуктах, скористатися тестовими смужками. Тут процедура їх застосування порівняно проста:

  • ви подрібнюєте плід до стану пюре або видавлюєте з нього сік;
  • опускаєте в рідку середу тест-смужку;
  • очікуєте появи фарбування смужки;
  • порівнюєте колір, що з'явився з діаграмою, зазначеної на упаковці.

Так ви зрозумієте, яка концентрація цієї хімічної сполуки виявилася в конкретному плоді. Так можна визначити нітрати в овочах, зелені або фруктах, але тут є свої недоліки. До мінусів можна віднести необхідність видавлювати сік або сильно подрібнювати плід, а також одноразовість таких смужок. Хоч в початковій покупці вони незрівнянно менше коштують, ніж прилад, але кількість тестувань кінцеве, а потім вам знову доведеться їх купувати. У нітратоміра немає таких недоліків.

Що робити з поганими продуктами?

Можна скористатися будь-якою методикою виміряти нітрати, але що робити, якщо конкретно взятий продукт має підвищений вміст цієї хімічної сполуки? Вживати його в їжу в сирому вигляді ми вам не радимо. Тут існує кілька рекомендацій, які можуть допомогти знизити рівень вмісту нітратів, про них варто поговорити окремо.

Як можна знизити кількість нітратів в продуктах:

  • не їсти ті частини плодів, які в більшій мірі накопичують нітрати - шар під шкіркою, качани, стебло зелені, місце біля основи стебла;
  • завжди зрізати основу і нижню частину плода;
  • можна подрібнити і виварити плід, але при цьому воду варто один раз поміняти, і використовувати її в їжу не можна;
  • тривале зберігання зменшує концентрацію, під тривалим зберіганням розуміється від декількох тижнів, до декількох місяців, наприклад, в підвалі;
  • вітамін С зменшує кількість нітратів, тому їх немає зовсім в цитрусових;
  • очищення та подрібнення плода, і залишення його на відкритому повітрі на кілька годин теж знижує рівень;
  • тривале вимочування розрізаного і очищеного плоду може також допомогти;
  • у зелені завжди вживайте в їжу тільки листя і ніколи стебло, особливо це відноситься до ранньої зелені.

Якщо ви виявили дуже високий рівень вмісту солей нітратних добрив в фрукті або ягодах, то їх вживати в їжу не можна. Така ситуація буде характерна для дині або кавуна, винограду або яблук з грушами. Самі по собі ці хімічні сполуки активні і швидко вступають в реакцію. Вони легко розчиняються у воді, не мають запаху і кольору. Саме тому потрібен додатковий засіб у вигляді нітрат-тестера або тест-смужок для виявлення ступеня змісту.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "THE CHOICE" виробництва KALYNA FILM, який здобув перемогу на Міжнародному жіночому кінофестивалі в Торонто, стає резонансною подією у світі

Безоплатна юридична допомога для ВПО: перелік ініціатив та організацій

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 10 – 12 травня

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

Рішення BIMEX Ukraine для захисту кіберпериметру установ та організацій МОЗ України

Зелений квітень: місяць важливих екоініціатив у торговельних комплексах Arricano

У Києві відбувся показ колекції, присвячений 5-річчю бренду YS Couture by Yanis Stepanenko

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА