12:17 30.06.2021

Аукціони з продажу та оренди землі з’являться на майданчику SmartTender.biz

3 хв читати

1 липня 2021 року вступають в дію зміни до Закону щодо умов обігу земель, які мають сільськогосподарське призначення. Відповідно до них, в Україні відбудеться покрокове припинення заборони на відчуження таких земельних ділянок.

Які обмеження будуть скасовані

Громадяни України та юридичні особи отримають право продавати й купувати сільськогосподарські землі у такому порядку:

  • з 1.07.2021 до 1.01.2024 запрацює обіг права власності на сільськогосподарську землю між фізичними особами — громадянами України, державою, а також територіальними громадами;
  • з 1.01.2024 запрацює обіг за участю юридичних осіб, що були створені за українським законодавством, з певними обмеженнями.

Іноземні громадяни та юридичні особи отримають право брати участь в обігу права власності на землю лише після підтримання відповідного рішення на референдумі. Також зверніть увагу, що з цього року продавати та здавати в оренду ділянки сільськогосподарських земель можуть комунальні підприємства та об’єднані територіальні громади, які є власниками таких ділянок.

Всі процедури з реалізації будуть проводитись в системі Prozorro Продажі, відповідно до підписаного Президентом України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони» та інших законодавчих документів.

Як виглядатиме процедура аукціону

Для потенційних покупців все відбуватиметься максимально просто, оскільки алгоритм участі в аукціонах з продажу й передачі в оренду землі буде такий самий, як і для інших видів торгів у Prozorro.Продажі.

Для того, щоб взяти участь в аукціоні та позмагатися за право стати новим власником ділянки, вам достатньо виконати декілька кроків:

  1. Зареєструватись на SmatTender.biz.
  2. Знайти потрібний лот, використовуючи пошукові фільтри майданчика.
  3. Після ознайомлення з інформацією про лот сформувати рахунки та сплатити їх.
  4. Подати цінову пропозицію з необхідними документами.
  5. Дочекатись старту аукціону та взяти в ньому участь.

Які документи знадобляться для участі в аукціонах по землі

Для того, щоб взяти участь в аукціоні з продажу чи передачі в оренду землі в Prozorro.Продажі, потенційному покупцю обов’язково знадобиться такий перелік документів:

  1. Заява на участь в аукціоні.
  2. Документ, що підтверджує сплату реєстраційного внеску.
  3. Документ, що підтверджує сплату гарантійного внеску

Також організатор аукціону може додатково вимагати у учасників всі чи деякі з таких документів:

  1. Копія паспорта або документа, що посвідчує особу (для фізичних осіб).
  2. Копія ІПН (для фізичних осіб).
  3. Копія витягу з ЄДРПОУ або документ про реєстрацію у державі місцезнаходження (для юридичних осіб).
  4. Інформація про кінцевого бенефіціарного власника (для юридичних осіб).
  5. Документи, що підтверджують відповідність вимогам.

Якщо ви плануєте брати участь в аукціоні як фізична особа — можете бути впевнені у збереженні ваших особистих даних. Під час подачі пропозиції достатньо відмітити файли з копіями паспорта й ІПН як конфіденційні — таким чином їх зможете відкрити лише ви та організатор.

Де знайти виставлені на продаж ділянки

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення будуть виставлятись у розділі «Земля» на майданчику SmartTender.biz. Щойно перші лоти з’являться в системі Prozorro.Продажі — вони одразу ж стануть доступні для користувачів майданчика.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА