12:33 12.07.2021

Нові правила реструктуризації валютних кредитів

6 хв читати

Більше ніж 10 років в Україні триває тяганина між позичальниками та банківськими установами. Світова криза 2008 – 2009 років суттєво вплинула на фінансову спроможність українців належним чином обслуговувати свої кредити. Різка девальвація гривні призвела до невиконання позичальниками зобов’язань за валютними кредитами. Значна частина цих кредитів була видана на купівлю житла, а тому вирішення проблеми з кредитом є вкрай важливим для позичальників.

З початком збройної агресії проти України та окупації частини території відбулися значні курсові коливання, що ще більше вдарило по здатності позичальників обслуговувати валютні кредити. Саме тому задля захисту "валютних" позичальників, 03.06.2014 року владою було прийнято Закон України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті". Починаючи із дати набрання чинності і до 21 квітня 2021 року в Україні діє мораторій на звернення стягнення на нерухоме майно за кредитами, виданими в іноземній валюті. Саме завдяки цьому закону власники іпотечних квартир були захищені від звернення стягнення на це майно. Проте не для всіх сторін кредитних відносин цей закон мав позитивні наслідки. У зв’язку з невиконанням зобов’язань по кредитам, банківські установи втрачають свою ліквідність та несуть значні збитки. Тому врегулювання питання щодо валютних кредитів є вкрай гострим як для позичальників так і для банківського сектору.

13.04.2021 року Верховною радою було ухвалено три закони щодо реструктуризації кредитів в іноземній валюті.

Розглянемо внесені зміни по кожному закону окремо.

  1. Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті" № 1381-IX.

Зазначений закон передбачає обов’язкову реструктуризацію кредитів отриманих в іноземній валюті за наявності непогашеного/простроченого грошового зобов’язання на день набрання чинності цього закону та відсутності простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року. Дія даного закону розповсюджується на кредити, що забезпечені житловою нерухомістю, яка є єдиним житлом та не перевищує для квартири 140 квадратних метрів, для житлового будинку - 250 квадратних метрів, для садового будинку - 250 квадратних метрів.

Що ж передбачає цей закон позичальникам:

  • Валютні зобов’язання по кредитам конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на день проведення реструктуризації, та офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим НБУ на дату надання кредиту;
  • погашена до дня проведення реструктуризації сума неустойки (крім суми неустойки, що прощена), зараховується як погашення існуючого непогашеного залишку суми кредиту та заборгованості із сплати процентів за користування кредитом за період до дня, що передує дню проведення реструктуризації.
  • Перерахунок грошового зобов’язання у разі якщо до дня проведення реструктуризації застосовувався розмір процентів, що перевищував розмір українського індексу ставок за дванадцятирічними депозитами фізичних осіб в іноземній валюті;
  • Сплачувати суму непогашеного кредиту, щомісячно рівними частинами протягом 10 років з дня проведення реструктуризації, а якщо кредитним договором встановлено більш пізніший строк то протягом такого строку;
  • проценти за таким реструктуризованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті - український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%
  • після проведення реструктуризації збільшення суми кредиту на суму простроченого зобов’язання із сплати процентів та/або на суму пені забороняється.

Заяву на реструктуризацію позичальник може подати особисто або через свого представника або надіслати рекомендованим листом з повідомленням протягом трьох місяців з дня набрання чинності даного закону, окрім випадків передбачених цим законом.

  1. Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1382-IX.

Зазначений закон спрощує процедуру банкрутства фізичних осіб, що мають валютні кредити. Так, даний закон передбачає, що у разі якщо єдиним кредитором у процедурі неплатоспроможності фізичної особи є забезпечений кредитор, а боржник володіє на праві власності одним об'єктом нерухомості (квартирою, житловим будинком), що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника і перебуває в іпотеці забезпеченого кредитора, такий боржник має право подати заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність відповідно до ст. 116 Кодексу, але без визначення особи арбітражного керуючого та без надання доказів авансування винагороди керуючому реструктуризацією, передбачених п. 12 ч. 3 ст. 116 Кодексу, до якої додається проект плану реструктуризації, що відповідає умовам реструктуризації, визначеним цим пунктом.

Також закон передбачає, що у разі якщо загальна площа квартири, обтяженої іпотекою, не перевищує 60 квадратних метрів або житлова площа такої квартири не перевищує 13,65 квадратного метра на кожного члена сім’ї боржника, або якщо загальна площа житлового будинку, обтяженого іпотекою, не перевищує 120 квадратних метрів:

  • розмір вимог забезпеченого кредитора, які підлягають погашенню відповідно до цього пункту, додатково зменшується на 10 відсотків, крім випадків перевищення вартості іпотеки над сумою заборгованості за кредитним договором;
  • на реструктуризоване відповідно до цього пункту зобов’язання боржника встановлюється відсоткова ставка у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні, збільшеного на 1 процентний пункт;
  • строк погашення вимог забезпеченого кредитора становить 15 років, якщо кредитором і боржником не погоджено інший строк.

Крім того, цей закон зобов’язує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не пізніше ніж за 30 календарних днів до публікації оголошення про відкриті торги запропонувати боржнику погасити заборгованість за сумою оціночної вартості майна.

  1. Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1383-IX.

Цим законом врегульовано питання щодо прощення боргу фізичним особам за кредитними договорами в іноземній валюті. У разі прийняття кредитором самостійного рішення про зменшення (прощення) боргу позичальнику за кредитом в іноземній валюті шляхом проведення реструктуризації, сума прощеного боргу не включається до оподатковуваного доходу позичальника й не підлягає оподаткуванню.

Підведемо підсумки прийнятих законів щодо реструктуризації валютних кредитів.

Мораторій на звернення стягнення на іпотечне майно, що є забезпеченням за кредитами в іноземній валюті залишився діяти хоча й не надовго. Через п’ять місяців з дня набрання чинності Закону 1381-IX він втрачає чинність. Отже починаючи з вересня 2021 року банки будуть мати змогу звертати стягнення на іпотечне майно як в позасудовому порядку так і в примусовому.

Позичальники, що належним чином виконували зобов’язання по кредитам до 01.01.2014 року мають змогу на "пільгових" умовах реструктуризувати свої валютні кредити. Крім того, «валютним» позичальникам відмінили податок на суму прощеного боргу за результатами проведеної реструктуризації. Також спрощено процедуру банкрутства фізичних осіб за валютними кредитами.

Проте, ухвалені закони окрім позитивних аспектів можуть мати і негативні наслідки в першу чергу для кредиторів, оскільки деякі норми дають можливість боржникам зловживати своїми правами та уникати примусового стягнення боргу та виконання своїх зобов'язань за кредитом. 

Отже, якщо Ви маєте непогашений кредит в іноземній валюті, що забезпечений житловою нерухомістю і до 01.01.2014 року належним чином виконували зобов'язання по кредиту то Вам випала нагода зменшити фінансову навантаженість по сплаті кредиту або взагалі його закрити за рахунок перерахунку сплачених відсотків та неустойки.

Якщо Вас цікавить більш детальна інформація щодо врегулювання боргу читайте у нашій статті  "ІПОТЕЧНИЙ КРЕДИТ НЕ ВИРОК – ВИХІД ЗАВЖДИ Є!".

Юридична компанія "E-Zakupivli" вже протягом 5 років надає послуги з врегулювання боргу за кредитами. Наші фахівці мають великий досвід з врегулювання боргу з різними фінансовими установами на різних етапах. Всі наші клієнти задоволені співробітництвом. Про це свідчать відгуки про компанію Електронні Закупівлі.

Попович Сергій Сергійович- юрист компанії "Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років.

Основні напрямки роботи:

  • купівля - продаж нерухомості;
  • участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ;
  • супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності;
  • супроводження процедури відступлення боргу;
  • виконавче провадження; інші види юридичних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА