10:34 22.07.2021

Данилюк: зараз вирішується питання: Бюро економічної безпеки - підконтрольне і каральне чи професійне і незалежне?

2 хв читати
Данилюк: зараз вирішується питання: Бюро економічної безпеки - підконтрольне і каральне чи професійне і незалежне?

Сьогодні активно проходить процес створення Бюро економічної безпеки [БЕБ – ред.], зокрема відбувається конкурс на заняття посади його очільника. Гостро стоїть питання, яким буде новостворений орган – підконтрольним та каральним чи професійним та незалежним. Про це повідомив автор концепції БЕБ Олександр Данилюк під час прес-конференції інформаційного агентства Interfax.

Він заявив, що люди, які працювали в таких структурах як податкова міліція, національна поліція, СБУ не можуть стати Директором БЕБ.

"В БЕБ більшість людей, які будуть працювати, мають прийти з приватного сектору, тому що більшість людей СБУ, національної поліції, податкової поліції не здійснюють діяльність в інтересах громадян та держави, бо там панує корупція, свавілля", – вважає Данилюк і висловлює сподівання, що "БЕБ має стати фінансовим НАБУ, тобто незалежним, професійним, але який спеціалізується саме на боротьбі з економічними злочинами, а не на корупції". За словами Данилюка, даний орган не може бути каральним та політично залежним.

Однак, у влади є інший план, зазначає політик.

"Провести Мельника, який зараз є керівником Державної фіскальної служби, це та сама податкова міліція, тому що він зрозумілий, він контрольований, він забезпечує виконання політичних замовлень Офісу", – говорить Данилюк.

Він зазначає, що найбільшим ризиком є створення карального органу з колосальними повноваженнями: "Це як потужна зброя і питання в тому, хто цією зброєю буде користуватися: злочинець або людина, яка охороняє інтереси держави".

 "Я дуже сподіваюся на те, що і суспільство, і бізнес зараз займе активну позицію і не дадуть корупціонерам і людям з каральної системи, яку вони раніше очолювали або працювали в цих органах, очолити цей орган, бо на цьому буде кінець", – заявив Олександр Данилюк.

Довідка

Олександр Данилюк – засновник Центру національної стійкості та розвитку (https://www.cenrd.org/), співзасновниками якого також є Павло Клімкін та Руслан Рябошапка. Наразі політик бере участь у конкурсі на Директора БЕБ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА