14:33 17.08.2021

Як купити конфіскований автомобіль в Україні?

4 хв читати

Можливості щодо купівлі вживаного або майже нового автомобіля не закінчуються звичайним авторинком. Пошук авто або спецтехніки для себе або своєї компанії можливий в електронній системі СЕТАМ, де пропонуються конфісковані автомобілі. Такі машини продаються за допомогою публічних аукціонів, найчастіше на підвищення ціни. В якості початкової вартості закладається оціночна вартість майна, з урахуванням боргового обтяження, але вона виявляється часто менше ринкових ставок. В цьому і перевага електронних торгів.

Де можна купити конфісковані автомобілі в Україні?

Що таке автоконфіскат? Уявімо собі ситуацію, коли автомобіль приватного власника або компанії заарештовують. Такий арешт може відбутися в результаті розгляду справи про банкрутство, серйозну заборгованість по виплаті кредиту (заставне майно), а також в разі інших процедур, ініційованих виконавчими органами влади на підставі судових рішень. Так з'являється автоконфіскат. Щоб ефективно монетизувати арештоване майно, було прийнято рішення на підставі Указу Міністерства юстиції № 2831/5 від 29 вересня 2016 року продавати його за допомогою публічних інтернет аукціонів через платформу Setam/OpenMarket.

Продаж конфіскованих автомобілів може припускати реалізацію будь-якого транспорту, а саме:

  • легкові авто бюджетного і преміум сегменту;
  • мікроавтобуси та автобуси;
  • вантажний транспорт, включаючи спецтехніку різного призначення;
  • сільськогосподарську техніку;
  • причепи, автомобільні цистерни, навісне обладнання і т.д.

До цього переліку потрапляють практично всі одиниці транспорту, а значить і з'являється вибір, особливо якщо вашій компанії потрібна спеціальна одиниця для узконаправленного використання. За допомогою торгів в СЕТАМ продається не тільки транспорт, але і нерухомість, ділянки землі, цілі виробництва, металобрухт, побутова та комп'ютерна техніка, а також різні товари.

Як купити конфісковане авто у банку на СЕТАМ?

У ситуації, коли заставне майно у вигляді транспортного засобу потрапляє у власність діючого банку, а таке відбувається, якщо одержувач кредиту із заставою авто не може виплатити борг, таку машину можуть продати з аукціону Setam. Іншим майданчиком, де відбуваються схожі торги, є Прозорро.Продажі. Так з'являється можливість купити конфісковане авто банку.

Сама по собі процедура будь-якого аукціону в СЕТАМ буде такою, (розглянемо на прикладі продажу транспортних засобів):

  • ви вибираєте цікавий для вас варіант автомобіля або спецтехніки;
  • розглядаєте його переваги і недоліки з урахуванням стартової ціни;
  • реєструєтеся на торги на офіційному сайті, якщо вас приваблює лот;
  • оплачуєте гарантійний обов'язковий внесок, (його вам повернуть, якщо ви не виграєте аукціон);
  • після старту торгів в конкретно призначений день, як правило, це 09-00 ранку в будні дні, у вас буде можливість зробити свою ставку, яка має фіксоване значення - крок аукціону. Він обов'язково вказується в умовах;
  • зробити ставку без урахування кроку аукціону можна один раз в своїй ціновій пропозиції;
  • переможцем буде той учасник, хто запропонував за автомобіль максимальну ціну;
  • після оплати потрібної суми, а на це відводиться 10 днів, переможцю видається акт про проведені торги.

Після отримання акту остаточно відбувається викуп заарештованих автомобілів, і з них знімаються заборони і арешти. Після цього ви можете реєструвати транспортний засіб на себе.

Чому вигідно купувати арештовані автомобілі на електронних торгах?

У чому може полягати вигода, якщо ви вирішите придбати арештовані автомобілі з електронних торгів Setam/OpenMarket? Головне завдання системи, повернення боргів за допомогою продажу арештованого майна. Це означає, що стартова ціна за авто буде формуватися виходячи з суми боргу, включаючи залишкову вартість. Часто така сума на старті виявляється відчутно нижче ринкових ставок. Якщо на торгах учасників виявиться не багато, а їх активність буде слабкою, то придбати лот з'являється можливість за вигідною ціною. Так ви можете виграти в ціні покупки.

З іншого боку, сама по собі процедура проведення публічних аукціонів така, що в ній мінімізований людський фактор. Самі торги і їх результати розташовуються в публічному доступі, а процес торгу автоматизований. Все це надає повністю однакові можливості для будь-якого з учасників, і виключає підставні торги. На практиці, в аукціонах беруть участь будь-які бажаючі особи, будь то фірми або звичайні громадяни. Виключення складають власники заарештованого майна та пов'язані з ними особи.

Як безпечно купити автомобіль на торгах СЕТАМ?

Ви вирішили купити заарештований автомобіль в системі СЕТАМ, зареєструватися на торги можна самому, також, як і самостійно приймати в них участь. Якщо ви розумієте, що вникати в усі процеси ви не можете, і є шанс припуститися помилки, то можна замовити послугу супроводу. Кваліфікований юрист, добре знайомий з роботою державних аукціонів, вам допоможе при:

  • виборі та оцінці транспортного засобу, який вас зацікавив, особливо це стосується оцінки ризиків його покупки;
  • реєстрації на аукціон і подачі цінової пропозиції;
  • участі в процедурі аукціону, де важливо не просто перемогти, а й купити лот по хорошій для клієнта ціні;
  • оформленні документів по торгах;
  • остаточному оформленні автомобіля на вашу компанію або прізвище.

Юрист перевірить всі документи і допоможе оптимально брати участь в торгах. Допомогу хорошого фахівця ви можете знайти в агентстві Rialtotenders. Кращим рішенням буде замовлення допомоги на весь процес участі, так ви зможете вберегти себе від помилок. Однак при появі у вас проблем на будь-якому етапі, можна звернутися до фахівця і в цей момент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА