09:30 21.09.2021

Чи можуть іноземні інвестори захистити свої права в українських судах?

3 хв читати

Британський інвестор Тамаз Сомхішвілі закликає до справедливого розгляду справи про відшкодування збитків Верховним Судом України

Київ, 21 вересня 2021 р.: 22 вересня 2021 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розпочне розгляд справи № 910/17647/18 про оскарження рішення Північного апеляційного господарського суду про невідшкодування збитків ТОВ "Київ-Термінал" за розірвання інвестиційної угоди щодо реконструкції Харківської площі.

Тамаз Сомхішвілі, бенефіціарний власник "Київ-Термінал" та багаторічний британський інвестор в Україні, закликає Верховний Суд України справедливо та неупереджено розглянути справу про законне право іноземного інвестора та його української компанії на відшкодування збитків, завданих внаслідок розірвання інвестиційного договору Київською міською радою. 

В 2007 році українське підприємство "Київ-Термінал" виграло тендер Київської міської державної адміністрації (КМДА) по реконструкції Харківської площі, в результаті чого був підписаний інвестиційний договір, в рамках якого інвестор, повністю виконав свої зобов’язання та перерахував еквівалент 13,5 мільйонів доларів на рахунок КМДА. Протягом наступних шести років “Київ-Термінал” мав додатково інвестувати кошти та ресурси у боротьбу з фактичним саботуванням КМДА виконання своїх зобов'язань. Для прикладу, необхідний для проекту договір оренди землі був укладений лише у 2010 році в результаті судових позовів з боку інвестора.

В 2013 році Київська міська рада прийняла рішення розірвати інвестиційний договір і зобов’язалася покрити нам збитки. Однак, потім КМДА, як виконавчий орган Київради ухилилася від виконання своїх обов'язків і відмовилася від  відшкодування збитків.

Протягом останніх кількох років “Київ-Термінал” та я особисто, як інвестор, намагалися відшкодувати понесені збитки усіма можливими засобами, зокрема, шляхом переговорів  із київською міською владою та українським урядом. Однак, попри те, що органи влади погоджувалися, що збитки повинні бути відшкодовані, вони наполягали, що їх розмір має визначити суд”, — прокоментував історію справи Тамаз Сомхішвілі.

В 2018 році, “Київ-Термінал” подав позов до господарського суду міста Києва, який в 2019 році присудив інвестору приблизно 25 відсотків заявленої суми. Однак, 27 травня 2021 року Північний апеляційний господарський суд повністю відхилив позов “Київ-Термінал” і постановив, що інвестор не тільки не має права на компенсацію своїх збитків, але і на повернення суми своїх прямих витрат по проекту. Таке рішення в черговий раз порушило законне право іноземного інвестора на справедливе відшкодування збитків та захист своїх інвестицій.

“Зараз мій останній шанс захистити свої права в рамках українського законодавства — це надія на справедливий та об’єктивний розгляд справи Верховним Судом України, до сприяння якому я закликав Президента України у своєму відкритому листі від 16 вересня 2021 року. Я переконаний, що якщо президент країни, як ґарант Конституції і верховенства права, не зможе гарантувати іноземним інвесторам можливість захистити свої права в справедливих судах Україна ніколи не реалізує свій інвестиційний потенціал”, — наголосив британський інвестор.

Коментуючи справу, Тарас Думич, партнер юридичної фірми Wolf Theiss, яка є юридичним радником Тамаза Сомхішвілі, зазначив: “На жаль, ситуація, з якою зіткнувся пан Сомхішвілі, не нова, і є прикладом ситуації щодо того, як державна сторона ставиться до виконання своїх зобов’язань. Адже, якщо інвестори не можуть покладатися на те, що держава виконує свої зобов’язання, то на що їм ще покладатися? Ми впевнені в юридичній позиції інвестора і сподіваємося, що рішення Верховного Суду буде базуватися на нормах українського законодавства та міжнародних договорів України щодо прав іноземних інвесторів. Якщо ж, попри всі зусилля, інвестору не вдасться захистити свої права в українському суді, інвестор готовий звернутися з позовом до держави Україна на підставі Двосторонньої інвестиційної угоди між Україною та Сполученим Королівством”.

Для додаткової інформації звертайтеся до Марії Бухтоярової — представника CFC Big Ideas, яка є комунікаційним радником Тамаза Сомхішвілі, за ел. адресою: [email protected] або за телефоном: +380 99 317 93 46.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА