11:50 24.11.2021

Швидкий тест на ковід — ваша перепустка для проїзду Україною

3 хв читати

З 21 жовтня 2021 року змінилися правила проїзду громадян у транспорті міжобласного сполучення. Тепер, аби подорожувати Україною, водії та пасажири повинні мати при собі сертифікат про вакцинацію або довідку про негативний експрес-тест на коронавірус (цей документ дійсний 72 години).

Такі умови перш за все торкнулися регіонів, що входять до «червоної», «помаранчевої», «жовтої» зон карантину. У відповідь на це рішення уряду на окремих вокзалах з'явилися медичні пункти, де можна зробити аналіз. Але такі місця обладнані далеко не скрізь.

Тож, щоб гарантовано отримати дозвіл зайняти в транспорті місце згідно зі своїм квитком, краще пройти лабораторне обстеження заздалегідь.

У чому особливість швидкого тесту?

Це методика, яка дозволяє обстежувати велику кількість людей за короткий період. Залежно від використовуваної тест-системи на отримання готового результату може знадобитися від 15 до 30 хвилин.

Чутливість такого дослідження складає близько 80%, а специфічність – 100%. Воно спрямоване на виявлення в організмі людини не геному вірусу SARS-CoV-2, а його білкових сполук — антигенів.

Як роблять аналіз?

Для дослідження пацієнтові потрібно здати мазок із рото- чи носоглотки. Зразок слизової оболонки потрапляє на тест-систему, взаємодіє з реагентом. Далі через вказаний в інструкції проміжок часу лаборант зчитує відповідь.

Процедура забору біологічного матеріалу триває кілька секунд, є безболісною. При взятті мазка в пацієнтів виникає нетривале відчуття дискомфорту.

Чи потрібна підготовка до обстеження?

Якщо у вас запланований аналіз, до нього потрібно підготуватись. За умови дотримання нескладних правил ризик отримати помилковий результат мінімальний:

  • За добу до процедури не можна вживати алкогольні напої.
  • За 12 годин — припинити приймати будь-які препарати для горла, носа.
  • Не дозволяється курити протягом 4 годин, пити та їсти упродовж 2 годин до тестування.

Не можна перед обстеженням чистити зуби, жувати жуйку, користуватися ополіскувачем для ротової порожнини, спреєм для освіження подиху.

У яких випадках методика ефективна?

Експрес-тест ковід здатен виявити у гострій фазі його розвитку – з першого по сьомий день від моменту появи симптоматики захворювання. Саме в цей період в організмі хворого спостерігається найвища концентрація вірусу, а отже, і максимальна кількість антигенів.

Через тиждень коронавірус починає поступового гинути, число його антигенів зменшується. На пізній стадії захворювання швидке тестування може їх не виявити та дати хибнонегативний результат.

 

Нерідко завдяки експрес-тестуванню вдається ідентифікувати хворих на COVID-19, у яких захворювання протікає безсимптомно. Таке можливо, якщо інфікована людина здасть аналіз в той момент, коли вміст SARS-CoV-2 в її організмі сягає максимуму.

При яких симптомах доречно тестуватись?

Якщо ви планували подорож країною, але раптом помітили в себе ознаки респіраторної інфекції, краще відкласти поїздку. А ось похід у лабораторію скасовувати не треба.

 

Підозрювати COVID-19 варто, якщо у вас:

  • підвищилася температура, яка тримається кілька днів і не нормалізується після приймання жарознижувальних засобів;
  • з'явилися сухий кашель, утруднене дихання й задишка;
  • постійно болять м'язи, суглоби, голова;
  • спостерігаються загальна слабкість і стрімка втомлюваність;
  • є відчуття болю в грудях;
  • зникли нюх та відчуття смаку.

Останнім часом хворі на ковід скаржаться ще й на такі розлади в роботі шлунково-кишкового тракту, як діарея та нудота.

Де тестуватись?

Антиген-тест в Києві за доступною ціною проводять відділення лабораторії «МЕДІЛАБС». Довіряти цьому закладу можна, оскільки тут:

  • працюють медики, які регулярно проходять навчання та курси з підвищення кваліфікації;
  • використовується новітнє європейське діагностичне обладнання;
  • застосовуються сертифіковані тест-системи західного виробництва.

Пам'ятайте, що своєчасне обстеження – це ключова умова збереження не тільки власного здоров'я, а й здоров'я ваших близьких.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА