12:05 30.12.2021

Динаміка цін на нержавіючий металопрокат в Україні в 2021 році

4 хв читати

Тенденція, що намітилася в 2020 році, на зростання цін на нержавіючу сталь і вироби з неї продовжила свій розвиток в 2021 році. Це, безперечно, вигідно для металургів, але не дуже подобається споживачеві. Однак останній не в змозі вплинути на ситуацію, що склалася, як і уряди більшості країн світу, в т.ч. й України. Це пов'язано з тим, що розвиток нового тренду визначають лідери ринку – Китай та країни ЄС.

Ситуація на ринку металопрокату

Стрибкоподібне зростання, яке показала нержавіюча сталь цього року, як не дивно, обумовлено швидким відновленням економіки після закінчення карантину навесні та адаптації суспільства і промисловості до життя в умовах пандемії. В результаті попит на сировину та промислові товари швидко та суттєво збільшився. У той же час сталеливарні потужності, зупинені в локдауні, не запустилися з тією ж швидкістю.

На ринку металопрокату виник дисбаланс, при якому пропозиція виявилася значно меншою від попиту, що закономірно зумовило дефіцит сталі і зростання цін на неї. В результаті рівень, що встановився, побив десятирічні рекорди і передумов для зміни ситуації поки не спостерігається.

З грудня 2020 року вартість 1 кг металу в Україні зросла на 70% із 70 до 120 грн. При цьому експерти стверджують, що ціна досі не досягла свого піку.

Причини зростання цін на нержавіючу сталь

Щоб зрозуміти, чому сформувалася така тенденція, варто розглянути ключові фактори, що мали визначальний вплив. Лавоподібне підвищення цін стало наслідком об'єднання та накладення кількох причин, кожна з яких знаходиться за межами сфери впливу України.

Динаміка цін на нікель

Цей метал є однією з основних легуючих добавок, що входить до складу багатьох марок нержавіючої сталі в обсязі від 5 до 15%. У 2021 році нікель суттєво додав у ціні, що обумовлено виснаженням запасів. При цьому нержавіюча сталь листова та інші вироби металопрокату продовжують випускатися, що обумовлює подальше збільшення вартості.

Наприклад, на шанхайській біржі у другій половині липня спостерігався різкий стрибок вартості нікелю, що становив 6%, а потім 14% на тиждень. Також ситуацію посилили логістичні проблеми, які виявились у нестачі контейнерів для перевезення. У результаті терміни постачання сировини збільшилися, що додатково позначилося на збільшенні дефіциту нікелю.

Скорочення обсягів виробництва в Китаї та в Європі

Випуск листового прокату від провідних виробників був дещо знижений на початку 2021 року. Проте початок тенденції можна відстежити ще 2020 року, коли загальний світовий обсяг виплавки скоротився майже на 51 млн. тонн. Зокрема, у Європі скорочення виробництва становило 7,1%, а в країнах Азії досягло 18,6%. Накопичувальний ефект останніх двох років дався взнаки і продовжує позначатися на зростанні дефіциту нержавійки.

Основна причина скорочення обсягів виробництва – карантинні обмеження, оговтатися від яких Європа та Китай досі повністю не змогли. Наприкінці 2019 – у першій половині 2020 року пандемія практично паралізувала ці регіони. Саме провінція Хубей, що стала одним із центрів зараження, є також однією з найбільш значущих зон для розвитку світової металургійної промисловості. Тому наслідки пандемії визначають ситуацію на ринку й досі.

Введення санкцій проти Китаю

Важко переоцінити роль цієї країни у формуванні ситуації на ринку нержавіючого металопрокату, оскільки майже половина цієї продукції виготовляється у Піднебесній. Процеси, що відбуваються в останній рік у Китаї, негативно впливають на стан ринку. Насамперед у 1 травня було скасовано повернення ПДВ з експортних угод, що спочатку не стимулює китайського виробника вивозити свій продукт до інших країн.

Крім того, уряд посилив вимоги щодо екології, що передбачають скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу. Щоб їм відповідати металургійним заводам, потрібна модернізація, яка спричинить значні витрати, а отже, зростання собівартості металопрокату з нержавіючої сталі. За прогнозами фахівців, цей процес може затягтися до 2025 року, що свідчить про те, що найближчим часом зниження цін не відбудеться.

Прогнози експертів

На жаль, вони є невтішними для споживача. Багато фахівців прогнозували зниження ціни та нормалізацію ситуації на ринку вже до кінця літа 2021 року. Однак цього не сталося. Враховуючи, що провідні світові виробники нержавіючого металопрокату не планують найближчим часом запуск масштабних проєктів щодо розширення своїх виробництв, дефіцит сталі, зумовлений дисбалансом попиту та пропозиції, збережеться у 2022 році.

Висновок

Незважаючи на негативну для споживача тенденцію, попит на нержавіючу сталь продовжує залишатися на високому рівні. Лист, труба нержавіюча, інші вироби з цього металу відрізняються неперевершеною міцністю, довговічністю, стійкістю до корозії, тому незамінні в цілій низці галузей промисловості. Це будівництво, судно-, літако- та машинобудування, хімічні, харчові, фармацевтичні виробництва, побутова сфера тощо.

Поєднання унікальних характеристик робить нержавіючу сталь незамінною, тому споживачеві доведеться підлаштовуватися під нові реалії, оскільки вплинути на зниження вартості в ситуації, що склалася, він не зможе.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА