13:30 19.07.2022

Міжнародний інвестиційний фонд звернеться до західних посольств та представництв через замовні "маски-шоу" СБУ

7 хв читати

Міжнародний інвестиційний фонд "Інвестохіллс Хеліантус" (Фонд), який діє в інтересах американських та європейських інвесторів, звернеться з відкритими листом до посольств США, Великої Британії, Італії та представництва Євросоюзу в Україні через свавільні дії співробітників Служби безпеки України, які мають ознаки замовного характеру.

Що відбувається. Вранці 14 липня 2022 року понад 50 співробітники СБУ увірвалися до приміщень Фонду та групи компаній "Інвестохіллс" (ГК), яка здійснює управління його активами. Представники СБУ під головуванням слідчого Литвина В.С. прийшли з "маски-шоу" у київські офіси Фонду та ГК з відповідною ухвалою Галицького районного суду м. Львова (слідча суддя Наталія Зубачик).

Як показала подальша перевірка, СБУ неодноразово зверталася до слідчих суддів різних судів Києва та отримувала відмови на запити ухвалити рішення про обшуки у приміщеннях через сумнівні підстави, доки не отримала відповідну ухвалу у Галицькому суді.

У ході обшуку Фонд викликав адвокатів та представників Ради адвокатів м. Києва. Через декілька годин обговорювання з керівниками слідчої групи адвокатам Фонду вдалося роз’яснити співробітникам СБУ, що ухвала суду, з якою вони прийшли на обшук, не може бути виконана, тому що спосіб виконання, який обрала служба (обшук відповідних приміщень та вилучення документів), містить значні порушення. Після консультації з процесуальним керівником прокуратури слідча група припинила обшук, але не заспокоїлась.

Вночі 14 липня, після початку комендантської години, кілька десятків співробітників СБУ знову прибули до офісу, вже не маючи жодної ухвали суду, для проведення "невідкладних слідчих дій" та продовжили обшук приміщень. В результаті обшук проходив майже дві доби, а сам хід обшуку містив значні порушення, які були зафіксовані адвокатами.

У ході обшуків СБУ намагалася вилучили усі наявні документи про фінансово-господарську діяльність Фонду та ГК, а також комп’ютери, статутні документи та печатки. Крім того, за зверненням СБУ були заблоковані рахунки декількох підприємств та повністю зупинена господарська діяльність низки компаній ГК.

Як з’ясувалося, кримінальне провадження, з порушенням процесуальних норм було відкрите ще у жовтні 2021 року за обвинуваченнями ГК у змові з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та, начебто, державній зраді. Основна фабула сміхотворна: ФГВФО продав на відкритих торгах в електронній системі Prozorro.Продажі активи (права на кредити та заставне майно) збанкрутілих банків, які перед тим були пограбовані їх колишніми власниками. Державна зрада, на думку СБУ, полягає у тому, що ГК на торгах, доступ до яких відкритий широкому загалу бізнесу, купила активи низки таких банків та почала судові процеси з погашення простроченої заборгованості, у  тому числі тих підприємств, які, начебто, входять у перелік стратегічних.

Абсурдність та непрофесіоналізм слідчих СБУ та прокурорів Офісу генпрокурора у даній справі вийшли не тільки за межі юридичних правил, а й перейшли всі можливі грані здорового глузду. Напередодні війни з росією СБУ займалося не розшуком шпигунів та диверсантів, а відкриттям кримінальних проваджень у держзраді проти бізнесу. У ході війни десятки співробітників СБУ задіяні не в затриманні реальних зрадників, а безпідставно "кошмарять бізнес". Наприклад, серед іншого Фонд та ГК звинувачують у зриві виконання оборонних замовлень ПрАТ "Автокраз". Мовляв, раніше ФК "Інвестохіллс Веста" купила на торгах ФГВФО активи цього підприємства. Після чого "Автокраз" буцімто не зміг виконати постачання техніки для ЗСУ.

Офіційно заявляємо: "Інвестохіллс Веста" не має відношення до викупу активів "Автокразу". Якби слідчі СБУ керувались неупередженістю та мали елементарні навички у пошуку інформації, вони б знайшли у загальному доступі інформацію, що покупцем таких активів у банків "Фінанси та кредит" та "Дельта банк" є ТОВ "ФК "Фінтакт". Згідно даним НБУ та ЗМІ, відношення до "Фінанси та кредит", "Автокразу" та "Фінтакту" має біглий олігарх Костянтин Жеваго, якого минулого року Державне бюро розслідувань оголосило у міжнародний розшук. У цій інформації з легкістю змогли розібратись журналісти, але аж ніяк не слідчі головного безпекового органу країни!

Більше того, пан Жеваго довів "Автокраз" до процедури банкрутства ще у 2018 році. Яке це має відношення до діяльності "Інвестохіллс"? Чому СБУ не порушило кримінальне провадження проти "Фінтакту" та Жеваго за цими епізодами? Це риторичні питання.

Ще два так звані "стратегічні кейси" від СБУ у кримінальному провадженні – це підприємство з випуску шин "Росава" (актив, до якого також мав відношення Жеваго) та один з підрозділів АТ "Укрзалізниця", яким нібито блокує діяльність ГК та Фонд.

"Росава" (як, до речі, й "Автокраз") взагалі не входить в офіційний перелік стратегічних підприємств. ГК дійсно викупила права по боргам "Росави" перед банком "Фінанси та кредит". Зауважимо, що, як і у випадку з "Автокраз", "Росаву" довів до процедури банкрутства минулий власник ще у 2018 році. Підприємство активно працювало до 5 липня цього року. Наразі ж виробництво перебуває на вимушеній паузі через воєнні дії.

Щодо викуплених з дотриманням Законів України у "Банку Форум" боргів одного з підприємств "Укрзалізниці", то "Інвестохіллс Хеліантус" має всі юридичні документи, у тому числі два рішення Верховного Суду на свою користь, та може невідкладно ініціювати виконавче провадження та стягнути з УЗ майже $15 млн. Але, з огляду на війну, Фонд призупинив усі можливі заходи щоб підтримати українську державу у боротьбі з агресором. Оце так державна зрада! Це в СБУ також могли легко перевірити без проведення "маски-шоу" та безпідставних звинувачень.

Чому це відбувається. ГК "Інвестохіллс" – один з великих гравців ринку проблемних кредитів (NPL). У кінці 2021 року портфель корпоративних NPL у ГК викупив венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Інвестохіллс Хеліантус" (Investohills Helianthus). 

Портфель активів під управлінням цих компаній у світі складає $10 млрд. Портфель українських активів, придбаний у "Інвестохіллс", на сьогодні складає 30 млрд грн. Оперативне управління ними в Україні здійснює ГК.

Дані активи були сформовані протягом декількох років шляхом викупу на державних електронних торгах Prozorro.Продажі прав вимоги за кредитами та заставним майном збанкрутілих банків. Зокрема мова йде про "Фінанси та кредит" та "Український професійний банк" ("Укрпрофбанк", УПБ). НБУ визнав, що "Фінанси та кредит" підконтрольний Жеваго, а УПБ – Анатолію Юркевичу.

Перед визнанням цих банків неплатоспроможними, з них були виведені основні активи. У результаті до мінімуму знижена так звана ліквідаційна маса, а Фонд гарантування змушений виплачувати борги вкладникам банків за рахунок бюджетних коштів.

У свою чергу ФГВФО визнав нікчемними договори, за якими пограбували банки, їх кредиторів, бюджет та платників податків. Але структури, які пов’язані з олігархами Жеваго та Юркевичем, активно оспорюють в судах рішення ФГВФО та продовжують спроби залишити за собою контроль над низкою майнових комплексів. Анатолій Юркевич відомий також тим, що разом зі своїм партнером Юрієм Каплуном, відсудив у держави Україна $9 млн за борги збанкрутілого приватного "Кредитпромбанку". Сам Каплун та пов’язані з ним юридичні та фізичні особи фігурують у кримінальному провадженні про виведення активів з УПБ напередодні введення тимчасової адміністрації.

При цьому правоохоронні органи протягом багатьох років не добились результатів у кримінальних провадженнях за цими епізодами. Колишні власники банків та олігархи залишаються непокараними. Зокрема СБУ за сім років так і не довело до суду велике кримінальне провадження щодо незаконного виводу активів з "Укрпрофбанку".

Таке враження, що судді та правоохоронці, які покликані захищати інтереси України, діють за кремлівськими лекалами соловйова-скабєєвої. У чиїх інтересах тоді діє СБУ, якщо справи по банкам Жеваго та Юркевича до сих пір не розслідувані? І це в той час, коли держбюджет України як ніколи потребує додаткових джерел фінансування. Такими джерелами можуть бути статки олігархів, які у минулі роки пограбували вкладників своїх банків. Але для цього правоохоронці повинні зайнятись розслідуваннями реальних справ, а не відволікатись на замовні корупційні діяння. Тим більше, що ЄС надав Україні статус кандидату на вступ до союзу. Серед ключових вимог: реформа судів та антикорупційна реформа у правоохоронних органах.

Нагадаємо, у січні 2022 року Велика Палата Верховного Суду прийняла прецедентне рішення, визнавши нікчемними правочини по виведенню частини активів з "Укрпрофбанку".

Власники та керівництво Міжнародного фонду "Інвестохіллс Хеліантус" вимагають від СБУ, Генеральної прокуратури та Офісу Президента термінового закриття замовної кримінальної справи, а також розслідування та покарання винних у корупційних діяннях співробітників.

ГК та Фонд вже направили відповідні заяви про кримінальні правопорушення в ДБР України та очікують відкриття найближчими днями відповідних кримінальних проваджень.

Також про деталі цієї справи та реальний інвестиційний клімат в Україні окремо та детально будуть проінформовані посли США, Великої Британії, Італії та представництво ЄС в Україні.

Для довідки:

"Інвестохіллс Хеліантус" – закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд, який діє в інтересах іноземних інвесторів з метою надання комплексу професійних послуг у сфері викупу та стягнення проблемної заборгованості.

Засновниками фонду є міжнародні компанії, під управлінням яких знаходяться активи на суму близько $10 млрд.

PR-служба "Інвестохіллс Хеліантус"

+38 073 934 61 30

[email protected]

https://helianthus.fund

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА