20:00 02.06.2023

2 червня діти представили прем'єру театрально-хорового перформансу "Моє дитинство вбите на війні"

5 хв читати

Київські дитячі хорові колективи "Дзвіночок" та "Вогник" презентували театрально-хоровий перформанс "МОЄ ДИТИНСТВО ВБИТЕ НА ВІЙНІ", створений під час повномасштабного вторгнення.

Прем'єра планувалася до Дня захисту дітей 1 червня, але її вимушені були  перенести на 2 червня, оскільки 1 червня у Києві  міська влада скасувала всі заходи, заплановані з нагоди Дня захисту дітей. Столиця зазнала масштабного обстрілу -  загинули троє людей, 9-річна дівчинка, її 34-річна мати та 33-річна жінка, 12 людей дістали поранень, було пошкоджено медзаклад, дитячий садок, багатоквартирні житлові будинки, автомобілі під час чергової атаки Росії.

За 15 місяців від початку повномасштабного вторгнення дитячі хорові колективи - хорова капела хлопчиків та юнаків "Дзвіночок" та  дівочий хор "Вогник" – створили 2 нові програми: "Псалми Давидові" на вірші Тараса Шевченка та  "Моє дитинство вбите на війні" на вірші Ліни Костенко.

Автор музики Рубен Толмачов підкреслив, що зараз, під час війни, це найсимволічніші теми.

Як повідомили художні керівники дитячих хорів -  заслужений артист України, доцент кафедри хорового диригування Національної музичної академії України, художній керівник Хорової капели хлопчиків та юнаків "Дзвіночок" Рубен Толмачов та художній керівник та диригент дівочого хору "Вогник" Київського Палацу дітей та юнацтва Олена Соловей -  діти проводили репетиції під час повномасштабного вторгнення у столиці, працюючи над новими творами, обидва цикли пісень було написано вже під час військових дій.

Авторкою ідеї та сценарію проєкту "МОЄ ДИТИНСТВО ВБИТЕ НА ВІЙНІ" стала художній керівник дівочого хору "Вогник" Олена Соловей, яка розказала про дев'ять номерів, об'єднаних поезією одної авторки – поетеси Ліни Костенко.

Ідея виникла зі сторінки поетеси у фейсбуку – щодня з лютого 2022 року на сторінці Л.Костенко з'являвся вірш. На декількох віршах вдалося побудувати лінію проєкту "Моє дитинство вбите на війні". Проєкт вже відзнятий і зараз у процесі монтажу.

Художній керівник "Вогнику" Олена Соловей підкреслила, що довго намагалися дійти згоди між творчим колективом, чи є сенс саме зараз випускати проєкт не про позитив, а про горе людcьке, і вирішили, що це варто показувати.

"Пам'ять людська коротка. Важливо не забути і пам'ятати, треба в різних формах емоцій переживати – у пісні, у віршах. І якщо ти виспіваєш і виплачеш цю емоцію негативну, ти вже хоча би трошки переживеш і тому я думаю, що цей проєкт на часі і ми маємо надію, що він проникне у душу і серце наших слухачів", - підкреслила вона.

Рубен Толмачов розповів про проект:

 Велична боротьба нашого народу проти агресора викликала на поверхню суспільного життя нові та надзвичайні явища. Щоденний героїзм наших воїнів, взаємна допомога цивільного населення та волонтерство стали повсякденням. Одним з нових явищ цього типу став надзвичайний сплеск української пісенної творчості. За 14 місяців були народжені пісні, які стали символом нашої боротьби, які співає весь світ, музика та поезія, яка залишиться у пам’яті поколінь та стане літописом цих буремних подій.

 До театрально-хорового перформансу "МОЄ ДИТИНСТВО ВБИТЕ НА ВІЙНІ" увійшли авторські акустичні версії цих пісень у виконанні дитячих хорових колективів КПДЮ та поезії Ліни Костенко, опубліковані протягом останнього року. Проект реалізується у формі телевізійної версії та у формі концертного виконання з використанням медіа технологій. Запланований тур містами України, де у колаборації з місцевими колективами відбудуться прем’єрні покази проекту та презентація нотної збірки, що дозволить іншим музикантам використовувати надбання нашого проекту .

 Унікальність проекту надає академічний спосіб виконання цього матеріалу, що ставить ці твори поруч з класичними взірцями світової хорової музики і таким чином переводить сприйняття на інший рівень свідомості , викликає історичні та мистецькі алюзії пов’язані з одвічною боротьбою Добра та Зла, Бога та диявола.

 Аудиторія має стати дуже широкою, адже до кіл прихильників хорової творчості (професіональних суспільств, студентства) обов’язково доєднаються люди, що слухають саме популярну, актуальну сьогодні музику.

Музика, що пройшла через свідомість та творчий дотик дитини, допоможе побачити наше сьогодення їх очами, зазирнути в їх всесвіт та розкрити світу психологічний стан українських дітей, їх ставлення до війни. Український та закордонний споживач цього продукту будуть мати змогу ще і ще раз переконатися у цивілізаційній необхідності перемоги України, історичній ролі нашої держави у творенні нового європейського суспільства.

Автор ідеї та сценарист - Олена Соловей, аранжування - Рубен Толмачов, хормейстери-постановники - Катерина Шимко, Юлія Репецька, хормейстери - Єлизавета Буслінська, Євгенія Кулікова, партія фортепіано - Тимофій Кукоренчук, Юлія Яковіна, поезії Ліни Костенко - виконання Валерії Гусак, звукове оформлення - Ярослав Карпів. Солісти - Олександра Соколова, Юлія Репецька, Катерина Шимко. 

Дитячі хори  збирають кошти на допомогу дуже талановитій скрипальці Ользі Рукавішниковій, яка з 24 лютого 2022 замінила смичок на автомат. Це вже 5 поранення Ольги за цей рік і воно дуже важке, вона в реанімації іу тяжкому стані.

Довідково.

У травні 2022 року виповнюється 55 років від створення колись хору хлопчиків "Дзвіночок", а тепер – хорової капели хлопчиків та юнаків "Дзвіночок". Цей колектив було створено видатним хормейстером Елеонорою Виноградовою, плеяда керівників очолювали та розвивали хор протягом більш ніж півсторіччя – це Аїда Зайцева, Олена Волкова, Дмитро Радик, а останні 30 років працює з цим колективом заслужений артист України, доцент кафедри хорового диригування Національної музичної академії України Рубен Толмачов.

До кожного ювілею хор "Дзвіночок" готував еликий хоровий фестиваль, це 3-4 концерти з різною програмою, з різними гостями. Цього року це зробити надзвичайно важко, тому буде дві нових програми, і обидві вони створені повністю під час війських дій.

20 травня в Лютеранській церкві Святої Катерини, що на вулиці Лютеранській, відбулася прем'єра програми 10 Псалмів Давидових. Це поетичний переспів Тараса Григоровича Шевченка, музика Рубена Толмачова. Виконали програму  капела хлопчиків та юнаків "Дзвіночок", дівочий хор "Вогник", ансамбль Національної гвардії України і солісти Вінницького академічного хору ім. Віталія Газінського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА