18:14 18.05.2023

Київські дитячі хорові колективи презентують нові музичні програми, створені під час повномасштабного вторгнення

9 хв читати
Київські дитячі хорові колективи презентують нові музичні програми, створені під час повномасштабного вторгнення

Як повідомили художні керівники дитячих хорів на пресконференції у пресцентрі "Інтерфакс-Україна", 14 місяців діти провели під час повномасштабного вторгнення у столиці, працюючи над новими творами, написаними вже під час військових дій.

фото Антон Шимко
 

У травні 2022 року виповнюється 55 років від створення колись хору хлопчиків "Дзвіночок", а тепер – хорової капели хлопчиків та юнаків "Дзвіночок". Цей колектив був створений  видатним хормейстером Елеонорою Виноградовою, плеяда керівників очолювали та розвивали хор протягом більш ніж півсторіччя – це Аїда Зайцева, Олена Волкова, Дмитро Радик, а останні 30 років працює з цим колективом заслужений артист України, доцент кафедри хорового диригування Національної музичної академії України Рубен Толмачов.

"До кожного ювілею ми завжди готуємо великий фестиваль, це 3-4 концерти з різною програмою, з різними гостями. Цього року це зробити надзвичайно важко, тому ми обмежилися тільки 2 подіями. Отже, 20 травня  в Лютеранській церкві Святої Катерини, що на вулиці Лютеранській, прямо навпроти Офісу президента, відбудеться прем'єра 10 псалмів Давидових. Це поетичний переспів Тараса Григоровича Шевченка, моя музика. Вже перша прем'эра відбулася у Вінниці. Участь беруть дівочий хор "Вогник", капела хлопчиків та юнаків "Дзвіночок", ансамбль Національної гвардії України і ще частина солістів Вінницького академічного хору ім. Віталія Газінського", - розповів художній керівник Хорової капели хлопчиків та юнаків "Дзвіночок" Рубен Толмачов.

Він підкреслив, що зараз, під час війни, це одна з найсимволічніших тем.

"Йдеться про псалтир, про псалми Давидові. А хто такий Давид? Давид – це не воїн, це музикант, поет, актор - юнак, який лише озброєний вірою у Господа і любов'ю до власного народу. Вийшов і переміг м'язи і агресію Голіафа, відомого воїна - озброєного, досвідченого, підготовленого, який хизувався своїм досвідом, своєю міццю, своєю люттю. А у Давида, крім віри в Господа, не було нічого. Але він на стільки переконаний у своїй богообраности і в тому, що саме він, юнак, поет, гравець на лірі, здатний спасти свій народ, що переконав в цьому не тільки родину, батька, царя, але й цілий всесвіт.  Мені вдається пряма паралель з тим, що зараз відбувається  зараз у нас. Ми обов'язково переможемо", - додав композитор.

Десять хорових поем перемежаються під час виконання на концерті  з шевченківською поезією і інтерлюдіями на бандурі у виконанні Катерини Любчик.

Другий давно запланований проєкт, який спершу умовно називався "Пісні війни", але у процесі роботи над проєктом назва змінилася – це проєкт про пісні саме цієї війни, що триває.

"Так сталося, що якісь стресові ситуації, конфлікти, війни, трагедії виштовхують на поверхню культурного життя феноменальні явища. За ці 2 роки були написані пісні, поезії, саме за якими прийдешні покоління будуть судити про цей час. Посібники з історії переписуються кожні 10 років і ці посібники, які зараз, мені здається, будуть переписані. А от пісня, аж надто та пісня, яка стає народною, а так часто буває, коли авторські пісні на стільки входять в кров народну, що вже й ніхто не пам'ятає автора, а пісні живуть і розповідають про те, що було. І саме такі пісні – авторські, народні – написані прямо зараз, і ті, які резонують з тим, що відбувається, ми відібрали", - розповів Рубен Толмачов.

Режисеркою цього проєкту виступила художній керівник дівочого хору "Вогник" Олена Соловей, яка розказала про дев'ять номерів, об'єднаних поезією одної авторки - Ліни Костенко. Ідея виникла зі сторінки поетеси у фейсбуку – щодня з лютого 2022 року на сторінці Л.Костенко з'являвся вірш. На декількох віршах вдалося побудувати лінію проєкту "Моє дитинство вбите на війні". Проєкт вже відзнятий і зараз у процесі монтажу. Прем'єра буде 1 червня, в день захисту дітей – це буде концерт у Мистецькому салоні Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Назва проєкту – це рядок з віршу Ліни Костенко і ідея щодо назви виникла у хормейстера дівочого хору "Вогник" Юлії Репецької.

"Це надпотужна музика, дуже емоційний проєкт і під час зйомки дуже складно було стримувати свої емоції, тому що тексти вражають і ти розумієш, про що ти співаєш: ти живеш зараз у цьому, ти переживаєш щодня ці прильоти, ти чуєш вибухи, тобі страшною. Ти не знаєш, як розмовляти  дітьми, про що з ними розмовляти. Ти не знаєш, як самому справлятися з цими емоціями і ось про це наш проєкт. Про те, на скільки сильними ми можемо бути, як ми можемо все це пережити і на скільки болюча є тема зараз для нас. Якщо повертатися до дня зйомки, пам'ятаю, у нас там є один жіночий твір – ми співаємо "Колискову" – і там,  після першого відзнятого дублю майже всі дівчата просто плакали… на стільки страшним є те, про що ти співаєш, " – пригадала хормейстер дівочого зору "Вогник" Юлія Репецька.

Художній керівник "Вогнику" Олена Соловей додала, що довго намагалися дійти згоди між творчим колективом, чи є сенс саме зараз випускати проєкт не про позитив, а про горе людcьке, і вирішили, що це варто показувати.

"Пам'ять людська коротка. Важливо не забути і пам'ятати, треба в різних формах емоцій переживати – у пісні, у віршах. І якщо ти виспіваєш і виплачеш цю емоцію негативну, ти вже хоча би трошки переживеш і тому я думаю, що цей проєкт на часі і ми маємо надію, що він проникне у душу і серце наших слухачів", - підкреслила вона.

Рубен Толмачов розповів про запрошення  дівочого хору  "Вогник"  у якості почесного гостя на Всесвітні олімпійські хорові ігри до Південної Кореї у Сеул, де будуть брати участь декілька сотень хорових колективів. Дівочий хор "Вогник" у змаганнях не бере участі, але виступає у якості почесного гостя.

"Вагу цієї події важко переоцінити ще й тому, що заради виступу українського колективу було відмовлено 5 чи 6 колективам з Росії. А це бюджет, тому що колективи з Росії платоспроможні, а за наших дівчат платять організатори. Тим не менше, вони пішли на цей крок. Це певний символ, певні пріоритети," – підкреслив митець.

"Ми дуже вдячні саме меру цієї провінції, який висловили цю ідею до фестивалю, вони зробили і маємо надію, що все складеться добре і ми достойно представимо нашу країну на всесвітній події", - завершила О.Соловей, коментуючи майбутній виступ "Вогника" на Всесвітніх олімпійських хорових іграх у Сеулі.

У жовтні та листопаді планується продовжити з обома колективами мистецький благодійний тур "Ми разом" поїздкою до Німеччини та Нідерландів до давніх друзів музикантів  – відомих на всю Європу хорових колективів хлопчиків з міста Віндсбах і міста Регенсбург.

 Від початку війни хорові колективи вже здійснили 57 благодійних концертів містами Європи.

Хормейстер дівочого зору "Вогник" Єлизавета Буслінська підкреслила, що в першу чергу рада за дітей, які мають можливість презентувати українську культуру,  музичну історію, мистецтво та манеру співу, які відрізняються від інших. Для дітей завжди велика радість відчувати підтримку залу. Це позитивні емоції для дітей і спілкування з європейськими друзями, налагодження контактів, і ці контакти тривають вже не один рік – діти приїздять до своїх європейських друзів.

Соліст хорової капели "Дзвіночок" Владислав Немна додав, що колектив через пандемію коронавірусу станом на початок повномасштабного вторгнення давно не виїздив з України і це було великою радістю для хористів – тур Європою у 2022 році, це було 25 концертів у Польщі, країнах Балтії і в Німеччині.

"Нам потрібна реалізація і цим творчим дітям потрібно відчути, що вони потрібні світу, особисто своїми очима побачити підтримку – цим творчим дітям це потрібно. За 4 дні у лютому 2022 року вже було складено тур, а у звичайний мирний час це зазвичай займає більше року і потім не завжди виходить", - підкреслила Олена Соловей.

Рубен Толмачов розповів, як під час першого туру минулого літа несподівано зателефонувала менеджерка групи "The Rolling Stones" і запропонувала заспівати українським хоровим колективам з групою. Спочатку це сприйнялося, як влучний жарт, але виявилося, що це дійсно була менеджерка відомої групи і 15 липня хорові колективи виступили на стадіоні у Відні.

"Це був чуттєвий момент, тому що група підготувала кілька пісень, присвячених Україні. Весь стадіон був у жовто-блакитних кольорах, а це 60 тисяч. Це рок-н-ролл. Це було круто. Це надзвичайно: людина у 80 років за 10 хвилин вивчила точну назву колективів "Вогник" і "Дзвіночок". У нас не всі ведучі філармонії не всяк раз вимовляють влучно," – додав хормейстер.

Пізніше були концерти на Сардинії в Італії, а восени відбувся великий тур в Нідерланди та Німеччину, різдвяні концерти в Україні  і колаборація з американським університетом, який приймає 50 дітей з особливими потребами з Шостки – це був збір коштів на спецтранспорт для дітей. Був благодійний концерт в Україні  із Сонею Сотник і її благодійною компанією "На шапку" для ЗСУ.

Солістка "Вогника" Аліса Мозирко пригадала, що багато друзів-хористів виїхали за кордон і там лишаються зараз.

"На початку війни була одна думка - життя на паузу. Який хор? Який хор може бути у нас всіх. Не зважаючи на трагічні події, що відбуваються, все ж війна – це можливість говорити і показувати всьому світу, що таке Україна, хто ми, які ми, яка наша національна одиниця. Зараз, певно, немає жодної країни, яка не знає, хто такі українці. Збираючи повні зали в усіх кутках Європи, ми бачили сльози на очах у людей, які навіть не розуміли, про що ми співаємо, і вони відчували, що для нас це важливо," – підкреслила А.Мозирко.

Дітей у перший тур збирали автобусом і по Україні, і по Європі – це дозволило згуртувати колективи знову разом, деякі діти повернулися вже в Україну, але декотрі планують своє життя  в Європі.

На культурному фронті Україна захищає гуманітарні, ліберальні цінності людства, вважає Рубен Толмачов.

Раніше концертний склад дітей був 70 дітей і 20-25 чоловічої групи у хору "Дзвіночок", а ще 45-50  - склад молодшого та середнього хору, тобто не менше 150 хлопчиків, юнаків та чоловіків загалом.

Концертний склад "Вогнику" нараховує 45-50 дівчат,  молодша група, а їх три – 45 дітей з 5 років до 10 років. Зараз у складі лишилося тільки 35 дівчат - це концертний склад, і молодший хор – десь до 30 дітей загалом.

Набір нових хористів на наступний рік планується робити через соціальні мережі.

Не тільки війна, а й пандемія суттєво ускладнила відбір талановитих дітей, але до хору можна приєднатися у будь-який час протягом року, прийшовши на прослуховування, підкреслили художні керівники колективів.

З хоровими колективами працюють 9 фахівців з консерваторською освітою, є дуже безпечне бомбосховище у Київському Палаці дітей та юнацтва в центрі Києва біля метро "Арсенальна", в якому під час оголошення тривог хормейстери проводять репетиції.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА