11:29 02.06.2023

Вперше в Україні. Kateryna Biloruska Foundation презентував проєкт із захисту прав дітей B-RIGHT

3 хв читати

До повномасштабного вторгнення росіян в Україні проживало понад 7.5 млн дітей. Усі вони постраждали від війни: хтось вимушено покинув країну, рідних та домівки. Ті, хто залишились в Україні ледь не щодня чують вибухи. Замість активного дозвілля та права на щасливе дитинство вони перебувають в укриттях чи сплять у коридорах. Бо так безпечніше.

Під час війни порушуються всі права дитини: право на життя, право бути з сім'єю і громадою, право на здоров'я, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист. Так вказано у звіті ООН ще від 1996 року. Зараз в Україні діти позбавлені навіть права на відпочинок, дозвілля, освіту та родину.

Однак часто діти не завжди обізнані у своїх правах або ж узагалі не розуміють, коли їх порушують. Пандемія коронавірусу та війна створили додаткові умови, які впливають на порушення прав дитини, що прописані в Конвенції ООН. Тому “Благодійний фонд Катерини Білоруської” вперше в Україні впроваджує проєкт B-RIGHT. Невипадково його анонсували саме у День захисту дітей. А діти з Кмитівської спецшколи вже мали змогу першими перевірити, як він працює та дізнатись про свої права на інклюзивному тренуванні з баскетболу.

Що відомо про проєкт  із захисту прав дітей – B-RIGHT

За допомогою проєкту діти дізнаватимуться про свої права через баскетбольні вправи. Вчителі фізичної культури та тренери з баскетболу матимуть вільний доступ до спеціального посібника, у якому зібрані теоретичні та практичні матеріали для занять. Згодом вони зможуть інтегрувати ці вправи у будь-яке тренування – як на уроках, так і поза ними. Це чудова нагода для педагогів урізноманітнити заняття для дітей. Натомість самі діти зможуть активно провести час, відволіктись від подій сьогодення, й дізнатись про свої права.

Навчальний проєкт B-RIGHT впроваджується в Україні за підтримки міжнародних експертів та партнерів KB Foundation. Проєкт покликаний допомогти усім дітям без винятку та спільноті дізнатись про їхні права через прості баскетбольні вправи, які можуть опанувати усі діти без винятку. 

“Запровадження цього проєкту саме зараз – невипадкове. На превеликий жаль, під час повномасштабної війни права дітей порушуються як ніколи. Особливо це стосується базових прав дитини, таких як право на життя, медичну допомогу, отримання освіти, відпочинок та дозвілля. Спорт – це дієвий інструмент, який допомагає не лише покращити фізичний стан, а й психологічний. Тому і в цьому проєкті ми об’єднали спорт та права дітей, показали важливі речі, не нехтуючи розвитком спортивних навичок. Головне ж завдання – побороти нерівність та дискримінацію щодо кожної дитини, адже вони повинні зростати здоровими та щасливими й бути обізнаними про свої права, аби вміти їх відстоювати і захищати. Дорослі, батьки, оточення, старші товариші мають також знати права та поважати їх дотримання”,
– зазначила директорка благодійного фонду Анжела Фокіна.

 

Головна мета – познайомити кожну дитину з правами, затвердженими у Конвенції ООН,  і поширити ці знання. Завдяки тренерам та вчителям фізичної культури проєкт має розгалужуватись у всіх регіонах України.

“Діти – це наше майбутнє. Ми як дорослі повинні піклуватися про їхній добробут та щастя. Наша головна мета – опікуватися нашими дітьми. Те, що благодійний фонд Катерини Білоруської впроваджує програми для дітей і захисту їхніх прав, це дуже важливо. Сподіваємось, що ми будемо працювати разом на високому рівні”,
– додав Віталій Пінчук, голова осередку Спеціальної олімпіади України, директор Кмитівської спецшколи.

Популяризувати та поширювати проєкт благодійний фонд Катерини Білоруської планує через навчання тренерів та вчителів фізичної культури. І одним з партнерів проєкту виступить Федерація баскетболу України. 

Вже зараз можна завантажити безкоштовний посібник проєкту B-Right з вправами можна за посиланням. Надалі вправи можна використовувати на тренуваннях, заняттях фізкультури і поза уроками.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА