10:00 21.06.2023

Квітуча післявоєнна Україна не можлива без повернення закордонних українців додому

2 хв читати

Ключовим фактором відбудови України після війни повинно стати повернення українських біженців, які зараз перебувають за кордоном, додому. До цього висновку дійшли учасники «Форуму Майбутнього. Чи є спільне майбутнє в українців?».  Під час заходу обговорювалися різні візії бачення українського майбутнього, серед яких і проблема демографії, яка постійно погіршується. А з початком великої війни населення почало стрімко зменшуватися, завдяки тому, що мільйони біженців виїхали за кордон.

Основна проблема полягає в тому, що кожен день продовження війни зменшує шанси на повернення більшості українців, які виїхали. Бо вони поступово соціалізуються в іноземних країнах, діти йдуть у школи, а їхні матері знаходять собі роботу. Після війни до своїх сімей приєднається більшість чоловіків, які також емігрують за кордон. Відбудовувати країну буде нема кому, і це є найбільшою загрозою, що чекатиме на післявоєнну Україну. 

«Мільйони українців виїхали з України ще до війни, тобто до 2014-го року.Повернулася з них невелика частина. Після повномасштабної агресії 2022-го року Україна отримала ще один удар по демографії. У багатьох політиків є ілюзії, що після української перемоги (яку ми всі очікуємо і намагаємося наблизити кожен на своєму місці) мільйони українців повернуться. Та це ілюзія, якщо всередині України не відбуватимуться якісні зміни», -  сказав Олесь Доній, ідеолог.

 «Розвинена економіка, сприятливі умови для людського розвитку та високі стандарти освіти. Ті стовпи, на які зазвичай опираються люди, коли вирішують змінити місце проживання. Звісно, в контексті Криму ми маємо враховувати ще й безпекові фактори. Наш півострів має з мілітаризованої російської бази перетворитися на відкритий, цілорічний курорт, де гармонійно вживаються військовий та цивільний елементи. Думаю, саме це сприятиме поверненню чи навіть переїзду наших громадян у Крим», - розповіла Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в Автономній республіці Крим.

 «Чим довше триває війна, тим менше українців повернуться до себе на Батьківщину. Без прикладання великих зусиль по поверненню українців, які знаходяться за кордоном, без залучення трудових мігрантів з інших країн, майбутня Україна приречена на деградацію, а населення нашої країни на постійне скорочення», - зауважив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА