11:48 24.07.2023

На Полтавщині запускають пілотний проект з соціального відновлення ветеранів

2 хв читати
На Полтавщині запускають пілотний проект з соціального відновлення ветеранів

Вперше в Україні як пілотний проект запускається нова форма підтримки захисників - соціальне відновлення та подальший супровід в громадах.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат від Полтавщини, голова депутатської групи "Довіра" Олег Кулініч.

"Як початок цього процесу соціального відновлення бачимо надання особам з інвалідністю внаслідок війни, а також членам їх сімей путівок на оздоровлення до "Миргородкурорту" на 10 днів. Але ключове наразі те, що військові отримують не просто путівки до санаторію. Тут передбачено цілу систему послуг і комплексний супровід. Це послуги психологічної та соціальної підтримки, роз’яснення по державних і обласних соціальних гарантіях, а після завершення курсу - в територіальній громаді буде продовжено індивідуальний соціальний супровід кожної сім’ї наших ветеранів", - зазначив депутат. 

Наразі, за його інформацією, на черговій сесії Полтавської обласної ради буде розглянуто проект Комплексної програми реабілітації, інтеграції та соціального захисту Захисників та Захисниць України, членів сімей загиблих Полтавської області на 2023 – 2025 роки, де планується виділити кошти для перших 250 ветеранів та членів їх сімей.

Депутат додав, що громади готові брати на себе зобов’язання з подальшого супроводу ветеранів, що закріплено, в тому числі і у підписаному меморандумі між Зіньківською міською територіальною громадою, Миргородською міською територіальною громадою та Решетилівською міською радою. Він висловив сподівання, що інші громади Полтавщини також якомога швидше долучаться до вирішення цього соціального питання.

"У перспективі обов’язково розглядаємо залучення під цю програму державних коштів, коштів громад, грантового фінансування. Наприклад, вкрай важливо було б залучити таке грантове фінансування для навчання персоналу, в тому числі з врахуванням міжнародного досвіду. Зокрема, нам потрібні будуть психологи, які працюватимуть конкретно з ПТСР, фахові юристи, які б могли вирішувати численні проблеми військових і т.д.", - резюмував Олег Кулініч.

Як повідомив голова депутатської групи "Довіра", зараз у співпраці з міністерствами готується відповідна нормативно-правова база, що включає проект постанови КМУ та проект спільного Наказу Мінсоцполітики і Міноборони.

"Фактично послуга соціального відновлення — це новація, яка потребує законодавчого оформлення, і лише зараз, у цьому пілотному проекті, вона запрацює на практиці", - заначив депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА