11:26 20.09.2023

В Україні стартував проект по збереженню трудових ресурсів

3 хв читати
В Україні стартував проект по збереженню трудових ресурсів

Вчора, 19 вересня, в Києві стартував проект "Візія - 2033", який присвячений збереженню та розвитку трудових ресурсів України. Скорочення кількості працюючих, яке відбувалося в останні роки, з початком широкомасштабної агресії РФ, суттєво прискорилось. Чим довше триватиме гаряча фаза війни, тим менше українців повертатимуться додому. Це загрожує довготривалою втратою працездатного населення, що призведе до серйозних проблем, коли прийде час відновлювати країну після війни.

Мета проекту "Візія – 2033" полягає у примноженні трудового потенціалу України, поверненню українських біженців на батьківщину, залученню іноземців, які мають компетенції, яких потребує сьогодні українська економіка. Крім цього, потрібно докласти зусиль, аби значно скоротити виїзд українців на роботу за кордон. Цього можна досягти лібералізацією податкової політики, стимуляцією підприємницької діяльності, створенню "моди" на Україну в світі, замість примноження заборон та  підсилення фіскального тиску. Реалізацією проекту будуть займатися провідні українські вчені – демографи за підтримки міжнародного фонду "Відродження".

"Зараз є в нас і готовність і уже напрацьовані дані, які дають змогу рухати далі процес реалістичної оцінки того, що нас очікує в частині людських ресурсів... Будь-яке планування, будь-яке залучення міжнародних коштів, будь-яке раціональне планування розвитку територій, розвитку інфраструктурних проектів, не можливе без реальної оцінки того, заради кого і ким це все робиться", - заявив Олександр Сушко, виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження".

"Ми маємо ініціювати та мотивувати людей повертатися. Чи можемо ми говорити про те, щоб наші люди не їхали за кордон? От мені видається це безпідставним. Люди їхати будуть. Міграція – це основний канал глобалізації світової. Саме через міграцію відбувається оцей обмін – культурний, технологічний... І в цьому сенсі я би ставила питання трошки по-іншому, щоби ми протидіяли переходу тимчасової міграції в стаціонарну", - розповіла Елла Лібанова, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи  

"Питання трудових ресурсів стає питанням виживання України в найближчому майбутньому. Перемога не принесе Україні подальшого економічного зростання, якщо вже зараз не дбати про три речі – повернення українців до України, скорочення трудової міграції з України і залучення трудових мігрантів з-за кордону", - сказав Василь Воскобойник, керівник проекту "Візія – 2033" та президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

Міжнародний фонд  "Відродження" – одна з найбільших благодійних фундацій в Україні, що з 1990-го року допомагає розвивати в Україні відкрите суспільство на основі демократичних цінностей. За час своєї діяльності Фонд підтримав близько 20 тисяч проектів на суму понад 350 мільйонів доларів США.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду "Відродження".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА