15:22 09.01.2024

Особливості розлучення з людиною, яка перебуває на окупованій території

3 хв читати

2

Фактичне припинення шлюбних відносин за загальним правилом не несе ніякої юридичної сили. Лише офіційне розірвання шлюбу є юридично значимим фактом. Саме після цієї процедури припиняються особисті та майнові правовідносини сімейної пари.

Військові дії на території нашої країни, окупація певних територій стали нездоланним випробуванням для багатьох українських родин. Дехто немає зв'язку чи не знає де перебуває інший з подружжя, дехто не хоче підтримувати стосунки або просто не хоче формально вважатися родиною, адже вже давно немає реальних сімейних відносин, зв'язків з чоловіком/дружиною.

Розірвання шлюбу на сьогоднішній день за законом може здійснюватися державним органом реєстрації актів цивільного стану або судом, в залежності від обставин, що виникли в родині. Але в ситуації, коли особа, з якою мають намір розлучитися, знаходиться на непідконтрольній Україні території, ще й під час війни, – то як діяти?

Розлучення у період війни: які правила діють?

1

Як показує практика, в наш час деякі подружні пари часто відкладають офіційний розрив стосунків. Все це відбувається через те, що люди просто не знають, як це правильно і швидко зробити в умовах війни на території України. Ще більше може ускладнювати ситуацію обставина, коли один з подружжя знаходиться на тимчасово окупованій території.

Натомість, в київській юридичній компанії Альва Прайвесі адвокат з розірвання шлюбу Тетяна Шапошнікова підкреслює, що ні воєнний стан, ні фактична війна не є перешкодою для юридичного припинення шлюбних стосунків, адже в Україні шлюб базується на добровільності. Отже, попри нинішню ситуацію в державі, право на припинення шлюбу не може бути обмежено, особливо за наявності доведених причин та підстав для розірвання шлюбу.

"Щодо самої процедури шлюборозлучного процесу, то в більшості випадків діють ті ж правила та норми, що були і до 24 лютого 2022 року. В деяких випадках (через окупацію певних територій) – змінюється підсудність, та враховуються особисті конкретні причини для розлучення людини з особою, що перебуває на окупованій території."

Розлучення з людиною, яка на окупованій території: особливості

Зазвичай такі шлюбні відносини офіційно розриваються лише через суд з причин:

  • тривалої відсутності зв'язку з дружиною/чоловіком;
  • неможливості або небажанні приїхати на підконтрольну Україні територію;
  • відсутності відомостей про місце проживання подружжя.

Юристи зазначають, що будь-які рішення, довідки, що видані на окупованій території, є недійсними. Лише офіційні документи, оформлені в Україні за українськими законами, є легітимними. Тобто, аби розірвати шлюб, потрібно пройти всі передбачені законами України процедури саме на підконтрольній території.

У більшості таких випадків з подружжям зв'язок відсутній, принаймні офіційний, то як пишуть юристи Альва Прайвесі при знаходженні подружжя на окупованій території розлучення з ним необхідно проводити шляхом розірвання шлюбу в односторонньому порядку з поданням до суду позову на підставі ст. 110 Сімейного кодексу.

Важливість кваліфікованої допомоги адвоката

Правова допомога юриста у сімейному праві завжди дуже важлива, а в умовах війни та в таких складних ситуаціях – просто необхідна. Досвідчений адвокат з розлучень зможе:

  • надати вичерпні юридичні консультації;
  • підготувати, належним чином оформити необхідні для суду документи;
  • скласти позовну заяву;
  • прийняти участь у судових засіданнях (це особливо актуально для тих, хто хоче пройти всю цю процедуру "дистанційно", а також для тих, хто виїхав за кордон – щоб не приїжджати до України);
  • отримати рішення суду, проставити апостиль, замовити його переклад на іноземну мову (в разі необхідності);
  • успішно завершити всі юридичні процедури та формальності (у тому числі реєстрацію факту розірвання шлюбу у державному реєстрі).
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА