16:18 15.01.2024

Відкритий лист від NAUDI та виробників БпЛА до Прем'єр-міністра та міністра оборони України

2 хв читати


В Україні досі відсутня нормативна база з питань навчання операторів дронів у приватних школах для потреб ЗСУ, через що Міністерство оборони не фінансує таке навчання. Цю проблему підняв в грудні 2023 року виконавчий директор NAUDI Максим Полив’яний під час круглого столу «Актуальні проблеми навчання операторів БпЛА» в Укрінформі.

«Міноборони не здійснює замовлення, не контрактує, не оплачує послуги з навчання операторів БпЛА, тому що відсутня як така нормативна база з цього питання у нашій країні, наскільки мені відомо. Це питання знаходиться на початковій стадії», — заявив він тоді.

Для вирішення цього питання 12 січня Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України (NAUDI) разом із виробниками БпЛА і навчальними центрами підготовки операторів БпЛА звернулись із відкритим листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра оборони Рустема Умєрова. Цитуємо повний текст листа нижче.

Шановний пане Прем’єр-міністре!

Шановний пане міністре!

Згідно із завданням, поставленим Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, оборонні підприємства різних форм власності до кінця 2024 року мають забезпечити Збройні Сили України щонайменше одним мільйоном безпілотних літальних апаратів. Таким чином потреба в кваліфікованих операторах цих БпЛА виросте в рази і може стати критичною вже за короткий час – дрони будуть, а навченого персоналу для їхнього застосування не вистачатиме.

Наявні державні ресурси для навчання операторів безпілотних літальних апаратів обмежені, а Міністерством оборони України не задіяні можливості приватних центрів підготовки операторів БпЛА. Вітчизняні виробники БпЛА усіх типів змушені навчати військовослужбовців за власний рахунок, оскільки нормативно-правова база для укладання договору на цю послугу за рахунок державних коштів відсутня. Переконані, що Держава має розпочати процес залучення приватного сектору до підготовки операторів БпЛА так само, як це було зроблено для збільшення виробництва вітчизняних дронів.

Для вирішення цього питання пропонуємо або внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів від 24 березня 2023 р. № 256 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва», якими передбачити не тільки можливість закупівлі державними замовниками безпілотних систем, а й укладення договорів на надання послуг з навчання особового складу військових частин, визначених державними замовниками, керування придбаними у вітчизняних виробників системами.

Або ініціювати прийняття нової Постанови Кабінету Міністрів про реалізацію експериментального проєкту із запровадження договірної форми надання навчальних послуг із підвищення кваліфікації (підготовки, перепідготовки) військовослужбовців Збройних Сил України, інших складових сил безпеки та Сил оборони щодо керування безпілотними системами, які застосовуються державними замовниками у сфері оборони, та затвердити порядок реалізації такого експериментального проєкту.

Джерело: 
https://ukrdia.com.ua
www.facebook.com

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА