09:09 12.06.2024

Унікальний заповідний ліс Рівненщині "Макове болото" продають під видобуток торфу - екоактивісти

5 хв читати

Державна служба геології та надр України надала дозвіл на користування надрами, зокрема на видобуток торфу «Родовища Мак», яке повністю охоплює територію пралісової пам’ятки природи «Макове болото», ТОВ «УКРТОРФ» на 20 років.

Про це повідомила кандидатка біологічних наук; керівниця природоохоронних проєктів ГО "Українське товариство охорони птахів" Ольга Яременко на пресконференції в анентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Унікальний природний ліс Українського Полісся – урочище «Макове болото» площею 259,8 га, у 2021 році за рішенням Рівненської обласної ради здобув статус пралісової пам’ятки природи місцевого значення на підставі статті 27 та 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», і статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Та через три роки, 4 січня 2024 року

За результатами аукціону, що оприлюднений на Prozorro, кінцева вартість дозволу склала понад 25 500 000 гривень. Вартість геологічної інформації – 6 % ціни спеціального дозволу на користування надрами, що визначається на аукціоні (електронних торгах), відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 № 1075 «Про затвердження Методики визначення вартості геологічної інформації, отриманої за рахунок коштів державного бюджету» (із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2022 № 836). Вартість пакету аукціонної документації – 56 998,94 грн (з ПДВ).

Після розголосу природоохоронною спільнотою факту дозволу на видобуток торфу, прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури звернулися до Господарського суду міста Києва з позовом про скасування рішень Державної служби геології та надр України щодо дозволу на користування надрами у межах пралісової пам’ятки природи «Макове болото». Та вже в червні 2024 року на Prozorro відбулась друга спроба віддати Мак в користування зі стартовою вартістю лоту 913 444,50 грн. За відкритими даними електронної системи тендерів дані торги не відбулися. Слід зазначити, що відповідно до Статті 28 Закону України «Про природнозаповідний фонд України» на території пам’яток природи забороняється будь-яка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного їх стану.

Урочище «Макове болото» – найбільший в Україні і Європі суцільний масив природних заболочених лісів Полісся, який відповідає критеріям природних лісів, наближених до пралісів, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» (від 23.05.2017 № 2063-VIII). Це надає території особливо високої природоохоронної та наукової цінності. Вік дерев тут становить 120-160 років.

Створення пам’ятки природи впроваджено національною громадською організацією «Українське товариство охорони птахів» в рамках реалізації державної політики інтеграції України в Європейський Союз у сфері охорони навколишнього природного середовища та відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» (від 23.05.2017 №2063-VIII). Екологічна спільнота вважає неприйнятним подію у сфері природокористування, особливо коли майже мільйон гектарів (20%) природно-заповідного фонду України зазнали непоправної шкоди внаслідок російської військової агресії, а близько 3 мільйонів гектарів лісів понівечені війною.

Безпрецедентним є і той факт, що держава спочатку визнає ділянку природи цінною і надає їй найвищий природоохоронний статус, а потім виставляє на аукціон і дає дозвіл на її знищення заради видобутку торфу, який можна знайти та видобувати без шкоди природному середовищу в багатьох інших місцях і в значно більших масштабах, як наприклад осушені торфовища у Чернігівській області (на меліоративних системах «Крюково» - 2,2 тис. га, «Смяч» - 3,5 тис. га, «Доч-Гали» - більше 10 тис. га та ін.). В таких умовах критично, щоб будь-які дії в межах території України поза зоною бойових дій реалізовувались стало і без нищення цінних природних екосистем. Їх збереження є прямим обов’язком України на шляху євроінтеграції та протидії глобальним змінам клімату.

Беручи до уваги вище згадане, а також враховуючи важливість виконання державою Угоди про асоціацію України з ЄС, Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» (від 28 лютого 2019 року № 2697-VIII) де зазначено, що в Україні будуть створені умови для побудови репрезентативної та ефективно керованої системи територій та об’єктів природно-заповідного фонду, а частка заповідності в Україні буде складати до 10,4% - у 2020 р., до 12,5 % - у 2025 р. і до 15 % - у 2030 р., Українське товариство охорони птахів наполягає на збереженні унікальної для Полісся і всієї України пралісової пам’ятки природи «Макове болото» на території ДП «Володимирецьке лісове господарство», у Вараському районі Рівненської області.

«Крім природоохоронної цінності, ділянка природного лісу в межах пралісової пам’ятки природи «Макове болото» має важливе значення як науковий полігон для відстежування механізмів сталого існування заболочених природних соснових лісів Полісся, а також моніторингу та розробки дієвих заходів щодо збереження рідкісних видів рослин та тварин, що мешкають в них. Завдяки збереженій природній а просторовій структурі деревостану, ця ділянка лісу вирізняється надзвичайно високою стійкістю до зовнішніх негативних чинників природного походження, як то лісові хвороби, напади шкідників деревостану, буревії тощо.", - зазначила Ольга Яремченко.

Однак при цьому цей ліс дуже чутливий до людського втручання. Найменше порушення його віковічної природної структури, навіть незначні за об’ємом видалення мертвої деревини, вирубка дерев, розчистка наземного покриву призведе до втрати його унікальних властивостей самовідновлення і в подальшому - стійкості до зовнішніх природних загроз і, як наслідок, втрати критеріїв пралісу».

Інформаційна довідка:

Українське товариство охорони птахів — національна громадська природоохоронна організація.

Заснована 1994 року як перша неурядова організація з охорони птахів в Україні; партнер BirdLife International, міжнародної асоціації природоохоронних організацій. Пралісові пам’ятки природи - ліси, яких майже не торкнулась людина своєю господарською діяльністю. Вони розвиваються природним чином і набагато стійкіші до катаклізмів, ніж штучно висаджені. Це унікальні осередки справжньої незміненої природи.

З 2020 по 2023 роки Українське товариство охорони птахів провело роботи по ідентифікації унікальних осередків природного лісу, за критеріями наближеного до пралісів на Поліссі. Було виявлено та погоджено з землекористувачами (лісовими господарствами) 61 ділянку таких лісів. Їхня площа склала 3 414.7 га. Також виділено 41 941,7 га (17 385 ділянок) поліських лісів, які відповідають категорії особливо цінних для збереження за FSC Національним стандартом системи ведення лісового господарства України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА