16:13 27.02.2019

НСТУ оприлюднила деякі пункти договору, який компанія підписує з представником країни на "Євробаченні"

4 хв читати
НСТУ оприлюднила деякі пункти договору, який компанія підписує з представником країни на "Євробаченні"

 ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія" (НСТУ) оприлюднила деякі пункти договору, що підписується з представником країни на пісенному конкурсі "Євробачення", весь договір не може бути оприлюднений, оскільки це конфіденційний документ.

Згідно з повідомленням прес-служби НСТУ, до компанії надійшла велика кількість запитань щодо змісту договору з учасником, який має представити Україну на "Євробаченні-2019".

"Хочемо звернути увагу, що договір між телерадіокомпанією та учасником не є нововведенням, адже договір із представниками на "Євробаченні" укладають щороку", - зазначено в повідомленні.

Повідомляється, що більшість усіх умов договору ґрунтується на правилах власника і організатора конкурсу - Європейського союзу мовників, а НСТУ є підзвітним із виконання правил конкурсу та не встановлює правила "Євробачення" самостійно.

"Договір не може бути оприлюднений у повному обсязі, оскільки є конфіденційним документом. З цих самих причин договір також не може бути заздалегідь надано всім без винятку учасникам національного відбору, адже надається лише переможцю, з яким планують укласти такий договір", - зазначено в повідомленні.

Водночас у зв'язку з великим резонансом, НСТУ опублікувала деякі пункти договору, які безпосередньо стосуються обов'язків учасника "Євробачення".

Так, згідно з повідомленням, відповідно до договору не допускаються під час перебування на сцені та під час відеозйомки "будь-які висловлювання, жести та інші дії, не передбачені сценарієм".

"При плануванні виступів організатор шоу вимагає детального сценарію номера кожного виконавця для планування зйомки, роботи режисерів, художників зі світла, планування всіх спецефектів, розкадрувань у зйомці та забезпечення гарної телевізійної картинки. Наприклад, "заборона шпагату", що фігурує в публікаціях співачки Maruv - не більш ніж емоційне трактування типової вимоги Європейської спілки мовників: попередньо узгодити зміст номера, план виступу, рухів на сцені артиста. Це нормальна практика, за тими самими умовами на "Євробаченні" виступають усі артисти з усіх країн", - пояснили в НСТУ.

Також у договорі передбачена участь у репетиціях, зйомках, телевізійних, радіопрограмах, промо-турах, прес-конференціях, інтерв'ю та інших заходах, визначених організатором "Євробачення".

"Більшість глядачів стежать за "Євробаченням" лише під час півфіналів та фіналу конкурсу, однак графік цієї міжнародної події охоплює низку інших заходів, що відвідує преса і фанати конкурсу. Наприклад, прес-конференцію після першої репетиції на сцені "Євробачення", інтерв'ю з представниками іноземних ЗМІ, церемонію червоної доріжки і відкриття "Євробачення" тощо. Участь у цих заходах обов'язкова і потрібна не лише організаторам конкурсу, а й самому учаснику", - прокоментували в НСТУ.

Крім того, правила забороняють проводити прес-конференції і давати інтерв'ю з підготовки та проведення "Євробачення" без попереднього узгодження з організаторами.

"Цей пункт договору означає, що в артиста буде власний прес-секретар, який організовуватиме всю комунікацію з журналістами, щоб артист зміг сформувати собі найкращий імідж у ЗМІ. Крім того, міжнародний конкурс "Євробачення" має власний план комунікації, за який відповідає міжнародна піар-команда у складі представників нинішньої країни-організатора та Європейського союзу мовників. Усі публічні оголошення про перебіг підготовки до конкурсу і про сам конкурс здійснюються цією командою за планом, а учасники конкурсу діють за погодженням з ними, адже це велика міжнародна інформаційна кампанія", - пояснили в НСТУ.

Згідно з договором не допускаються також будь-які дії, висловлювання або прояви, що можуть мати політичний сенс або можуть бути використані в політичному аспекті.

"За правилами Європейського союзу мовників конкурс "Євробачення" - аполітичний і має на меті консолідувати міжнародне співтовариство, об'єднувати мистецтвом, а не сіяти розбрат через політичні розбіжності. Цей пункт договору лише ще раз акцентує увагу учасника на правилах Європейського союзу мовників", - пояснили в НСТУ.

У повідомленні також зазначається, що публічну частину правил Європейського союзу мовників, на підставі яких щорічно укладається договір з представником від країни, опубліковано на офіційному сайті "Євробачення".

Публічні правила передбачають передання окремих прав інтелектуальної власності на конкурсний твір і права на матеріали, що використовуються на "Євробаченні". У разі порушення договору на учасника накладається штраф у розмірі 2 млн грн або обов'язок відшкодувати завдані збитки.

У НСТУ зазначили, що правила також не допускають висловлювань, що можуть ставити під сумнів питання територіальної цілісності та гарантування безпеки України і забороняють гастролювати на території Російської Федерації в період з дати підписання договору і ще три місяці після завершення конкурсу. "Власне умова Суспільної, що не передбачена Європейським союзом мовників, однак цього року увійшла в договір. Зараз законодавство України таких обмежень на гастролі в державі-агресорові не передбачає, але Суспільне вважає, що така умова потрібно, адже є значні ризики політизації дій учасника", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА