18:36 27.02.2019

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019 - НСТУ

3 хв читати
Україна не братиме участі в Євробаченні-2019 - НСТУ

 Україна відмовляється від участі в міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2019".

"Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) відмовляється від участі в Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2019»", - йдеться в повідомленні на сайті "UA:Суспільне мовлення" в середу.

У НСТУ нагадали, що переможцем національного відбору на Євробачення-2019 стала співачка Maruv, якій суспільний мовник, як робить це щороку, запропонував укласти договір для представлення України на конкурсі. Однак після проведених переговорів Maruv відмовилася підписувати договір.

Альтернативним способом визначення представника України на Євробачення-2019 правила визнають його безпосереднє призначення мовником. Тобто суспільний мовник міг би обрати будь-якого виконавця не з числа учасників національного відбору.

"Проте від такої альтернативи суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у національному відборі. Тому в ситуації непідписання договору про участь у Євробаченні з переможцем телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге і третє місце за результатами національного відбору. Гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовилися від участі в Євробаченні-2019", - наголосила НСТУ.

Суспільний мовник також констатує, що нацвідбір цього року виявив та привернув увагу суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв'язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на п'ятому році військового конфлікту залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої викликає обурення й несприйняття.

"Закони України не пропонують жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території Російської Федерації, попри великий суспільний запит на врегулювання цієї ситуації. ...дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2019»", - заявила НСТУ.

Водночас суспільний мовник вважає за потрібне започаткувати суспільний діалог у форматі ток-шоу, форумів та обговорень за участю провідних експертів сфери для формулювання позиції українського суспільства щодо цієї проблеми, а також напрацювання пропозицій до проекту закону України, який міг би врегулювати ситуацію зі співпрацею українських артистів із державою-агресором на майбутнє.

Як повідомлялося, 23 лютого в українському нацвідтборі на Євробачення-2019 перемогла співачка Maruv.

Зі ЗМІ стало відомо, що у Maruv заплановані декілька концертів у РФ.

Після цього член правління НСТУ Олександра Кольцова повідомила, що узгодження представника України на Євробачення-2019 НСТУ здійснить протягом 48 годин, а самій співачці надано договір для ознайомлення.

25 лютого Maruv заявила, що готова відмовитися від гастролей у Росії, але її непокоять інші положення договору, який їй запропонувала НСТУ. Зокрема, серед таких пунктів: заборона будь-якої імпровізації на сцені без затвердження НСТУ, негайна передача авторських прав на пісню, що належать світовому лейблу Warner Music, чітке виконання будь-яких вимог і вказівок НСТУ, заборона на спілкування з журналістами без погодження з НСТУ. За її словами, в разі порушення одного з пунктів передбачений штраф у розмірі 2 млн грн і компенсація збитків ще на невизначену суму.

25 лютого стало відомо, що НСТУ і співачка Maruv не дійшли спільного рішення і не підписали договір про участь виконавиці в цьому конкурсі.

26 лютого гурт Freedom-jazz girls band, що посів друге місце в національному відборі на конкурс "Євробачення-2019", повідомив, що відмовилася від подальшої участі в конкурсі, а 27 лютого від участі відмовився і гурт Kazka, який посів третє місце в нацвідборі.

Цього самого дня наглядова рада НСТУ закликала керівництво Суспільного оприлюднити повне і прозоре зведення правил проведення національного відбору на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" та умов контракту для переможця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА