18:19 17.05.2019

Витрати на впровадження 5G в Україні можуть окупатися десятиліттями - "Київстар"

2 хв читати
Витрати на впровадження 5G в Україні можуть окупатися десятиліттями - "Київстар"

Для впровадження в Україні зв'язку 5G може знадобитися купівля великої кількості частот, витрати на які в поточних ринкових умовах можуть окупатися десятиліттями, вважає мобільний оператор-компанія "Київстар".

Директор із регуляторного забезпечення бізнесу "Київстар" Олександр Когут у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що оцінює рішення президента Петра Порошенка запустити 5G зв'язок в Україні в 2020 році зі стриманим оптимізмом, оскільки для того, щоб указ втілився в життя, необхідно виконати величезний обсяг роботи.

"Для впровадження 5G може знадобитися купівля великої кількості частот, витрати на які, з огляду на низький "мобільний чек" абонента й інвестиційні ризики можуть окупатися десятиліттями. Для того щоб нова технологія успішно прокладала свій шлях до споживача, необхідно створювати умови для поліпшення економіки країни, зниження податкового тиску на галузь та її адаптації до європейських практик регулювання", - наголосив він.

Когут зазначив, що згідно з міжнародним досвідом, для впровадження в Україні технології 5G потрібні і низькі частоти - для забезпечення покриття, і високі - для швидкості і ємності мереж.

На його думку, в Україні хорошим поєднанням таких частот можуть бути діапазони 700 МГц (Band 28) і 3,4 - 3,8ГГц (Band 42-43).

"На телекомукаційному ринку таких вільних частот поки що немає. Тому телекомрегулятору потрібно розробити план звільнення перспективних діапазонів частот і розпочати його виконання. Відсутній в Україні і принцип технологічної нейтральності, тобто можливість для телекомоператора в рамках виданих йому частотних ліцензій впроваджувати будь-які технології. це – суттєвий бар'єр у розвитку як наявних, так і майбутніх технологій", - вважає директор із регуляторного забезпечення бізнесу "Київстар".

Він також зазначив, що ініціативи галузевого регулятора щодо підвищення плати за радіочастоти також можуть ускладнити розвиток ринку українського мобільного зв'язку.

"Як ніколи актуальним стає питання інвестиційної привабливості ринку. Минулого року телекомоператори впровадили 4G. Лише "Київстар" за 2018 рік і перший квартал 2019 року інвестував у це понад 8 млрд грн. Наразі телекомрегулятор висуває ініціативи, за якими плата за радіочастоти може суттєво збільшитися. При цьому в Україні податкове навантаження на операторів мобільного зв'язку одне з найвищих у світі", - наголосив Когут.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко підписав указ "Про забезпечення послуг для впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку п'ятого покоління" (5G).

Раніше Кабінет Міністрів України погодив законопроект "Про внесення змін до пункту 254,4 статті 254 Податкового кодексу України", що передбачає підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом (РЧР), придатним для впровадження новітніх радіотехнологій третього-п'ятого поколінь, із 45,83 грн до 3 тис. грн, а також підвищення коефіцієнта за дефрагментацію мобільного зв'язку з 1,2 до 2,0.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має власні розробки, які допоможуть перебити телевізійний сигнал РФ у прикордонні, - Зеленський

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА