17:09 24.05.2019

Нацрада з телерадіомовлення збереться 13 червня

4 хв читати
Нацрада з телерадіомовлення збереться 13 червня

 Перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк не бачить можливості скликати засідання Нацради раніше ніж 13 червня.

Про це вона повідомила в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", зазначивши, що не могла досі відкрити жодного із засідань регулятора з тієї причини, що звільнення президентом Петром Порошенком голови Нацради Юрія Артеменка та призначення на його місце Володимира Горковенка могло бути визнано незаконним, і тоді будь-яке рішення, за яке проголосував би Горковенко, можна було б оскаржити.

За словами Герасим'юк, вона звернулася до Верховної Ради за роз'ясненням зазначеної законодавчої колізії та очікує відповіді.

"Сьогодні ми, до того ж, отримали указ президента, який повертає Артеменка. І я не знаю, як він тепер діятиме. Я вважаю, що він має повернутися на ту посаду, з якої пішов, бо ми не обирали нового голову. Потім ми маємо скасувати наказ про його звільнення. І якщо людина все-таки втомилася, оскільки саме це було причиною його звільнення, він може знову подати заяву про звільнення. Або залишитися і допрацювати свій термін до 7 липня, коли закінчується його каденція", - пояснила перший заступник голови регулятора.

Герасим'юк також зазначила, що наступне засідання Нацради може відбутися не раніше ніж 13 червня 2019 року.

"Справа в тому, що 30 травня двоє людей будуть відсутні - один у відрядженні, один у плановій відпустці, і у нас не буде кворуму. 6 червня також будуть відсутні двоє - мій колега ще не повернеться з відпустки, а я буду на засіданні комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства. Залишається 13 червня. І мені здається, що до цього часу ми отримаємо певну ясність із зазначеного питання", - сказала вона.

Перший заступник голови регулятора також наголосила, що в зв'язку з тим, що президент Володимир Зеленський видав указ про розпуск Верховної Ради, чиннний склад Нацради може продовжити роботу до переобрання нового складу парламенту.

"У нас розпочалися нові вибори, і парламентський комітет з питання призначення нового складу Нацради і звільнення старого складу не засідав", - пояснила вона.

Герасим'юк зазначила, що, як і будь-який із членів регулятора, може звільнитися за власним бажанням, але не планує цього робити, оскільки в цьому випадку засідання Нацради будуть заблоковані через недостатню кількість її членів.

"Я думаю, що люди, яких не звільнять, працюватимуть доти, доки парламент не збереться і не розв’яже цю проблему. Так що нам потрібно буде працювати, доки не виберуть новий парламент, він не створить коаліції і не почне призначати всі органи, які в його владі", - констатувала Ольга Герасим'юк.

До складу Національної ради входить вісім осіб. Чотирьох членів Національної ради призначає Верховна Рада, ще чотирьох - президент. Термін повноважень членів ради - п'ять років. При цьому одна і та сама особа може бути повторно призначена членом Національної ради лише один раз.

Наразі в складі Нацради - перший заступник голови Ольга Герасим'юк, заступник голови Уляна Фещук, відповідальний секретар Олександр Ільяшенко та три члени: Валентин Коваль, Сергій Костинський і Олег Черниш.

Юридичний статус раніше звільненого голови Юрія Артеменка та новопризначеного члена Володимира Горковенка зараз, на думку Герасим'юк, викликає запитання.

Уляна Фещук на брифінгу в Києві в п'ятницю повідомила про те, що Нацрада звернеться до парламенту з проханням обрати восьмого члена регулятора до початку виборів, оскільки відповідний парламентський Комітет уже провів конкурс.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський указами звільнив Юрія Артеменка з посади члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), а також поновив його на посаді члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, звільнивши з цієї посади Володимира Горковенка.

Колишній президент України Порошенко 4 травня 2019 року своїм указом звільнив Артеменка з посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Перед цим Артеменко особисто повідомив про своє рішення подати у відставку з посади голови Нацради з двох причин.

"По-перше, проста людська втома: протягом п'яти років у постійному стресі працювати щодня, по 10-12 годин, іноді навіть без вихідних. По-друге, пропозиція, яка надійшла саме в цей час, перейти на іншу роботу", - пояснив він.

Юрій Артеменко був призначений членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення указом президента України від 7 липня 2014 року. Незабаром його було обрано головою Нацради. Відповідно, термін його перебування в складі Нацради мав завершитися на початку липня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА