12:21 20.06.2019

КС розпочав розгляд справи щодо санкцій проти телеканалів, слухання якої блокував екс-голова суду

2 хв читати
КС розпочав розгляд справи щодо санкцій проти телеканалів, слухання якої блокував екс-голова суду

 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні в четвер у формі письмового слухання приступила до розгляду подання 49 народних депутатів щодо конституційності постанови Верховної Ради "Про внесення пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на початку засідання представник суб'єкта конституційного подання (народних депутатів) Василь Німченко заявив клопотання про те, щоб окремі положення цього подання розглядалися в усному провадженні. Суд не задовольнив це клопотання, але зазначив, що всі матеріали буде досліджено під час розгляду.

Суддя-доповідач у справі Михайло Гультай перейшов до суті самої справи та оголосив текст конституційного подання.

Автори конституційного подання просять суд визнати неконституційною постанову парламенту через схвалення цього законодавчого акта з порушенням процедури його розгляду й ухвалення.

Так, у поданні зазначається, що було спотворено результати голосування парламентаріїв, а, ухвалюючи постанову, Верховна Рада вийшла за межі своїх повноважень, передбачених Конституцією.

Оскільки форма письмового слухання справи не передбачає виступ сторін, судді перейшли до закритої частини розгляду подання.

У своїй постанові парламент ухвалив рішення про звернення до РНБО щодо санкцій проти телеканалів "112 Україна" і NewsOne.

Інформоване джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в Конституційному Суді уточнило, що розгляд цього подання намагався заблокувати колишній голова КС Станіслав Шевчук і це відображено у висновку постійної комісії з питань регламенту та етики. Саме на підставі висновку комісії Шевчука було звільнено із обійманої посади.

У висновку комісії значилося: в лютому 2019 року було сформовано порядок денний із включенням розгляду питання про відкриття провадження щодо конституційності постанови парламенту стосовно санкцій проти телеканалів, але за усною вказівкою Шевчука, який на той момент перебував у Іспанії, це питання було знято з розгляду.

"Своїми діями Шевчук фактично здійснив перешкоджання розгляду цієї справи в порядку, встановленому законом України "Про Конституційний Суд", - йдеться у висновку комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА