22:50 02.07.2019

НКРЗІ запропонувала "Київстару" і "Інтертелекому" здати "надлишок" радіочастот у смузі 900МГц, "Київстар" не проти і хоче компенсацію

4 хв читати
НКРЗІ запропонувала "Київстару" і "Інтертелекому" здати "надлишок" радіочастот у смузі 900МГц, "Київстар" не проти і хоче компенсацію

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) запропонувала операторам телекомунікацій у місячний термін звернутися до регулятора із заявою про дострокове впровадження нової радіотехнології у смузі радіочастот нижче 1 ГГц, а також вирішити питання концентрації значної частини спектра у двох гравців ринку шляхом здачі ними частини радіочастот на добровільних засадах.

Як наголошується в повідомленні на сайті регулятора, заяви від імені операторів про дострокове впровадження нової технології необхідні через відсутність у НКРЗІ законодавчих повноважень на прийняття обов'язкових регуляторних рішень, спрямованих на вирішення ситуації, що склалася.

У комісії нагадали про те, що на відміну від діапазону 1800 МГц, придатного для впровадження нових радіотехнологій РЧР в діапазоні 900 МГц майже в п'ять разів менше, і він одночасно використовується як загальними так і спецкористувачами; що цей ресурс проліцензований операторам на 3-11 років; що значна фрагментація спектра і наявна концентрація радіочастотного ресурсу у одного оператора телекомунікацій також негативно впливають на можливість впровадження нових технологій зв'язку в зазначеному діапазоні.

"Також встановлено, що проведення дефрагментації спектра не надасть можливості впроваджувати нові радіотехнології всім операторам, з огляду на обмеженість наявного у них в користуванні радіочастотного ресурсу", - зазначають в НКРЗІ.

Регулятор також зазначив, що в 2018-2019 роках НКРЗІ спільно з галузевими асоціаціями і держорганами проводилася робота з пошуку варіантів добровільного частотного обміну, проте домовленості між операторами телекомунікацій не було досягнуто.

З огляду на вищевказане, НКРЗІ рекомендувала користувачам РЧР, які відповідно до закону здійснюють операторську діяльність у певній смузі радіочастот нижче 1 ГГц, в місячний термін звернутися до НКРЗІ із заявою про дострокове впровадження нової радіотехнології у цій смузі.

Водночас, "Київстару" і "Інтертелекому" НКРЗІ рекомендувала одночасно з зазначеною заявою подати заяви про зменшення відповідних смуг радіочастот з урахуванням: основ держрегулювання і основних принципів користування РЧР України, а також з урахуванням кількості абонентів кожного оператора, задіяного цими операторами номерного ресурсу, а також процентного співвідношення РЧР в діапазоні 900 МГц, яким користуються оператори телекомунікацій ЄС, і з урахуванням проблем міжнародної координації РЧР.

При цьому, в НКРЗІ вважають за доцільне включення в особливі умови користування РЧР за новими ліцензіями зобов'язань щодо забезпечення протягом 12 місяців з дати видачі нової ліцензії дотримання показників якості послуг мобільного зв'язку з використанням радіотехнологій третього / четвертого поколінь на території кожного населеного пункту України, а також на регіональних, національних і міжнародних автомобільних дорогах регіону, передбачених в новій ліцензії (окрім територій, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і територій, на яких визначені обмеження для експлуатації РЕЗ).

Зі свого боку, оператор мобільного зв'язку компанія "Київстар" повідомила, що розуміє важливість скорочення цифрового розриву в Україні і готова розглядати можливе часткове повернення частот державі.

"Ми не раз пропонували варіанти обміну частотами діапазону 900 МГц, адже такий обмін призведе до збільшення доступного обсягу спектра. Ми готові розглядати можливість часткового повернення частот державі на певних умовах ... Компанія набувала радіочастоти на законних підставах, за ринковою вартістю, шляхом ефективних злиттів і поглинань, щоб виконувати всі законодавчі процедури. Нам важливо розуміти бачення регулятора щодо компенсації для "Київстару", а також покрокового алгоритму реорганізації 900-х частот і їхнього рифармінгу", - повідомив в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" президент "Київстару" Олександр Комаров, підкресливши, що тільки в 2018 році оператор заплатив більше 1 млрд грн за оренду РЧР.

Він також підкреслив, що необхідною умовою для обміну радіочастотами в діапазоні 900 МГц є подальше впровадження на телеком-ринку України принципу технейтральності, що дасть можливість усім телеком-компаніям розвивати будь-які послуги зв'язку на частотах, які вже видані операторам.

У компанії "Інтертелеком" поки не прокоментували заяву комісії.

Як повідомлялося, мобільні оператори і галузеві експерти вважають за необхідне дерегуляцію телеком-галузі, введення технологічної нейтральності, впровадження Spectrum Sharing (можливість для мобільних операторів ділитися частотами) і впровадження системи державного контролю за імпортом мобільної техніки. На думку ринку, використання діапазону 900 МГц дозволить поширити зв'язок 4G на всій території України протягом півтора років.

"Vodafone Україна" і lifecell вважають за доцільне перерозподіл частот діапазону 900МГц між операторами для вирішення проблеми дефрагментації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА