12:30 15.08.2019

"Тріолан" заблокував сайт "Кореспондента" замість закриття доступу користувачів до його блогоплатформ

2 хв читати
"Тріолан" заблокував сайт "Кореспондента" замість закриття доступу користувачів до його блогоплатформ

 Український провайдер "Тріолан" повністю заблокував своїм абонентам доступ до сайту українського щотижневого суспільно-політичного журналу "Кореспондент".

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в контакт-центрі провайдера, таке рішення ухвалено на виконання рішення суду.

Тим часом, як випливає з інформації про рішення суду, розміщеної на сайті Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), Печерський райсуд Києва зобов'язав операторів і провайдерів України заблокувати доступ лише до блогоплатформи "Кореспондента".

Коментуючи дії провайдера, медіа-юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров зазначив, що українські провайдери мають право не виконувати рішення Печерського райсуду про блокування сайтів, оскільки не отримували безпосередньо судового рішення, адже його було поширено через сайт держрегулятора.

За його словами, це рішення є "абсурдним", а тексту немає у Держреєстрі судових рішень, незважаючи на те, що воно не містить закритої інформації.

"Звертаю увагу: крім Печерського райсуду Києва, жоден орган державної влади не зобов'язував провайдерів програмних послуг вчиняти будь-які дії на підставі цієї постанови. Тому не всі провайдери виконали це рішення - їм просто не надійшло відповідне повідомлення від суду. А НКРЗІ не має прав і повноважень що-небудь забороняти - це може зробити тільки суд. Оскільки цього не відбулося, суд навіть не може притягнути провайдера до відповідальності за невиконання рішення", - констатував юрист.

Блокування сайту журналу "Кореспондент" в "Тріолані" пояснюють виконанням рішення суду, оскільки оператор - законослухняний провайдер. Водночас він заблокував доступ до всього сайту, хоча судове рішення стосувалося тільки блогоплатформи "Кореспондента".

Раніше заступник начальника Головного управління Нацполіціі Євген Шевцов і його дружина Олена Дегрик подали позов з вимогою заблокувати медіа, які розмістили критичні публікації щодо їх діяльності. Печерський райсуд Києва виніс рішення, згідно з яким були заблоковані 18 ресурсів, в тому числі блогоплатформи сайту "Кореспондент", сайт "Інформатор" і сайт новинного ресурсу UkrPress.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА