10:30 25.11.2019

У Києві біля Нацагентства з питань держслужби відбувається акція на підтримку кандидата на голову Держкіно Сінькевич

3 хв читати

 У центрі Києва розпочалася безстрокова акція проти рішення конкурсної комісії Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) стосовно кандидата на посаду голови Державного агентства з питань кіно Юлії Сінькевич.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", станом на 9:20 біля будівлі Нацагентства держслужби на вулиці Прорізній зібралося близько півсотні учасників акції. Серед них кінематографісти та інші українські діячі культури.

Люди, які прийшли на пікет, виступають проти непрозорих умов конкурсу на посаду голови Держкіно і вимагають пояснень від Нацагентства держслужби.

Зокрема, учасники акції вважають, що Сінькевич як єдиний кандидат, який пройшов у третій тур конкурсу на посаду, має очолити Держкіно, і вимагають у НАДС переглянути результати співбесіди та рішення про недопуск Сінькевич до наступного туру, яке було оприлюднено 21 листопада 2019 року.

У руках учасники тримають плакати з написами: "Ні кіно без голови", "За Сінькевич", "Кіно буде", "Вимагаємо переглянути результати".

Сінькевич із 2013 року є генеральним продюсером Одеського міжнародного кінофестивалю, членом наглядової ради і співзасновником Української кіноакадемії, членом Європейської кіноакадемії, Національної спілки кінематографістів України та Українського оскарівського комітету. Вчилася на юридичному факультеті Києво-Могилянської академії, в консерваторіях Києва та Сан-Франциско.

Напередодні акції голова НАДС Олександр Стародубцев на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав, що ситуація з конкурсом на главу Держкіно - це персональний виклик для нього.

"Мені особисто дуже зле від конкурсу на Держкіно. Комісія відхилила реально сильного кандидата, і я тепер є частиною цієї комісії. Це був дуже сильний кандидат. І я ставив хороші бали. І не тільки я. Очевидно, що так робили не всі члени комісії. Взагалі якийсь дивний збіг нефарту (декілька членів комісії були відсутні цього дня), і ще незрозуміло чому", - написав він.

"Я розумію, що цього тижня став частиною процедури, яка дала хибний результат. Це має працювати по-іншому: професійні якісні кандидати мають перемагати в конкурсах. У цьому конкурсі такий кандидат був, але не переміг. Мені через це дуже прикро", - написав Стародубцев.

Водночас він додав, що звільнятися через це не буде.

"Я прийшов вигравати війну, а не бій. Сподіваюся, що новий конкурс на главу Держкіно буде оголошено якнайшвидше, і цей достойний кандидат зможе взяти в ньому участь", - заявив голова Нацагентства держслужби.

Він додав, що повторний конкурс відбуватиметься вже за новою, скороченою процедурою.

Раніше українські кінематографісти виступили на підтримку Сінькевич із листом до президента, уряду і міністра культури, молоді та спорту України.

"Українська кіноіндустрія понад три місяці існує без керівника головного виконавчого органу влади в галузі кінематографії - Державного агентства України з питань кіно. У цих умовах зрив конкурсу на цю посаду Національним агентством України з питань державної служби шкодить українській кіноіндустрії та підриває довіру суспільства до демократичних інституцій", - йдеться в листі.

Підписанти вважають, що людина, яка обійматиме позицію голови Держкіно, має відповідати таким критеріям і мати такі компетенції та навички: знати і розуміти специфіку процесів кіновиробництва; мати доступ до найкращих міжнародних практик кіногалузі в країнах Європи і мати достатньо досвіду та знань для їх адаптації до українських реалій; мати досвід створення інституцій; вміти будувати і координувати великі команди; бути здатною сформулювати та артикулювати бачення для такої інституції, як Держкіно; вільно володіти англійською мовою і бути здатною представити діяльність відомства на міжнародних подіях в Україні та за кордоном.

"Ми впевнені, що кандидат на посаду голови Держкіно Юлія Сінькевич має всі перераховані навички, компетенції та видіння, які довела багаторічною плідною роботою на ниві української кіноіндустрії, а також показала в публічній презентації своєї програми під час конкурсу", - наголошується в листі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА