07:21 26.11.2019

"МТС" - один з найуспішніших інвесторів в Україні

4 хв читати

Операцію з продажу "МТС" (РФ) азербайджанській телекомунікаційній компанії Bakcell, другого за величиною мобільного оператора компанії "Vodafone Україна", можна вважати вигідною, оскільки в "МТС" протягом 2010-2019 років отримали від компанії $ 2087 млн, або в 5,5 разів більше, ніж вклали, вважає керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

"МТС" - один з найуспішніших інвесторів в Україні. Протягом 2003-2004 року, "МТС" скупив 100% акцій компанії UMC (вона ж "МТС-Україна", вона ж "Vodafone Україна") за готівку в $ 378 млн. Щойно "МТС" продав компанію за готівку в $ 734 млн (на 94% дорожче, ніж купив 15 років тому). Протягом 2010-2017 років, українська дочка "МТС" заплатила (зрозуміло кому) дивідендів на загальну суму $ 1353 млн (за моїми оцінками). Отже, маємо: інвестували в компанію - $ 378 млн; отримали від компанії протягом 2010-2019 років - $ 2087 млн, або в 5,5 разу більше, ніж вклали", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Він також підкреслив, що середньорічний заробіток "МТС" від інвестицій в Україну протягом 2004-2019 років склав 20%.

"Вартість українського підрозділу "МТС" за угодою з Bakcell склала $ 848 млн (за даними "МТС"), що на 38% нижче, ніж умовна вартість українського підрозділу в структурі "МТС" при інших рівних умовах. Хороша це угода для "МТС" чи ні - про це скаже ринок. Поки ринок "схильний вважати", що угода хороша: акції "МТС" сьогодні трохи виросли в ціні. Можливо, однією з причин зростання є обіцянка "МТС" виплатити дивіденди акціонерам з частини отриманих від Bakcell грошей", - написав керівник аналітичного відділу Concorde Capital.

Паращій зазначив, що російський холдинг "МТС" станом на 21 листопада 2019 року торгувався на фондовому ринку з мультиплікатором вартістю / 12-місячна EBITDA (або OIBDA) на 4.56х.

"Виходячи з того, що український підрозділ "МТС" заробив OIBDA за останні 12 місяців в розмірі $ 300 млн, вартість цього підрозділу в структурі "МТС" мала бути станом на 21 листопада 2019 року (за інших рівних умов) $ 1,368 млрд (тобто $ 300 млн помножити на 4.56)", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, на думку засновника групи ICU Макара Пасенюка, угода купівлі "Vodafone Україна" азербайджанської Bakcell сталася за низьким мультиплікатором.

lifecell очікує позитивного впливу покупки "Vodafone Україна" азербайджанською Bakcell на розвиток конкуренції на телеком-ринку України.

Раніше глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Олександр Животовський сказав, що продаж "Vodafone Україна" істотно не вплине на діяльність оператора.

На думку національного оператора фіксованого зв'язку компанії "Укртелеком" (володіє мобільним оператором компанією "ТриМоб"), продаж "Vodafone Україна" не призведе до суттєвих змін ринку мобільного зв'язку.

Водночас глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що після продажу "Vodafone Україна" стане єдиним мобільним оператором в країні без російського капіталу.

Російська "МТС" уклала з компанією OOO Telco Solutions and Investments (підконтрольна азербайджанській телекомунікаційній компанії Bakcell, яка входить до групи компаній NEQSOL Holding), юридично зобов'язальну угоду про продаж її телекомунікаційного бізнесу в Україні.

МТС через свою 100-відсоткову дочірню компанію Allegretto Holding S.a.r.l. (Люксембург) продає 100% частку в компанії Preludium B.V. (Нідерланди), єдиному акціонері ПрАТ "ВФ Україна" (ТМ "Vodafone Україна"), за $734 млн, зокрема відкладений платіж на суму близько $84 млн. Акціонери російської компанії за підсумками угоди отримають спецдивіденди.

Зміна власника не вплине на операційну діяльність "Vodafone Україна". Компанія продовжить надавати послуги під брендом Vodafone.

"Vodafone Україна" - другий за величиною оператор мобільного зв'язку в Україні. За підсумками липня-вересня 2019 року компанія вийшла на показник виручки в 4,3 млрд грн, що на 29,7% більше, ніж за аналогічний період 2018 року, чистий прибуток за зазначений період становив 887 млн грн, а показник OIBDA збільшився на 28,9% і досяг 2,4 млрд грн, маржа OIBDA також зросла - до 54,6%.

У 2018 році "Vodafone Україна" скоротила чистий прибуток на 18,1% порівняно з 2017 роком - до 1,8 млрд грн. У компанії пояснюють це збільшенням витрат у результаті активного розгортання мереж 4G і 3G.

Дохід компанії минулого року збільшився на 8% і становив 12,9 млрд грн, а показник OIBDA (операційний дохід до вирахування амортизації основних засобів і нематеріальних активів) - на 33,5% у річному вимірі, до 6,9 млрд грн. Маржа OIBDA збільшилася на 10,2 п.п. порівняно з 2017 роком - до 53,8%.

"Vodafone Україна" на 100% належить Prelludium B.V. і є частиною міжнародної групи МТС, акції якої котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА