18:56 03.12.2019

NEQSOL Holding закрив операцію з купівлі "Vodafone Україна" із залученням фінансування J.P. Morgan і RBI

4 хв читати

NEQSOL Holding оголосив про успішне фінансування з боку J.P. Morgan Securities Plc і Raiffeisen Bank International A.G. і про завершення придбання 100% акцій "Vodafone Україна" через азербайджанську телекомунікаційну компанію ТОВ Bakcell, що входить до групи.

Як йдеться у повідомленні холдингу у вівторок, J.P. Morgan виступила фінансовим консультантом Bakcell, а також спільно з Raiffeisen Bank International A.G. (RBI) організувала фінансування угоди за участю групи міжнародних банків та інституційних інвесторів.

Згідно з релізом, зміна власника не вплине на операційну діяльність "Vodafone Україна", компанія продовжить надавати послуги під брендом Vodafone і виконувати всі зобов'язання перед співробітниками, клієнтами та партнерами.

"Детальнішу інформацію про плани на українському ринку NEQSOL Holding надасть пізніше", - йдеться у повідомленні.

Раніше NEQSOL Holding через ТОВ Telco Solutions and Investments, підконтрольне Bakcell, підписав юридично зобов'язальну угоду з ПАТ "МТС" про купівлю його телекомунікаційного бізнесу в Україні. В рамках угоди МТС через свою 100% дочірню компанію Allegretto s.a.r.l. продала 100% частку в компанії Preludium B.V. (Нідерланди), єдиному акціонері ПрАТ "ВФ Україна", за $734 млн, включаючи відкладений платіж на суму майже $84 млн.

Інвестиційна команда NEQSOL Holding очолила весь M&A процес за підтримки DLA Piper, PwC, Deloitte, Detecon, Linklaters.

"Із придбанням однієї з найуспішніших компаній в Україні ми реалізуємо нашу стратегію міжнародного розширення. Як стратегічний інвестор, ми маємо довгострокове бачення та сприятимемо подальшому розвитку компанії", - наведено у повідомленні слова засновника та власника групи компаній NEQSOL Holding Насіба Гасанова.

За словами CEO NEQSOL Holding Юсифа Джаббарова, групі вдалося залучити суттєвий обсяг фінансування від авторитетних міжнародних фінансових інститутів завдяки досвіду та досягненнях у різних країнах і галузях, а також роботі відповідно до міжнародних стандартів і принципів в області фінансів і комплаєнсу.

"Ми раді брати участь у цьому знаковому придбанні в Україні, яке принесло значні іноземні інвестиції в регіональний телекомунікаційний сектор", - прокоментував угоду голова CEEMEA Loan Finance в J.P. Morgan Securities Plc Пуджа Тернер.

Група компаній NEQSOL Holding, згідно з релізом, має більше ніж 25-річний досвід роботи у різних галузях і країнах. Її діяльність охоплює нафтогазову, телекомунікаційну, високотехнологічну та будівельну галузі у таких країнах, як Велика Британія, США, Туреччина, Азербайджан, Казахстан, ОАЕ, Бангладеш. Група увійшла в телекомунікаційну галузь на початку 2000-х років. Компанії, що входять до групи, надають послуги мобільного зв'язку, міжнародного транзиту та продажу оптового інтернету, послуги за виділеними лініями, послуги дата-центру тощо.

Бізнесмен Гасанов є засновником і 100% власником групи компаній NEQSOL Holding, зокрема компаній Nobel Oil Services (UK) Limited, Nobel Oil E & P (UK) Limited (торговельне найменування Nobel Upstream), Bakcell ТОВ і Norm ВАТ.

"Vodafone Україна" - другий за величиною оператор мобільного зв'язку в Україні - за підсумками 2018 року скоротив чистий прибуток на 18,1% порівняно з 2017 роком - до 1,8 млрд грн за зростання доходу на 8% - до 12,9 млрд грн. У компанії пояснюють це збільшенням витрат внаслідок активного розгортання мереж 4G і 3G.

Виручка "Vodafone Україна" за підсумками липня-вересня 2019 року становила 4,3 млрд грн, що на 29,7% більше, ніж за аналогічний період 2018 року, чистий прибуток - 887 млн грн, а показник OIBDA збільшився на 28,9% і сягнув 2,4 млрд грн.

Географія бізнесу МТС значно скоротилася за останні три роки. У 2016 році оператор пішов з Узбекистану, продавши свій бізнес там за символічний $1 через спори з американським регулятором, який запідозрив МТС, VEON (раніше Vimpelcom Ltd.) у багатомільйонних хабарах для забезпечення можливості вийти на місцевий ринок зв'язку.

У 2017 році МТС залишила Туркменістан, оскільки національний оператор "Туркментелеком" не продовжив договір про співпрацю з оператором - це призвело до відключення послуг міжнародного та міжміського зонового зв'язку та послуг доступу до інтернету. Терміни виданих дозволів на частоти у "дочки" МТС на той момент теж минули. За підсумками 2017 року МТС зафіксувала збиток від знецінення активів у Туркменістані у 3,2 млрд рублів.

В Україні МТС, побоюючись санкцій, перейшла під бренд Vodafone.

Після закриття угоди в МТС збережуться лише два активи за кордоном - у Білорусі (належить 49%) і Вірменії (належить 100%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА