18:08 13.01.2020

ІнАУ та УСПП вбачають у законопроекті "Про діяльність медіа" значні ризики збільшення цензури

2 хв читати
ІнАУ та УСПП вбачають у законопроекті "Про діяльність медіа" значні ризики збільшення цензури

 Інтернет-асоціація України (ІнАУ) вважає законопроект №2693 "Про діяльність медіа" від 27 грудня 2019 року таким, що містить значні ризики збільшення цензури та передумови для корупції.

Згідно з листом асоціації до зацікавлених комітетів Верховної Ради (з питань гуманітарної та інформаційної політики, цифрової трансформації, правової політики та комітету з питань свободи слова), в ІнАУ просять повернути зазначений законопроект авторам на доопрацювання.

На думку асоціації, зазначений законопроект створює прецедент визнання операторів і провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до інтернет, засобами масової інформації та суб'єктами у сфері медіа, після чого їхня діяльність підлягатиме регулюванню цим законом.

Крім того, в ІнАУ зазначають, що законопроект пропонує покласти на операторів і провайдерів обов'язок обмежити доступ до сайтів, "які технічно не можуть бути виконані, оскільки коректне обмеження доступу до сайту може здійснюватися на рівні власника сайту або хостингу (датацентру)".

Крім цього, на думку ІнАУ, поширення повноважень Нацради з питань телерадіомовлення на сферу електронних комунікацій суперечить Угоді про асоціацію Україна-ЄС та іншим директивам Євросоюзу в сфері електронних комунікацій.

"Пропонований перелік обмежень щодо змісту інформації, поширення якої забороняється, нечіткий. Він створює корупційні передумови для суб'єктивних трактувань представниками Нацради при застосуванні санкцій і штрафів до суб'єктів господарювання", - наголошують в асоціації.

На її думку, ці та низка інших суперечливих і таких, що не відповідають законам і міжнародним зобов'язанням України, нововведень законопроекту №2693 становлять істотні загрози не тільки для сфери медіа, а й для сфери електронних комунікацій України.

Із схожою позицією виступив також Український союз промисловців і підприємців (УСПП).

У його листі, адресованому голові Верховної Ради та профільним комітетам, наголошується, що окремі норми зазначеного законопроекту не відповідають конституційним принципам, вимогам законодавства країни та ЄС, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також "повторюють аналогічні норми "диктаторського закону" від 16 січня 2014 року" й "насаджують в Україні практики країни-агресора".

В УСПП вимагають відкликати законопроект і направити його на доопрацювання.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2019 року народні депутати з фракції "Слуга народу" зареєстрували в парламенті законопроект №2693 "Про діяльність медіа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА