16:57 12.02.2020

Facebook видалив три мережі облікових записів з ознаками "скоординованої недостовірної поведінки" з Росії, Ірану, В'єтнаму та М'янми

3 хв читати
Facebook видалив три мережі облікових записів з ознаками "скоординованої недостовірної поведінки" з Росії, Ірану, В'єтнаму та М'янми

Компанія Facebook видалила три незв'язані мережі облікових записів, сторінок і груп, створені для втручання з боку іноземців або уряду, що є скоординованою недостовірною поведінкою в однойменній соціальній мережі та Instagram.

Згідно з офіційним прес-релізом компанії Facebook у середу, перша група оперувала в Росії і була орієнтована насамперед на Україну і сусідні країни. Друга виникла в Ірані й була орієнтована переважно на США. Третя мережа виникла в М'янмі та В'єтнамі й була орієнтована на аудиторію М'янми. Кожна з них створила мережу облікових записів, щоб "ввести в оману інших про те, хто вони і чим займалися".

Компанія, зокрема, видалила 78 облікових записів Facebook, 11 сторінок, 29 груп і чотири облікових записи Instagram за порушення політики проти іноземного або державного втручання. Ця діяльність виникла в Росії і була орієнтована переважно на Україну і сусідні країни.

При цьому майже 500 облікових записів підписалися на одну або декілька з цих сторінок, близько 6150 акаунтів приєдналися принаймні до однієї з цих груп, і приблизно 100 осіб підписалися на одну або декілька з цих облікових записів Instagram.

"Люди, які стоять за цією діяльністю, видавали себе за місцевих жителів і використовували підроблені облікові записи, деякі з яких вже були виявлені й відключені автоматизованими системами - для управління групами і сторінками, публікаціями та коментарями різного контенту", - пояснюється в повідомленні.

За деякими обліковими записами стояли люди, які видавали себе за цивільних журналістів і намагалися зв'язатися з політиками, журналістами та іншими громадськими діячами в регіоні. Адміністратори сторінок і власники акаунтів зазвичай розміщували контент російською, англійською та українською мовами про місцеві й політичні новини, зокрема громадських діячів в Україні, російські військові дії в Сирії, ймовірні витоки інформації з СБУ, пов'язані з етнічною напруженістю в Криму і падінням малайзійського авіалайнера в Україна в 2014 році.

"Хоча люди, які стоять за цією мережею, намагалися залишатися анонімними і приховувати свою координацію, наше розслідування виявило зв'язки з російськими військовими розвідувальними службами", - наголошується в прес-релізі компанії.

У Facebook визнали цю діяльність частиною внутрішніх розслідувань, пов'язаних підозрами щодо Росії в недостовірний поведінці в регіоні.

Facebook поділився інформацією про свої висновки з партнерами.

"Ми постійно працюємо над виявленням та припиненням цього виду діяльності, тому що не хочемо, щоб наші послуги використовували для маніпулювання людьми. Ми видаляємо ці сторінки, групи й облікові записи залежно від їх поведінки, а не від змісту, який вони опублікували. В кожному з цих випадків люди, які стоять за цією діяльністю, координували свої дії і використовували підроблені облікові записи, щоб надати недостовірну інформацію про себе, і це було приводом для наших дій", - пояснюється в офіційному повідомленні.

У компанії зазначили, що працюють над створенням більш досконалих технологій безпеки, для чого беруть на роботу більше людей, і тісно співпрацюють із компетентними органами, експертами з безпеки та іншими компаніями.

Як повідомлялося раніше, в жовтні 2019 року Facebook видалив три мережі пов'язаних акаунтів, сторінок і груп російського походження, які були орієнтовані на низку країн Африки.

У вересні-2019 Facebook оприлюднив заяву про видалення значної кількості сторінок, груп і акаунтів у мережах Facebook та Instagram (був придбаний Facebook у 2012 році), зокрема сторінок ресурсів Hyser, Znaj.ua, Politeka.

"Ми видалили 168 облікових записів, 149 сторінок Facebook і 79 груп, які брали участь у скоординований і недостовірний поведінці, орієнтованій на Україну... Незважаючи на те, що люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися зберегти анонімність, наш аналіз пов'язав цю діяльність з українською PR- компанією Pragmatico", - йшлося тоді в заяві Facebook.

Протягом 2019 року соціальна мережа Facebook видалила десятки мільйонів постів, які пропагували тероризм, суїцид, дитячу порнографію, насильство, а також ті, які містили ненависницькі висловлювання, та інформацію про наркоторгівлю.

Крім того, Facebook контролює повідомлення соціальної мережі Instagram і також видаляє інформацію, що суперечить політиці компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА