20:48 27.05.2020

Корупційний скандал у сфері мобільного зв'язку розгорівся в Киргизстані

3 хв читати
Корупційний скандал у сфері мобільного зв'язку розгорівся в Киргизстані

Прем'єр-міністр Киргизстану Мухаммедкалий Абилгазієв взяв відпустку, щоб уникнути обвинувачень у тиску на слідство у справі про корупцію при використанні частот мобільного зв'язку, повідомляє в середу прес-служба киргизького уряду.

"У стінах Жогорку Кенеша (парламенту Киргизії - ІФ) прозвучала критика на адресу уряду і прем'єр-міністра в зв'язку з кримінальною справою, пов'язаною з продовженням і переоформленням радіочастотних ресурсів, і заклики довести свою невинність. Щоб уникнути обвинувачень у наданні будь-якого тиску на хід слідства, а також з метою неупередженого його проведення, вважаю за необхідне взяти короткострокову трудову відпустку", - заявив Абилгазієв, чиї слова наводяться в повідомленні прес-служби.

"Розслідувана справа мене ніяк не стосується і політизацію цього питання вважаю неприпустимим. Правоохоронні органи повинні забезпечити проведення об'єктивного та всебічного розслідування і винні мають понести відповідальність", - підкреслив Абилгазієв.

У прес-службі Генпрокуратури Киргизії "Інтерфаксу" повідомили, що на початку квітня за фактом корупції з боку окремих посадових осіб Державного комітету інформаційних технологій і зв'язку (ДКІТІЗ) і Держкомітету нацбезпеки (ДКНБ) республіки було зареєстровано досудове провадження. Ці чиновники підозрюються в тому, що в змові з представниками приватних компаній, у порушення вимог законодавства, пролобіювали переоформлення ліцензії з використання радіочастотного спектру 200 МГц, повідомили в киргизькому наглядовому відомстві.

Генпрокуратурою внесено подання про усунення порушень законів, за результатами розгляду якого раніше видані незаконні накази про переоформлення ліцензії та зміні технології використання радіочастотного спектру були скасовані, повідомили в прес-службі.

"Нині слідчими встановлюється сума завданих матеріальних збитків державі, вживаються заходи щодо їх відшкодування", - заявили в Генпрокуратурі Киргизстану.

За даними киргизьких ЗМІ, в березні ТзОВ Sky Mobile (торгова марка Beeline) придбала за $ 1,8 млн компанію "Ала-TV", а разом з нею і ліцензію з використання радіочастотного спектру 200 МГц, призначеного для мовлення кабельного телебачення. Далі стільникова компанія через ДКІТІЗ переоформила радіочастоти, які використовувалися для телемовлення, для роботи з ними в режимі 4G. У результаті чого державі було завдано збитків 5 млрд сомів ($ 67,5 млн).

Киргизьке інформаційне агентство 24 kg з посиланням на власні джерела повідомляє, що в рамках цієї кримінальної справи затримано екс-директора Державного агентства зв'язку при ДКІТІЗ Наталію Черногубову, двох співробітників ДКНБ, зокрема, начальника одного з управлінь, а також директор компанії "Ала-TV".

20 травня на засіданні парламенту Киргизстану депутат Жанар Акаєв заявив, що операція з продажу радіочастот не могла бути здійснена без участі високопосадовців країни.

"Йдеться про дуже велику суму збитку, тому прем'єр-міністр повинен довести свою непричетність до цього скандалу. У разі, якщо главу уряду це якимось чином стосується, то він повинен відповісти", - заявив Акаєв.

У телекомунікаційному холдингу VEON, який володіє киргизьким оператором, "Інтерфаксу" повідомили, що Sky Mobile співпрацює і буде продовжувати повною мірою співпрацювати з місцевою владою в їх розслідуванні. Оператору не було надано виявлених доказів неправомірних дій у зв'язку з операцією, сказав представник VEON.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА