17:26 07.07.2020

Оператори не мають фактичної можливості обмежувати доступ до веб-сайтів - Vega про законопроект про медіа

2 хв читати
Оператори не мають фактичної можливості обмежувати доступ до веб-сайтів - Vega про законопроект про медіа

Національний український телеком-оператор Vega, коментуючи низку положень законопроекту про медіа, зазначає, що згідно з українським законодавством оператори не несуть відповідальності за зміст інформації, що передається їхніми мережами інформації і не мають фактичної можливості обмежувати доступ до веб-сайтів.

"Саме неточне визначення терміну "онлайн-медіа", на нашу думку, призвело до того, що відповідними статтями законопроекту пропонується покласти на операторів, провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до інтернету, зобов'язання обмеження доступу до веб-сайтів, які вони не мають фактичної можливості виконати", - заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" комерційний директор національного оператора Vega Юрій Швець.

Він наголошує, що обмеження операторами, провайдерами телекомунікацій доступу абонентів до телеком-послуг без рішення суду не узгоджується з положеннями, закріпленими в законі "Про телекомунікації".

"Статтею 248 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами також визначено, що держава не має покладати на інтернет-посередників ні загального зобов'язання здійснювати моніторинг інформації, яку вони передають або зберігають, ні загального зобов'язання активно шукати факти або обставини, які вказують на незаконну діяльність", - наголошує Швець.

Отже, за його словами, українські оператори, провайдери телекомунікацій не зобов'язані здійснювати моніторинг даних, що передаються їхніми телеком-мережами, і не мають обмежувати доступ абонентів до такої інформації на свій розсуд і без рішення суду.

"З точки зору техніки і технології оператори не можуть коректно обмежити доступ до певної інформації або сайту/ресурсу/сервісу, як це пропонують ініціатори законопроекту. Такі дії можуть бути виконані або власником сайту, або реєстратором відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до ресурсу, постачальником послуг хостингу (дата-центром)", - пояснює комерційний директор Vega.

Він наголосив, що у Vega вважають за необхідне виключити з тексту законопроекту норму про блокування інформації операторами та провайдерами, як таку, що веде до порушення прав і законних інтересів операторів, провайдерів телекомунікацій, які надають послуги доступу до мережі інтернет.

Як повідомлялося, 1 липня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики повідомив, що рекомендуватиме парламенту прийняти за основу в першому читанні законопроект про медіа.

Пізніше голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що законопроект про медіа не передбачає суворого контролю за діяльністю онлайн-медіа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА