12:52 25.09.2020

GSMA пропонує Україні знизити податки та збори за мобільний зв'язок заради розвитку інтернетизації та зростання економіки

3 хв читати
GSMA пропонує Україні знизити податки та збори за мобільний зв'язок заради розвитку інтернетизації та зростання економіки

Міжнародна асоціація Groupe Special Mobile (GSMA) вважає, що зниження податків та зборів за мобільний зв'язок дасть змогу Україні суттєво просунутися на шляху до економічного відновлення, підключення шкіл до інтернету та вступу до Європейського Союзу.

Згідно з оприлюдненими Асоціацією GSMA дослідженнями, Україна могла б створити до 14,5 тис. робочих місць, збільшити інвестиції у бізнес на $462 млн і кількість унікальних абонентів на 1,3 млн у разі, якщо уряд зменшить податки та збори для галузі мобільного зв'язку.

Під час презентації звіту "Оподаткування мобільного зв'язку в Україні" в четвер увечері старший менеджер з економічного аналізу GSMA Ніколас Фішерс зазначив, що сума податкових та інших платежів для гравців українського ринку мобільного зв'язку становить 35% від загальних доходів ринку, що значно перевищує розмір податкового навантаження в Європейському Союзі (21%).

"Маючи такий високий податковий тягар і найнижчий у світі середній дохід на користувача, мобільному сектору України буде важко досягти цілей уряду у сфері мобільного зв'язку щодо прозорості, підключення шкіл до якісного інтернету та охоплення сільських територій", - вважають в асоціації.

На думку віце-президент GSMA з питань стратегічного розвитку і регулювання Даніеля Патаки, Україна має зробити мобільну галузь конкурентоздатнішою та привабливішою для інвесторів для того, щоб збільшити кількість підключених до інтернету соцзакладів, зокрема шкіл, лікарень і бібліотек.

Крім того, плата за користування радіочастотним ресурсом в Україні, згідно з дослідженням GSMA, становить 18% від загального податкового навантаження на операторів, що вшестеро вище за середній показник країн ЄС, де він становить 3% від загальної суми податкових платежів.

Згідно з дослідженням, проведеним аудиторською компанією Ernst & Young, є три сценарії забезпечення галузі мобільного зв'язку в Україні передбачуваним податковим режимом, що, у свою чергу, сприятиме її активнішому зростанню.

Ніколас Фішерс також представив три сценарії того, як податкова та регуляторна реформа сприятимуть поліпшенню покриття мобільним зв'язком і зростанню економіки в Україні, розроблені під час дослідження, проведеного аудиторською компанією Ernst & Young.

Перший сценарій передбачає скасування індексації рентної плати за користування радіочастотним ресурсом (РЧР) і скасування плати за радіочастотний моніторинг (РЧМ), що сприятиме інвестиціям у мобільну інфраструктуру, забезпечить передбачуваність роботи на ринку та збільшить його прозорість.

Другий сценарій передбачає зниження плати за користування РЧР на 50% за розгортання мережі 4G, що забезпечить підтримку інвестицій компаній, сприятиме подальшому інвестуванню в мережі 5G і прискорить розгортання 4G, а також може знизити ціни і підвищити якість послуг мобільного зв'язку.

Другий сценарій передбачає впровадження податкового кредиту за ПДВ на експорт мобільних послуг, що покликаний поліпшити конкурентоспроможність і підтримати інвестиції операторів за рахунок зменшення вартості мобільного трафіку через Україну. Це також відповідатиме принципу "фіскальної нейтральності" та виконанню Україною Угоди про асоціацію з ЄС, відповідно до якої вона має запровадити Директиву про ПДВ, яка містила б можливість вирахування вхідного ПДВ, понесеного за постачання експорту телекомунікаційних послуг до 1 вересня 2022 року.

Асоціація GSMA представляє інтереси мобільних операторів у всьому світі, об'єднуючи понад 750 операторів із більш ніж 400 компаніями ширшої "екосистеми" мобільного зв'язку, включно з виробниками мобільних телефонів і пристроїв, компанії, що працюють у сфері створення програмного забезпечення, постачальників обладнання та інтернет-компаній, а також представників суміжних секторів промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА