16:59 30.11.2020

В групі ризику – усі»: ООН жінки разом із STEM is FEM провели вебінар з кібербезпеки

4 хв читати
В групі ризику – усі»: ООН жінки разом із STEM is FEM провели вебінар з кібербезпеки

Психологічні проблеми, шантаж, витік приватної інформації, зруйнована репутація, втрата довіри до інтернету та людей в цілому – сучасні кіберзлочини можуть завдати чималої шкоди користувачам всесвітньої мережі. Особливо вразливі до кіберманіпуляцій діти та підлітки. Як уникнути кібербулінгу, секстингу, revenge porn, грумінгу та інших небезпек інтернету, розповіли на дводенному вебінарі, що організував освітній проєкт STEM is FEM, разом із міжнародною агенцією ООН Жінки та організаціями Cyber School і CyberPeople.

«В рамках проєкту STEM is FEM ми регулярно проводимо відкриті вебінари, на яких усі охочі можуть отримати інформацію про актуальні професії та про те, як успішно розпочати кар’єрний шлях. Обговорення теми кібербезпеки ми провели разом із провідними організаціями, які в Україні займаються цим напрямом. Спікери не тільки окреслили коло проблем, пов’язаних із цифровою безпекою і збереженням особистих даних в інтернеті, але й розповіли про кар’єрні можливості у цій перспективній сфері, яка швидко розвивається», – розповідає один із засновників STEM is FEM, керівник IT-компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Експертки нагадали слухачам загальні правила безпечного користування інтернетом розповіли про дієві лайфхаки подолання кіберзлочинів. Головне правило, зауважили спікерки, – не спілкуватися та не довіряти незнайомцям в інтернеті. Аккаунти в соцмережах бажано зробити закритими, особливо списки друзів. В жодному разі не можна зазначати свою геолокацію, публікувати номер телефону, домашню адресу та інші персональні дані, за якими вас можна знайти.

В разі, якщо уникнути небажаного контакту не вдалося, експертки радять припинити спілкування, адже вмовляння та погрози лише заохочують злочинців. Далі необхідно зробити скріншоти переписки та повідомити про неї батькам або в поліцію.

Режисерка та продюсерка фільму «Dragnet», присвяченого темі небезпек в інтернеті Ксенія Бугрімова розповіла, що під час дослідження теми виявила певні тенденції. Так, сучасна молодь проводить в середньому 8 годин в інтернеті щоденно. Попри те, що у всесвітній мережі повно загроз, діти почуваються в онлайні занадто безпечно, оскільки фізично знаходяться вдома і відчувають психологічний комфорт.

«Заборона користуватися інтернетом чи грати в ігри не допоможе. Треба знати види небезпек в мережі, не боятися туди пускати дитину, але навчити її бути обережною, знати ознаки, за якими можна зрозуміти, що дитина у небезпеці, знати свої права та що робити в певних випадках», – наголосила пані Бугрімова.

Адвокатка та голова Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем" Христина Кіт додала, що для доказової бази злочину дуже важливо зробити навіть не один, а декілька скріншотів переписки.

«Що варто памятати – мають бути докази. Недостатньо прийти до поліції та розказати, що вам писали неприємні повідомлення. Навіть одного скріншоту буде замало для доказової бази. Це мають бути систематичні дії, має бути принаймні декілька повідомлень. Важливо також перейти на сторінку цієї людини, зробити її скріншоти, знайти спільних знайомих, розказати їм про цю ситуацію, аби були свідки, на випадок якщо зловмисник видалить свої повідомлення. Свідки допоможуть довести, що ви зазнали насилля і що цей аккаунт саме цієї людини і саме він надсилає з неї повідомлення», – зауважила пані Кіт

Генеральна директорка Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства цифрової трансформації України Гульсанна Мамедієва розповіла, які кроки щодо убезпечення громадян в інтернеті робить держава. За словами посадовиці, наразі 53% населення України не мають базових цифрових навичок, аби захистити себе в мережі. Тож на сьогодні найголовніший вектор роботи Міністерства – просвітницька та роз’яснювальна робота.

«Стратегія міністерства включає не тільки захист дітей в інтернеті, адже для різних вікових категорій є свої ризики. Для молодих дівчат це revenge-porn, сталкінг тощо, а є ризики, які притаманні більш літнім громадянам, наприклад, онлайн-шахраї. Наразі в додатку «Дія» у розділі цифрова освіта є курси про кібербулінг, де пояснюється, як його розпізнати та подолати. Паралельно ми розробляємо E-safety Portal, де кожен зможе отримати всі необхідні знання та навички для самозахисту в інтернеті, як базові, так і просунуті», – зазначила пані Мамедієва.

Організатор вебінару, благодійний освітній проєкт STEM is FEM, запрошує українських школярок взяти участь у безкоштовному навчальному модулі «Агропрописловість», що відбудеться 12-13 грудня в онлайні. Подати заявку на участь можна на офіційному сайті проєкту STEM is FEM.

Зазначимо, STEM is FEM – українська благодійна освітня ініціатива, що займається популяризацією технічних спеціальностей серед українських дівчат. В рамках проєкту організатори проводять безкоштовні тематичні навчальні модулі, освітні лекції, майстер-класи тощо.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Алло" в I кв.-2024 відкрила п'ять магазинів і оновила 13

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА