15:17 23.12.2020

Мобільний і фіксований зв'язок в Україні з 2021 році подорожчає

4 хв читати
Мобільний і фіксований зв'язок в Україні з 2021 році подорожчає

Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell, а також оператор фіксованого телефонного зв'язку "Укртелеком" із 2021 року підвищать вартість пакетів послуг для низки тарифних планів, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службах компаній.

Так, у "Київстар" переглядають умови декількох старих контрактних тарифів, які було запущено майже три роки тому і в яких весь цей час не змінювалися умови. Цими тарифами користуються майже 1,5% абонентів "Київстар".

"За ці роки абоненти почали використовувати втричі більше мобільного інтернету, більше телефонувати на інші мережі та за кордон. Тому ми рекомендуємо їм самостійно обрати актуальні тарифи з великим об'ємом послуг, навіть пропонуємо 100% знижку на першу абонплату в деяких тарифах. Мінімальна ціна контрактних тарифів розпочинається зі 100 грн на місяць", - пояснили в компанії.

Оператор наголосив, що ціни на послуги також не можуть залишатися без змін тривалий час, оскільки на вартість впливає інфляція, зростання курсу валют (оператори купують обладнання у закордонних постачальників за валюту) і збільшення інвестицій у розвиток мережі (тільки "Київстар" щорічно інвестує приблизно 5 млрд грн у свою мережу).

Усе це є причиною того, що періодично всі оператори та інтернет-провайдери переглядають вартість старих тарифів.

"Тільки якщо абоненти не зроблять свого вибору самостійно, ми запропонуємо їм нові умови автоматично, щоб вони могли і надалі користуватися мобільним зв'язком. Але в цих пропозиціях вони отримають більше послуг", - наголосив оператор.

У випадку із "Vodafone Україна" йдеться про нішеві архівні тарифи, вже недоступні для підключення.

"З моменту запуску тарифів зросло споживання і збільшилося навантаження на мережу, відповідно зростають витрати на підтримку інфраструктури та розширення ємності, і у великих містах, і у невеликих населених пунктах", - наголосили в компанії.

За дев'ять місяців цього року компанія інвестувала майже 2,8 млрд грн у розширення мережі та збільшення її пропускної здатності, що дало змогу поліпшити покриття і наростити ємність мережі, поліпшити якість послуг і збільшити швидкість мобільного інтернету.

"При цьому вартість мегабайта з урахуванням всіх змін знижується, оскільки збільшується обсяг послуг у рамках пакетів. Це відображає зміну профілю споживання послуг - передачею даних стали користуватися більше і частіше. За останній рік ціна за гігабайт у тарифах "Vodafone Україна" знизилася на 12%", - наголосив оператор.

На думку "Vodafone Україна", загалом тенденція наступного року це не підвищення цінника, а зміна тарифів відповідно до умов, що змінилися попитом і споживанням. Оператор планує орієнтуватися на доступність послуг не тільки для найактивніших користувачів, а й для всіх категорій клієнтів.

У lifecell повідомили, що оператор підвищує вартість для семи застарілих тарифних планів, частина з яких - акції, де оператор гарантував вартість тільки до кінця грудня 2020 року. Загалом станом на кінець 2020 року lifecell обслуговує майже 80 тарифних планів.

"На зростання цін для абонентів вплинуло декілька факторів, головний із них - постійні інвестиції в роботи над розширенням ємності 4G-мережі й підключення нових населених пунктів до швидкісного мобільного інтернету. Так, станом на грудень 2020 року до 4G було підключено 1 698 населених пунктів із населенням понад 1,114 млн осіб", - зазначили в прес-службі.

Кожному абоненту, для кого було змінено вартість тарифу, lifecell запропонував альтернативний тарифний план із нової лінійки за допомогою sms-повідомлень.

"Якщо запропонований варіант не задовольнив абонента - до 28 лютого 2021 року в нього є можливість самостійно обрати будь-який відкритий для підключення тарифний план і безоплатно на нього перейти. Також абоненти lifecell можуть скористатися тарифним планом "хендмейд" і самостійно обрати наповнення тарифу", - наголошено в прес-службі оператора.

"Укртелеком" також зазначає, що причиною зміни вартості зв'язку є економічна необхідність.

"Зростають витрати на утримання мережі, зростає середній рівень заробітної плати, при цьому ціни на зв'язок в Україні - одні з найнижчих у світі. Це передумови для зростання тарифів на всьому ринку, що ми і спостерігаємо. У нас зміни стосуються пакетних пропозицій із телефонії (тобто тільки тих, до яких включено додаткові хвилини), там зростання в В2С сегменті буде на суму приблизно 25 грн на місяць", - прокоментував повідомлення оператора директор з корпоративних комунікацій "Укртелекому" Михайло Шуранов.

За його словами, пакет "Домашній Базовий" із 500 хвилинами на міжміський зв'язок, 300 хвилинами на мобільні мережі й необмеженими місцевими дзвінками коштуватиме 139 грн/міс замість 117 грн/місяць.

"Це дуже конкурентна пропозиція на ринку голосової телефонії. В інтернеті в масовому сегменті в середньому підвищення буде на суму в середньому майже 40 грн/місяць, це близько 25% рахунку. Зростання буде і в бізнес-сегменті й низці інших послуг, таких як міжнародні дзвінки (приблизно 10%) і радіо-точок", - наголосив Шуранов.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА