22:00 28.12.2020

«Волонтерство не знає віку та статі» – STEM is FEM показав школяркам внутрішній світ волонтерського руху

3 хв читати
«Волонтерство не знає віку та статі» – STEM is FEM показав школяркам внутрішній світ волонтерського руху

Захист тварин, допомога бідним, лікування хворих, навчання дітей, порятунок життів – волонтерство має багато граней. Світ тримається на добрих людях. Більшість із них допомагає оточенню за потреби, у конкретних ситуаціях. Деякі ж зробили цю шляхетну справу значною частиною свого повсякденного життя, ставши волонтерами.

Саме таких спікерів запросив благодійний освітній проєкт STEM is FEM на безкоштовний вебінар для усіх бажаючих. Відомі українські волонтерки розповідали про свій власний досвід допомоги суспільству.

«Ми організували зустріч із представниками волонтерського руху, щоб популяризувати саму ідею волонтерства в українському суспільстві і познайомити учасників вебінару із ініціативами, долучитися до яких може кожен. Мета благодійного проєкту STEM is FEM у тому, щоб показувати учасницям нашої спільноти можливості для особистісного та професійного зростання, і волонтерство у різних сферах має великий потенціал для цього», – розповідає ініціатор проєкту STEM is FEM, керівник IT-компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Спікерами вебінару стали засновниця батальйону «Госпітальєри», фундаторка ДонорUA, співзасновниця UAnimals, а також представниці міжнародного волонтерського руху.

Яна Зінкевич стала волонтером ще під час Революції Гідності. Пізніше пішла в ряди добровольців. Тоді 19-річна дівчина створила медичний батальйон «Госпітальєри», що надавав невідкладну допомогу пораненим українським бійцям.

«Серед нас було лише троє жінок, тож мені, окрім боротьби з ворогами, доводилося завойовувати ще й довіру та авторитет побратимів, з чим я успішно впоралася. Дуже швидко я помітила, що попри те, що добровольців було достатньо, у нас катастрофічно не вистачало парамедиків. Я взяла цю функцію на себе разом із іще декількома людьми. За рік наша ініціатива розрослася до батальйону – одночасно в нас служили 200-300 осіб. Ще згодом ми відкрили навчальний центр для парамедиків. Моє волонтерство допомогло мені самореалізуватися, відчути себе потрібною та повірити, що я на щось впливаю», – розповіла Яна Зінкевич.

Асистентка з комунікацій в Агентстві ООН у справах біженців в Україні Аліна Коваленко додала, що волонтерство має і іншу сторону медалі, при чому, теж позитивну. Воно може стати не лише засобом самореалізації, але й інструментом для розбудови власної кар’єри.

«Волонтерство приносить користь не лише суспільству, але й самому волонтеру. Це можливість здобути нових друзів, новий досвід, нові можливості, такі, як, наприклад, вивчення мови. В Європі волонтери здебільшого не молодь, а люди за 40 років. Для них це спосіб соціалізації та відпочинку. Волонтертсво дуже надихає, бо не знає статі та віку. Стати волонтером ООН можна у будь-якому віці, зареєструвавшись на сайті Onlinevolunteering.org. Навіть в умовах локдауну можна бути корисним – вести сторінки в соцмережах, записувати нотатки під час онлайн-заходів, навчати дітей англійської мови онлайн, перекладати тексти тощо. Це добрий початок для професійної діяльності кожного», – підкреслила Аліна Коваленко.

STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, що ставить метою подолання ґендерних стереотипів у технічній сфері та мотивує українських школярок обирати технічні спеціальності. Задля досягнення цієї мети організатори проводять для дівчат численні безкоштовні івенти – вебінари, майстер-класи, зустрічі із фахівчинями та повноцінні навчальні модулі із STEM-спеціальностей.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА