16:22 14.01.2021

Нацрада з телерадіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne

3 хв читати
Нацрада з телерадіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила ТОВ "Новини 24 години" (супутниковий телеканал NEWSONE) позапланову безвиїзну перевірку на дотримання ліцензіатом законодавчих норм, згідно з якими поширення закликів до ворожнечі заборонено.

Як повідомляється на сайті регулятора в четвер, перевірку Нацрада призначила на підставі моніторингу ефіру телеканалу за 4 січня 2021 року. Цього дня мовник із 21.00 наживо транслював передачу "Епіцентр української політики" за участі гостя – заслуженого журналіста України, телеведучого, аналітика В'ячеслава Піховшека. Повтор передачі відбувся 05.01.2021 (початок о 07.21).

"Висловлювання Піховшека про необхідність захисту російськомовного населення країни, а також ту частину населення країни, яка вважає себе приналежною до української нації і є носієм державної мови, мають ознаки порушення ліцензіатом вимог абзаців 4 та 6 ч. 2 статті 6, пунктів а) та в) ч. 1 статті 59 закону України "Про телебачення і радіомовлення" і ч. 1 статті 28 закону України "Про інформацію", - пояснюється в повідомленні.

Регулятор заявляє, що у висловлюваннях Піховшека, зокрема, ознаки безпосередніх та опосередкованих закликів до ненависті й нетерпимості, розпалення міжнаціональної ворожнечі, зокрема через заклики до створення у неправовий спосіб соціальних та громадських організацій за ознаками агресивного протиставлення ("убеждать наших идеологических врагов, это уже не противники, а враги") "російськомовного суспільства" всім іншим соціальним і мовним групам, які проживають в Україні.

У Нацраді зазначили, що передача "Епіцентр української політики" належить до категорії "інформаційно-аналітичних" передач, що передбачає підвищену увагу телерадіоорганізації до дотримання вимог і стандартів (об’єктивності, збалансованості та ін.), оскільки саме на таку інформацію розраховує аудиторія телеканалу.

"Суб’єктивне, політично упереджене та негативне висвітлення ситуації з питаннями функціонування і використання української та російської мов в Україні у цьому разі може засвідчувати не тільки свідому позицію журналіста Піховшека, а й редакційну політику ТОВ "Новини 24 години", - зазначено в повідомленні.

"Під час передачі ані її ведуча, ані інші творчі або редакційні працівники телеканалу не вжили заходів реагування на висловлювання гостя для припинення правопорушення у прямому ефірі. Не було висловлено своєї оцінки або альтернативної позиції з порушеного питання, представники телеканалу не висловлювали занепокоєння або вибачення від офіційних представників ЗМІ", - констатується в повідомленні.

У зв'язку з цим для з'ясування того, як ТОВ "Новини 24 години" дотримується зазначених вимог чинного законодавства, Нацрада призначила позапланову невиїзну перевірку. Вона відбуватиметься в період з 8 по 19 лютого 2021 року.

Крім того, Національна рада звернеться до Комісії з журналістської етики та уповноваженого з захисту державної мови з проханням надати висновки щодо дотримання у передачі "Епіцентр української політики" професійних етичних стандартів журналіста, а також вимог чинного законодавства України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА