11:56 27.01.2021

Раді рекомендують ухвалити законопроект, що усуває колізію під час призначення членів наглядової ради НСТУ

3 хв читати
Раді рекомендують ухвалити законопроект, що усуває колізію під час призначення членів наглядової ради НСТУ

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити в цілому законопроект щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів наглядової ради АТ "Національної суспільної телерадіокомпанії України" (НСТУ) депутатськими фракціями і групами.

Відповідне рішення члени комітету ухвалили на засіданні 26 січня, повідомляє сайт Ради.

"Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 26 січня розглянув законопроект про внесення змін до закону України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України" щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами №4413. За результатом розгляду комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити зазначений законопроект у цілому", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 18 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4413.

Автори законопроекту пропонують продовжити термін повноважень членів наглядової ради НСТУ з чотирьох до п’яти років із моменту офіційного оприлюднення відповідного рішення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Однак цей термін не поширюється на членів наглядової ради НСТУ, які делеговані на місце члена наглядової ради, який дострокового припинив свої повноваження.

Відповідно до законопроекту, депутатські фракції та групи делегують (у чинному законодавстві обирають - ІФ) членів наглядової ради НСТУ.

Законопроект пропонує ввести нове положення, згідно з яким у разі дострокового припинення повноважень члена наглядової ради НСТУ депутатська фракція або група ухвалює рішення про делегування нового члена наглядової ради, термін повноважень якого визначається в межах терміну повноважень заміненого члена наглядової ради.

Законопроект, зокрема, передбачає, що до наглядової ради НСТУ депутатська фракція або група не може делегувати свого представника на місце члена, який достроково припинив повноваження, якщо вона розформована, а також якщо до дати проведення виборів нового складу Верховної Ради залишилося менше ніж 180 календарних днів.

Згідно з чинним законодавством, до наглядової ради НСТУ входять по одному представнику від депутатських фракцій та груп Верховної Ради поточного скликання і дев’ять членів від громадських об'єднань та асоціацій.

Як наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, закон "Про суспільне телебачення і радіомовлення" до кінця не розкриває процедуру делегування депутатськими фракціями та групами членів наглядової ради і термін їхніх повноважень, що створило ситуацію, коли в наглядовій раді НСТУ є члени, обрані одночасно фракціями та групами і минулого скликання Верховної Ради, і нинішнього скликання.

Водночас чинний закон не вирішує питання про часові рамки, коли депутатські фракції та групи мають номінувати членів наглядової ради НСТУ. У результаті в складі наглядової ради від фракцій та груп Верховної Ради VIII скликання працюють п’ять членів, повноваження яких спливають 19 січня 2021 року, водночас у двох членів повноваження мають закінчитися лише 11 липня 2023 року, що створює колізію з пропорційністю формування наглядової ради.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА