11:20 07.05.2021

Facebook видалив дві групи записів через зв'язки з підсанкційним Деркачем та асоційованими зі "Слугою народу" особами

2 хв читати
Facebook видалив дві групи записів через зв'язки з підсанкційним Деркачем та асоційованими зі "Слугою народу" особами

Facebook у рамках постійної роботи над пошуком та припиненням скоординованих кампаній, спрямованих на маніпулювання суспільними дебатами через застосунки компанії, у квітні цього року видалив вісім мереж у різних країнах світу, дві з яких - українські.

Як йдеться у звіті, більша віддалена українська мережа була встановлена, ґрунтуючись на інформації ФБР, і пов'язана з Андрієм Деркачем, Петром Журавлем, медіакомпанією "Бегемот", які перебувають під санкціями Міністерства фінансів США, а також політичними консультантами, асоційованими з Володимиром Гройсманом та Олегом Кулінічем.

До неї входили 477 облікових записів Facebook, 363 сторінки, 35 груп і 29 облікових записів Instagram. Як приклади зазначені дописи на підтримку партії "Наш край", "Довіри Полтавщини". Деякі сторінки були названі на честь конкретних регіонів чи міст, зокрема Києва, Одеси, Житомира, Львова і Тернополя. Зазначено також, що мережа публікувала підтримувальний контент і коментарі про широке коло політичних суб'єктів в Україні за всім політичним спектром, "очевидно, без особливих ідеологічних уподобань", проте загалом її діяльність мала антиросійський характер. Facebook уточнює, що іноді це були конкуруючі політичні групи, наприклад Віктор Бондар і "Партія відродження" та правляча партія "Слуга народу". "Ми не побачили доказів зв'язку між людьми, пов'язаними з цими партіями, і мережею, що вводить в оману, яку ми видалили", - зазначено у звіті.

Facebook приділив цій мережі третину всього квітневого звіту, а також зазначив, що вона стала предметом глибокого розслідування. "У рамках зриву цієї операції ми... поділилися нашими висновками з правоохоронними органами, політиками, іншими платформами та незалежними організаціями дослідників, щоб вони теж могли вжити заходів, якщо виявлять порушення", - йдеться у документі.

Друга віддалена українська мережа була меншою - 105 облікових записів Facebook, 24 сторінки і п'ять облікових записів Instagram. Її дослідження було здійснено після репортажів українського видання "Букви" і виявило зв'язки з особами, асоційованими з політичною партією "Слуга народу".

У звіті зазначається, що після публікації в лютому 2021 року мережа була сильно скорочена. Темами дописів були корупція; політика; автомобільна промисловість; сатиричний контент про COVID-19; підтримка "Слуги народу" та нинішнього уряду України; критика опозиційних партій і політиків, включаючи колишнього президента Петра Порошенка та мера Києва Віталія Кличка.

Крім двох українських мереж, у квітні Facebook видалив також по одній мережі з Палестини, Азербайджану та ЦАР і по дві мережі з Мексики та Перу - загалом +1656 облікових записів Facebook, 724 сторінки, 63 групи і 141 обліковий запис Instagram.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА