14:07 03.06.2021

Рада ухвалила в цілому законопроект про "податок на Google"

2 хв читати
Рада ухвалила в цілому законопроект про "податок на Google"

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №4184 про так званий податок на Google, який пропонує зрівняти правила оподаткування для міжнародних технологічних компаній із українськими.

За відповідний законопроект проголосували 283 народних депутати.

Документ, зокрема, передбачає, що міжнародні компанії, що працюють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі, платитимуть податки в Україні, зокрема ПДВ.

Законопроектом пропонується механізм стягування ПДВ із нерезидентів: документ дає змогу віддалено зареєструватися в електронному кабінеті платника податків, а також платити податок у валюті без присутності на території України.

Як зазначив, виступаючи з трибуни парламенту, голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, один із авторів законопроекту №4184 Данило Гетманцев, цей документ звільняє від оподаткування всі освітні послуги.

"Ми впроваджуємо додаткову норму, де звільняємо від оподаткування всі освітні послуги. При цьому і ті, які надаються в електронній формі в Україні, і ті, які надаються за кордоном. Водночас ці освітні послуги визначаються переліком спеціальностей і кваліфікацій, які визначає Кабінет Міністрів", - сказав він.

Раніше юрист Avellum Олесь Бідношия у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" висловив думку, що більшість постачальників електронних послуг підвищать ціни для користувачів у разі ухвалення у другому читанні законопроекту №4184 про "податок на Google" більше ніж на 20%. За його словами, постачальник буде зобов'язаний встановлювати місце постачання послуг (зокрема, за кодом країни на SIM-карті користувача або за IP-адресою його пристрою), здійснювати облік відповідних доходів, щоквартально подавати спрощену звітність та сплачувати нарахований ПДВ.

Як пояснив юрист, це означає, що користувачі отримуватимуть рахунки за послуги вже з урахуванням 20% ПДВ. Наприклад, за підписку на сервіс потокової музики, договірна вартість якої становить 150 грн, користувачеві доведеться заплатити 180 грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА