15:52 06.07.2021

Ухвалення "ресурсного" законопроекту в поточній редакції може загальмувати темпи розвитку мобільних мереж - "Київстар"

3 хв читати
Ухвалення "ресурсного" законопроекту в поточній редакції може загальмувати темпи розвитку мобільних мереж - "Київстар"

Ухвалення законопроекту №5600, що передбачає індексацію рентної плати за радіочастотний ресурс (РЧР), може загальмувати темпи розвитку мобільних мереж в Україні, вважає оператор мобільного зв'язку компанія "Київстар".

Як зазначив у своїй колонці на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" директор із регуляторного забезпечення мобільного оператора компанії "Київстар" Олександр Когут, у 2019 році між урядом і провідними операторами мобільного зв'язку було підписано меморандум: оператори зобов'язалися забезпечити максимальне покриття країни мобільним зв'язком 3G і 4G, а держава, зі свого боку, - не допускати зростання фіскального та регуляторного навантаження на сектор мобільного зв'язку. Крім того, уряд пообіцяв ухвалити закон про чотирирічний мораторій на підвищення рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

"На третьому році дії меморандуму цей законопроект так і не з'явився. А натомість уряд, порушуючи власні зобов'язання, направив на розгляд депутатів законопроект №5600 про підвищення рентної плати за користування радіочастотним ресурсом на 5% уже з 1 липня поточного року. Таким чином уряд планує залучити до бюджету додаткові 102,5 млн грн на рік від операторів", - наголосив Когут.

Незважаючи на попередження галузевого регулятора, Міністерства цифрової трансформації України та профільного комітету парламенту про негативні наслідки для цифровізації країни, більшість депутатів підтримала зазначений законопроект у першому читанні.

"Такі непередбачувані регуляції - це додатковий фінансовий тягар для операторів, який може загальмувати темпи розвитку мереж. При цьому наразі уряд проводить діалог, щоб оператори зі свого боку прискорили виконання умов меморандуму", - зазначає Когут.

Ідеться про те, щоб оператори змогли забезпечити 4G-покриття чотирьох основних міжнародних автодоріг до кінця 2021 року замість узгодженого з представниками індустрії терміну - кінець 2022 року.

На думку директора з регуляторного забезпечення мобільного оператора компанії "Київстар", замість підвищення рентної плати за РЧР можна скасувати спектральні коефіцієнти до частот - їх адміністрування занадто громіздке, а держава та бюджет втрачають доходи.

"Оператори мобільного зв'язку потребують розширення ємності наявності мереж, поліпшення швидкості передачі даних, упровадження нових поколінь зв'язку. Аукціони з їх продажу можуть принести державі до 4 млрд грн. Перша ластівка - тендер на діапазон 2100 МГц, який може принести до 1 млрд доходу і який може не відбутися в разі не скасування коефіцієнтів", - заявив Когут.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект із поправками до Податкового кодексу та інших законів №5600 ("ресурсний" законопроект) про індексацію окремих податкових ставок і підвищення рентних платежів.

Раніше Спілка українських підприємців (СУП), Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) і Американська торговельна палата в Україні (AmCham) розкритикували цей законопроект і закликали народних депутатів відмовитися від його підтримки.

Міністерство цифрової трансформації не підтримує індексацію рентної плати за РЧР.

Про невідповідність "ресурсного" законопроекту меморандуму про розвиток 4G-зв'язку заявили також оператори "Vodafone Україна" і lifecell.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА