13:11 15.07.2021

"Нова пошта" пропонує змінити законодавство у сфері захисту прав споживачів для захисту підприємців

3 хв читати
"Нова пошта" пропонує змінити законодавство у сфері захисту прав споживачів для захисту підприємців

Група компаній "Нова пошта" створила петицію, що закликає Верховну Раду розглянути та внести зміни до закону "Про захист прав споживачів" щодо захисту прав споживачів для захисту підприємців.

Як наголошується у повідомленні компанії в четвер, "Нова пошта" звертається до народних депутатів із конкретними пропозиціями щодо зміни закону "Про захист прав споживачів", внесення яких, на думку компанії, допоможе звести до нуля маніпуляції з боку контролюючих органів щодо українського бізнесу.

У "Новій пошті" нагадали, що нещодавно компанія стала об'єктом перевірок Держпродспоживслужби, результатами чого стало накладення двох штрафів, непорівнянних із можливим порушенням загальною сумою 326 млн грн.

"Компанія наразі оскаржує незаконні штрафи в судовому порядку і сподівається на справедливе рішення. При цьому резонанс навколо кейса об'єднав представників бізнесу та громадськості, які розуміють, що ця проблема - не лише справа "Нової пошти", а стосується кожного підприємця, який працює в Україні", - наголошують у компанії.

"Нова пошта", у свою чергу, консолідувала вимоги бізнесу щодо зміни законодавства в сфері захисту прав споживачів і просить Верховну Раду розглянути та внести низку змін в закон "Про захист прав споживачів".

На думку "Нової пошти", в законі має з'явитися чітке визначення поняття "створення перешкод у проведенні перевірки", конкретна дія, за яку може бути покарана компанія. Це унеможливить зловживання посадовими особами контролюючих органів своїми повноваженнями.

Крім цього, розміри штрафів за порушення законодавства у сфері прав споживачів мають розраховуватися від рівня неоподатковуваних мінімумів доходів, а не від відсотка від реалізації. На думку "Нової пошти", це загальноприйнята практика в інших законодавчих сферах і її застосування в законі про права споживачів унеможливить невмотивоване накладення штрафів, непропорційно високих щодо допущених порушень.

Компанія також пропонує привести норми закону "Про захист прав споживачів" у відповідність із нормами базового законодавства у сфері державного нагляду - що допоможе не допускати примусове виконання незаконних рішень контролюючих органів про накладення санкцій на бізнес.

Відповідна петиція від імені представника компанії розміщена на порталі Верховної Ради.

Компанія закликає український бізнес і небайдужу громадськість приєднатися до петиції, щоб надалі виключити свавілля контролюючих органів у сфері захисту прав споживачів.

Як повідомлялося, "Нова пошта" подала до суду на Державну споживчу службу в Харківській області за накладення необґрунтовано великого штрафу після проведення перевірки за скаргою клієнта через пошкодження посилки на 500 грн.

Головне управління Держпродспоживслужби у Харківській області наклало два штрафи на загальну суму 326 млн грн - по 10% обсягу реалізованої продукції компанії за лютий і березень 2021 року - за заявами громадян про пошкодження посилки і про те, що у відділенні клієнта обрахували.

Водночас в Мінекономіки, коментуючи ситуацію, наголосили, що закон про захист прав споживачів передбачає за створення перешкод представникам Держпродспоживслужби в проведенні перевірки штраф у розмірі від 1% до 10% вартості продукції за попередній календарний місяць, але не менше ніж 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. "Отже, суми накладених на ТОВ "Нова пошта" штрафів є максимальними", - зазначило міністерство.

Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька заявила, що очолюване нею відомство скасує накладені на групу компаній "Нова пошта" багатомільйонні штрафи.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має власні розробки, які допоможуть перебити телевізійний сигнал РФ у прикордонні, - Зеленський

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА