14:48 21.07.2021

За півроку СБУ нейтралізувала понад 1 тис. кібератак на держресурси

2 хв читати
За півроку СБУ нейтралізувала понад 1 тис. кібератак на держресурси

Кіберспеціалісти Служби безпеки України нейтралізували понад 1 тис. кібератак та інцидентів на ресурси органів влади та об'єктів критичної інфраструктури протягом першого півріччя 2021 року, повідомляється на сайті спецслужби в середу.

Як наголошується в повідомленні, активізацію таких атак було зафіксовано в квітні-травні, коли відбувалася концентрація військових формувань РФ уздовж українського кордону.

"Одна з масштабних кібератак, заблокована СБУ, – дії хакерського угруповання Armageddon, підконтрольного ФСБ РФ. Хакери намагалися вразити системи електронного документообігу, щоб отримати доступ до секретних даних українських органів державної влади", - йдеться в повідомленні.

Кіберспеціалісти також припинили діяльність восьми ботоферм потужністю понад 35 тис. акаунтів, які поширювали деструктивний контент. "Наприклад, викрито керовану з РФ мережу інтернет-агітаторів, які діяли на території восьми областей і чия активність збіглася з "тарифними протестами". Ще одна агентурна мережа російських спецслужб впливала на настрої українців через Telegram-акаунти, інша – через канали "Резидент", "Легитимный", "Картель", "Сплетница", - повідомили в СБУ.

За півроку СБУ притягнула до кримінальної відповідальності 60 осіб (22 громадян засуджено). Зокрема, оголошено підозру т.зв. заступнику міністра інформації "ДНР", який організовував дезінформаційні кампанії проти України. Наразі його оголошено в розшук.

Окрім того, заборонено в'їзд в Україну 46 іноземцям, причетним до пропаганди сепаратизму в інтернеті.

Кіберспеціалісти СБУ також підготували матеріали для впровадження у травні санкцій з боку РНБО до 224 веб-ресурсів, а також 198 юридичних та 15 фізичних осіб, що діяли на шкоду нашій державі. Обмеження були застосовані й до трьох електронних платіжних систем, причетних до фінансування терористичної діяльності.

Загалом за матеріалами кіберпідрозділу СБУ в січні-червні було розпочато 334 кримінальних провадження. Частина з них стосується несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерів та автоматизованих мереж. Серед них - спецоперація, що проводилася спільно з ФБР США, Таємною службою США та Національною поліцією Франції. Спецслужби припинили діяльність хакерів, які своїм шкідливим програмним забезпеченням Egregor та Maze вразили понад 150 компаній з Європи та США, завдавши понад $80 млн збитків.

Завдяки кіберфахівцям СБУ було заблоковано роботу конвертаційних центрів у Харківській і Житомирській областях. Вони завдали держбюджету збитків відповідно на 5 млрд і 200 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА