17:26 09.12.2021

Медіа можуть розвиватися прибутково - власник "НВ" і "УП" Фіала

3 хв читати
Медіа можуть розвиватися прибутково - власник "НВ" і "УП" Фіала

Діяльність медіа в Україні може і повинна бути прибутковою, вважає власник медіахолдингу "НВ", засновник і глава інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, який цього року також купив популярне інтернет-видання "Українська правда" ("УП").

"Одна з причин, чому ми "УП" купили, - ми бачили, що медіа все-таки можуть прибутково розвиватися. Окупність потрібна і для незалежності тих, хто там (у медіа - ІФ) працює. Вони почуватимуться краще і більш незалежно, якщо будуть і фінансово незалежними", - сказав Фіала в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, завдання виведення медіахолдингу "НВ" на самоокупність уже значною мірою вирішено, залишилося зробити рентабельним радіо.

"З "НВ" у нас був бізнес-план, що ми через три роки виведемо їх на самоокупність. Трішки затягнулося (перший номер журналу вийшов у травні 2014 року - ІФ). Проте в 2020 році "НВ", якщо не враховувати радіо, вже було самоокупним, навіть журнал. З радіо ще ні", - констатував власник медіахолдингу.

Він додав, пославшись на аналіз фінансового стану "Української правди" під час угоди щодо її купівлі, що це інтернет-видання було самоокупним щонайменше два роки до угоди й таким залишається.

Фіала зазначив, що "НВ" у 2020 році допомогло вийти на прибутковість диджитал-напрям, де доходи зростають на 50% на рік. За його словами, розвиток цього напряму триватиме, зокрема й на радіо, де запустили YouTube-студію.

"Щодо "НВ" ми намітили багато напрямів для розвитку. Не лише в радіо, а і в диджитал. Є куди рости. "І "УП" зі своєю аудиторією теж може заробляти набагато більше грошей, ніж заробляла, якщо туди додати наш досвід у технологіях, у комерції, в продажу реклами", - сказав глава Dragon Capital.

За його словами, при купівлі "Української правди" відразу розглядалися можливі точки ефективної співпраці цих ЗМІ. "У продажу, технологіях реклами, операційних питаннях "НВ" і "УП" уже співпрацюють - на початку листопада вони об'єднали свої рекламні відділи в один сейлз-хаус New Media Partners. Але це ніяк не позначиться на досвіді читача", — повідомив Фіала.

Він наголосив, що з точки зору редакційної політики редакції та журналісти різних видань залишаються на 100% незалежними.

Говорячи загалом про свої інвестиції в українські медіа, глава Dragon Capital зазначив, що причини їх "і ідеалістичні, і комерційні". "Ми отримуємо опосередковано віддачу від інвестицій у "НВ" і "УП", оскільки вони роблять країну демократичнішою: Україна розвивається, і ВВП може зростати швидше, відповідно, інвестиції мають більшу вартість. Тобто можна сказати, я мав і комерційно-егоїстичні міркування. Хочеться жити в демократичній країні, в недемократичній я жити не зміг би. І працювати в недемократичній країні дуже ризиковано й набагато менш прибутково", - пояснив інвестбанкір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА