12:37 15.02.2023

НБУ за 2022 р. виявив 4,5 тис. шахрайських сайтів

1 хв читати
НБУ за 2022 р. виявив 4,5 тис. шахрайських сайтів

Національний банк України (НБУ) за 2022 рік виявив 4,5 тис. шахрайських сайтів, які дублюють державні сайти для заволодіння даними українців, повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

"Минулого року НБУ виявив близько 4,5 тис. таких (шахрайських) ресурсів і це набагато більше, ніж це було у 2021 році", - зазначив він під час пресбрифінгу у середу.

З його слів, основними авторами таких фішингових сайтів в Україні є спецслужби РФ.

"Якщо до повномасштабного вторгнення кіберполіція фіксувала 15-20 тис. звернень громадян щодо фінансового шахрайства, то 2022 року ця статистика значно зросла", - додав він.

Він зазначив, що завдяки загальній системі НБУ, Національному координаційному центру кібербезпеки та "Київстару", момент від виявлення таких сайтів до їх блокування майна на державному рівні становить 15 хвилин.

"Ми знаходимо такі ресурси та вносимо їх у систему блокування (...) Система дозволяє оскаржити внесення ресурсу до заблокованих, але за місяць роботи ми жодної такої скарги не отримали", - зазначив він.

Загальний проєкт покликаний зменшити перехід користувачів на шахрайські сайти шляхом перенаправлення їх на сторінку із попередженням, що сайт створений зловмисниками.

За даними НБУ, за перший місяць зафіксовано близько 120 тисяч унікальних переходів на цю сторінку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА