08:01 04.06.2019

Космічний корабель Cargo Dragon успішно приводнився в Тихому океані - SpaceX

2 хв читати
Космічний корабель Cargo Dragon успішно приводнився в Тихому океані - SpaceX

Американський вантажний космічний корабель Cargo Dragon, який напередодні відстикувався від Міжнародної космічної станції (МКС), в 00:50 у вівторок штатно приводнився в Тихому океані, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Успішне приводнення підтверджено, завершена 17-а місія SpaceX з доставки вантажів на МКС і з неї", - йдеться в повідомленні компанії.

Приводнення було здійснене в запланованому морському районі в 326 км на північний захід від американського міста Лонг-Біч (штат Каліфорнія). У місці посадки на нього чекали зафрахтовані компанією SpaceX пошуково-рятувальні судна, які забезпечать його доставку на сушу.

Корабель привіз на Землю понад 1,9 тонн вантажу, зокрема, результати цінних наукових експериментів, проведених на МКС.

Як повідомлялося, відстиковка "вантажівки" від МКС після чотиритижневого перебування в її складі була здійснена о 19:01 в понеділок. За командою з Центру управління польотами NASA в Х'юстоні (штат Техас), 17-метрова автоматична "рука-маніпулятор" Canadarm-2 виконала відведення корабля Cargo Dragon від стикувального вузла американського сегмента МКС - модуля Harmony, потім випустила його в автономний політ на орбіті.

Після п'ятигодинного польоту "вантажівки" по команді з Землі на ній були включені двигуни для початку сходження з орбіти. Вже в атмосфері Землі перед приводненням на капсулі штатно розкрилися посадочні парашути.

Космічний корабель Cargo Dragon був виведений на орбіту 4 травня ракетою-носієм Falcon 9 компанії SpaceX, а через два дні він успішно зістикувався з МКС. "Вантажівка" доставила на станцію близько 2,5 тонн вантажу, зокрема продовольство, а також обладнання та матеріали для проведення десятків наукових досліджень.

Це вже 17-й політ Cargo Dragon до МКС у рамках комерційного контракту між NASA і американською компанією SpaceX, якій належить ракета-носій і автоматичний вантажний космічний корабель.

Наразі Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем, здатним повертати на Землю вантаж з орбіти.

Після відбуття Cargo Dragon до МКС, американська "вантажівка" Cygnus корпорації Northrop Grumman, два російських вантажних кораблі "Прогрес" і два пілотованих кораблі "Союз" залишаться стикованими.

Нині екіпаж МКС складається з російських космонавтів Олега Кононенка і Олексія Овчініна, американських астронавтів Енн Макклейн, Христини Кох, Ніка Хейга і канадського астронавта Давида Сен-Жака.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА