13:01 16.11.2017

Нацбанк пропонує відмовитися від дрібних монет номіналом 1-5 копійок

3 хв читати
Нацбанк пропонує відмовитися від дрібних монет номіналом 1-5 копійок

Національний банк України розглядає можливість оптимізації обігу монет дрібних номіналів і пропонує запровадити в Україні механізм округлення (у чеку) загальних сум розрахунків за товари, роботи і послуги.

Проект постанови правління НБУ "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" оприлюднено для громадського обговорення на веб-сайті центробанку.

"Оскільки зазначене рішення є важливим для суспільства, НБУ запрошує громадськість до його обговорення. Пропозиції та зауваження до проекту приймаються до 18 грудня на поштову або електронну адресу Нацбанку", - йдеться в повідомленні.

Свою пропозицію НБУ аргументує тим, що монети дрібних номіналів 1-5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари і послуги, тоді як вартість їх виготовлення перевищує номінальну вартість. Крім того, учасники готівкового обігу щорічно несуть істотні витрати на оброблення, транспортування і зберігання цих монет.

За даними Нацбанку, основними учасниками монетного обігу є торговельні мережі, заклади громадського харчування, громадський транспорт, аптеки, відділення "Укрпошти", організовані та неорганізовані ринки. Монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи.

У проекті постанови НБУ пропонує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок, а також монети номіналом 25 копійок, оскільки за відсутності монет номіналами 1, 2 і 5 копійок, 25 копійок не розмінюватимуться 10 копійками.

Водночас усі ці номінали розмінних монет залишатимуться в обігу, вони продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу. Нацбанк при цьому пропонує встановити такі правила округлення загальної (у чеку) суми купівлі, в разі відсутності монет і у покупця, і у продавця:

- якщо сума чека закінчується від 1 до 4 копійок, чек округляється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- якщо сума закінчується від 5 до 9 копійок, чек округляється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів, він і зможе надалі ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він зможе видати покупцеві здачу цими номіналами.

Суб'єкти господарювання сфери торгівлі, громадського харчування і послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій під час проведення готівкових розрахунків, зазначатимуть у чеках загальні суми до округлення та після нього, зокрема, використовуючи механізм знижок/надбавок.

За даними НБУ, це не потребуватиме додаткових витрат на перепрограмування РРО.

Під час безготівкових розрахунків закруглення не здійснюватиметься.

Населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа - встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

Нацбанк упевнений, що запровадження правил округлення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила округлення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів.

Проведене центробанком попереднє опитування громадської думки і консультації з державними органами та діловою спільнотою констатують готовність громадян та бізнесу до застосування таких правил округлення.

НБУ уточнює, що нині в обігу є 12,9 млрд монет, зокрема 2,4 млрд шт. номіналом 1 к., 1,4 млрд шт. - 2 к., 1,9 млрд шт. - 5 к., 3,8 млрд шт. - 10 к., 1,7 млрд шт. - 25 к., 1,2 млрд шт. - 50 к. і 0,5 млрд шт. - 1 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА