14:51 17.11.2017

Екс-голова АП Ложкін прогнозує відкриття перших фондів своєї інвесткомпанії за 2 роки

4 хв читати

Інвестиційна компанія ТОВ "Самаан Капітал" бізнесмена, екс-голови Адміністрації президента (АП) Бориса Ложкіна нині шукає об'єкти для власних інвестицій, тоді як на етап створення інвестиційних фондів і залучення інших інвесторів вона планує вийти орієнтовно за два роки.

"Думаю, що роки за два ми відкриватимемо фонди, куди залучатимемо інвесторів, зокрема українських. Зараз ми, якщо плануємо залучати партнерів, то це спільні інвестиції - ко-інвестмент", - сказав Б.Ложкін на Дніпровському економічному форумі 2017, який відбувається в Дніпрі 16-17 листопада.

Він уточнив, що нині інвесткомпанія переглядає проекти, які генерують або можуть генерувати EBITDA понад $10 млн на рік, зростають на 30% в рік і швидше і, бажано, мають експортний потенціал, що дає змогу уникнути валютних ризиків.

Екс-голова АП, який також є секретарем Національної інвестиційної ради при президенті України, висловив думку, що ситуація в країні покращується і покращуватиметься, як і бізнес-клімат.

"Думаю, що ми ще минулого року досягли дна і відштовхнулися від нього. Думаю, що зростання триватиме. Якщо говорити про динаміку нашої економіки, то зараз є сенс вкладати гроші", - вважає Б.Ложкін.

Водночас він наголосив на важливості вжиття заходів щодо прискорення цього зростання з нинішнього рівня в 2-3% на рік до "абсолютно реалістичного" з урахуванням низької бази порівняння рівня в 6-7%.

Однією з важливих причин таких недостатніх темпів Б.Ложкін назвав поганий рівень опрацювання пропонованих інвесторам проектів. "Якість підготовки проектів та їх наявність - це головна на сьогодні проблема, пов'язана з інвестиціями. Немає проблеми привести інвесторів, є проблема з проектами", - констатував бізнесмен.

За його словами, інвесткомпанія проглянула вже близько 100 проектів, проте переважна більшість із них погано опрацьована. Серед недоліків він виділив непрозорість структури власності, відсутність міжнародного аудиту, юридичної структури та фінансової моделі, а також якісної звітності.

"Люди намагаються на цьому економити, хоча з точки зору повернення на інвестиції це невеликі гроші. Це не мільйони, це - сотні тисяч, повернення на них феноменальне. Чому багато інвесторів у нас цього не розуміють, для мене загадка", - наголосив Б.Ложкін.

За його словами, у Білорусі, Казахстані та Росії ситуація з цими параметрами проектів помітно краща.

Секретар Націнвестради додав, що не зможе на сьогодні назвати в країні бодай 10 проектів масштабом понад $1 млрд. На його думку, допомогти у вирішенні цієї проблеми має також держава за рахунок приватизації та концесії.

"Кілька компаній готові вкласти $500 млн - $1 млрд в українські порти. Дороги, автобани, будівництво європейської колії до Львова, щоб вагони не міняти на кордоні, - є куди вкладати в інфраструктурі", - навів приклади Б.Ложкін.

Водночас він зазначив, що сам утримуватиметься від участі в приватизації, "щоб не було розмов про конфлікт інтересів".

Відповідаючи на запитання про галузеві пріоритети інвестицій, бізнесмен висловив думку, що галузь не має особливого значення, хоча виділив сільське господарство і "все, що з ним пов'язане: машинобудування, дрони..." енергоефективність, видобуток газу, розраховані на експорт до ЄС проекти. "Робототехніка та нанотехнології - цікаві для України галузі, тут можна займатися держпідтримкою", - додав секретар Націнвестради.

Він також повідомив про відсутність планів щодо зворотного викупу медіахолдингу UMH, "тим паче, що і не пропонували". "Медіа зараз не розглядаю. Тому що немає проектів такого розміру і такої дохідності, які б нас зацікавили", - констатував Б.Ложкін.

На його думку, на медіаринку є окремі проекти, які можна розглядати як бізнес. "Є медіа як бізнес, а є - не як бізнес. Ринок зовнішньої реклами - цілком бізнесовий (напрямок), радіо цілком бізнесове. Телебачення - не бізнес, і не знаю, коли ним стане. Дуже перспективне вкладення у виробництво відеоконтенту, не обов'язково для ТБ, можливо, для інтернет-каналів. Тут в України хороший потенціал", - вважає бізнесмен.

Він також повідомив, що інвесткомпанія дивиться деякі проекти в IT.

Серед інших проблем для інвестицій в Україні Б.Ложкін також виділив відплив робочої сили, який є на сьогодні одним із головних викликів для нового бізнесу. "Не виключаю, що доведеться залучати робочу силу і зі сторони", - сказав екс-голова АП.

"Був би ринок землі, інвестиції потекли б рікою. Але в серйозну земельну реформу до 2020 року - закінчення президентських і парламентських виборів - не вірю", - назвав ще одну перешкоду Б.Ложкін.

Як повідомлялося, компанія "Самаан Капітал" зі статутним капіталом 1,25 млн грн була зареєстрована наприкінці травня 2016 року. Власником її є кіпрська компанія "Енсістар лімітед", кінцевим бенефіціаром Б.Ложкін, керівником - Андрій Пивоварський, який очолював Мінінфраструктури у 2014-2016 роках, до цього працював у групі компаній "Континіум" та інвестиційній компанії "Драгон Капітал".

Б.Ложкін був головою АП практично в той самий період, до цього був власником медіа-холдингу UMH.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА